Proffskollen: Utlandsproffsen visar god form inför landslagsmatcherna

De turkiska landslagsspelarna har verkligen visat en god form den senaste tiden i sina klubbar.

Flera har blivit målskyttar, vissa har gjort debuter och kommit tillbaka från skada medan andra fortsätter att öka på sin poängskörd i Europas toppligor. Så har det gått för de turkiska spelarna ute i dem ”fem stora” europeiska ligorna:

Premier League: 

Caglar Söyüncü har varit en av Premier Leagues bästa mittbackar och kan även lugnt konstateras att han även har varit en av de bättre spelarna. Mot Crystal Palace krönte han sin insats med ett mål och kom även med i veckans lag. Caglar blev även den andra turkiske målskytten i Leicester Citys historia efter Muzzy Izzet. Leicester är två poäng bakom ligatvåan Manchester City och Caglar har spelat vartenda en minut den här säsongen i ligan.

Cenk Tosun räddade en mycket viktig poäng för Everton (och räddade kanske även tränaren Marco Silva från att få sparken, som har hållit Cenk utanför startelvan hela säsongen) i den 97:e minuten mot förra säsongens Champions League-finalister Tottenham. Everton är kvar på en 17:e plats i ligan med 11 poäng och är tre poäng ifrån en nedflyttning. Cenk har hoppat in i två ligamatcher och även gjort två inhopp i ligacupen för Everton den här säsongen. Den turkiske anfallaren har fortsatt göra mål i landslaget men att ha öppnat målkontot för säsongen i klubblaget är också viktigt för Cenk men även att han hittar en målform och spelminuter inför den viktiga kvalmatchen mot Island den 14:e november. I och med att även Cenk blev målskytt under söndagskvällen så blev han tillsammans med Caglar Söyüncü historisk med att två spelare gjorde mål på samma dag i Premier League.

I den senaste omgången så spelade båda från start för sina respektive lag. Leicester med Caglar tog en övertygande 2-0 seger över Arsenal på hemmaplan och befäster sin plats i toppen av ligan medan Everton och Cenk spelade oavgjort mot Wolverhampton.

Bundesliga: 

Ozan Kabak gjorde sin första match för Schalke 04 och debuterade från start. Det tackade han för och han visade återigen sin stora talang och kvalité samt krönte han insatsen med att göra sitt första mål för sin nya klubb. Ozan har varit skadad för Schalke 04 sedan Bundesliga 2019/20 drog igång, nu väntar mycket spännande tider för Schalke och Ozan som ifjol blev årets nykomling på bara ett halvår i Stuttgart. Målet som Ozan gjorde för Schalke mot Augsburg blev historiskt och gjorde Schalke till ensam rekordhållare som har flest målskyttar i Bundesliga genom tiderna, hela 258 olika spelare som har gjort mål för klubben.

I den senaste omgången så blev Ozan Kabak återigen målskytt för Schalke i en mycket händelserik match mot Fortuna Düsseldorf som slutade 3-3. Ozan gjorde Schalkes 2-1 mål och detta var Ozans andra mål (för klubben) i hans andra match (från start). Hyfsad statistik för en 19-åring mittback. I Fortuna Düsseldorf spelade en annan landslagsspelare, Kaan Ayhan, som gjorde det mycket viktiga kvitteringsmålet mot Frankrike  i den senaste kvalmatchen.

Kaan stod för en mycket läcker assist i den 85:e matchminuten vilket betydde 3-3 i den 85:e matchminuten vilket också blev slutresultatet mellan Schalke 04 – Fortuna Düsseldorf. Suat Serdar som har turkiska rötter och född & uppvuxen i Tyskland och valt att representera det tyska landslaget, gjorde också mål i matchen (för Schalke 04). Kaan Ayhan gjorde även assist i förra omgången, i segermatchen mot Köln som slutade 2-0 för Fortuna Düsseldorf. Totalt har det blivit 1 mål och 2 assists på 11 matcher.

Andra aktiva turkiska spelare i Bundesliga är Ahmed Kutucu (Schalke 04), Nuri Sahin (Werder Bremen), Yunus Malli (Wolfsburg) och Ömer Toprak (Borussia Dortmund, utlånad till Werder Bremen). Ahmed som är uttagen till U21-landslaget har gjort ett mål och en assist på sju matcher den här säsongen.

Nuri Sahin är given i Werder Bremens startelva och har gjort 3 assists på 10 matcher men spelar inte för landslaget efter att ha meddelat att han har avslutat sin landslagskarriär i slutet av 2017. Ömer Toprak är även han i Werder Bremen (på lån från Borussia Dortmund) och har för det mesta varit skadad. Det har blivit totalt fyra matcher varav tre från start för den 30-årige mittbacken som senast spelade i landslaget 2017 mot Finland i en match som slutade 2-2 i VM-kvalet.

Kenan Karaman (lagkamrat med Kaan Ayhan i Fortuna Düsseldorf) har lämnats utanför landslaget inför de två sista matcherna. Kenan var med i den senaste landslagsmatchen och spelade hela matchen mot Frankrike är inte med i truppen på grund av sjukdom (lunginflammation) och den 25-årige vänsteryttern har missat de senaste tre matcherna för Fortuna Düsseldorf. Innan sjukdomen hade han spelat i samtliga matcher i ligan och stått för ett mål samt en assist i den första omgången av Bundesliga.

Yunus Malli väntar fortfarande på att göra sin första match i ligan den här säsongen. Hittills har det enbart blivit 24 minuter i Europa League och den offensive mittfältaren som ett tag var på gång till Bayern München har haft en tung period i Wolfsburg och överlag ingen lyckad tid i klubben. Yunus har inte varit uttagen till landslaget i de senaste tre matcherna och inte spelat någon minut i EM-kvalet för Turkiet.

Ligue 1: 

Förra omgången fortsatte Yusuf Yazici att producera poäng för Lille. I stormatchen borta mot Marseille som slutade med 2-1 förlust för Lille så gjorde Yusuf Yazici assist till sitt lag. Detta var Yusufs fjärde assist på tre raka matcher. Totalt har det blivit fyra assist och ett mål såhär långt på elva ligamatcher. Yusuf Yazici har blivit uttagen i veckans lag en gång den här säsongen,han har dessutom hyllats stort av sin tränare.

Mehmet Zeki Celik spelade från start för Lille i samma match. Den turkiske ytterbacken har enbart missat tre matcher (utanför truppen i en match, bänkad i de två andra) och startat resterande nio matcherna och spelat 90 minuter i alla dessa matcher.

I den senaste omgången så slutade det 0-0 för Lille hemma mot Metz. Både Yusuf Yazici och Mehmet Zeki Celik spelade hela matchen.

La Liga

Enes Ünal hamnade i målprotokollet för Real Valladolid i förra omgången när han på straff gjorde 2-0 för sitt lag. Valladolid vann matchen mot Villareal med hela 3-0. I den senaste omgången så mötte de Deportivo Alaves och denna gången blev det förlust 3-0. Enes Ünal spelade hela matchen.

I Spanien går det tufft för Okay Yokuslu som i den senaste omgången var bänkad mot FC Barcelona när Celta Vigo förlorade på bortaplan med 4-1. Okay satt på bänken även hela förra matchen som också blev förlust (0-1 mot hemma mot Getafe). Okay som var borta de första matcherna av säsongen på grund av en knäskada har enbart spelat fyra matcher (startat i alla) och enbart spelat 90 minuter en gång. De fyra senaste matcherna har han fått sitta bänken och inte gjort ett enda inhopp.

Serie A

I den italienska fotbollen händer det grejer. Mert Cetin har fått debutera i Roma (har dock ännu inte gjort en match i landslaget) och gjort två matcher mot AC Milan och Napoli. Den unge (22 år) turkiske mittbacken imponerade i båda matcherna trots att han fick ta en utvisning mot Napoli, en utvisning som ”accepterades” av hemmapubliken med tanke på ställningen i matchen. Mert var således avstängd i den senaste omgången mot Parma, där Cengiz fanns med på bänken och återigen fick hoppa in likt i förra matchen mot Napoli. Cengiz som är en av de viktigaste spelarna i landslaget och i Roma har varit skadad under en längre period denna hösten. Att han är tillbaka betyder mycket för både landslaget och Roma och det märks på att han direkt har blivit uttagen till de sista två kvalmatcherna.

Även Mert Müldür i Sassulo har lämnats utanför landslagstruppen. Den 20-årige högerbacken har suttit på bänken de senaste tre matcherna och senaste starten kom hemma mot Inter som slutade med förlust 4-3. Mert har spelat i sex av tolv omgångar av Serie A såhär långt och stått för en assist.

En av Turkiets mest absolut hetaste spelare och en av de mest lovande, Merih Demiral, satt återigen på bänken för Juventus. Merih som imponerade stort i Sassulo förra säsongen har dominerat i landslaget och köptes i somras av Juventus där det redan finns tuff konkurrens kring mittbackspositionerna. Trots att Giorgio Chiellini är långtidsskadad så blir det sparsamt med speltid då Leonardo Bonucci och Mathijs De Ligt går före för Mauricio Sarri. Det har blivit en match (från start och spelade hela matchen) den här säsongen mot Hellas Verona. När det blev klart att De Ligt värvades samtidigt som Juve hade Chiellini och Bonucci så var det många lag som visade intresse åt Demiral (som anlände i somras) enligt flera medier, bland annat konkurrenterna Milan sades vara intresserade och även Manchester United från England.

Hakan Calhanoglu hittade tillbaks till poängform för några veckor sedan när han gjorde både mål och assist för sitt AC Milan. I den senaste matchen spelade han 90 minuter och blev varnad mot Juventus och gjorde även 90 minuter hemma mot Lazio i veckan innan dess som slutade med 2-1 förlust för Milan. Hakan har spelat samtliga matcher från start för AC Milan den här säsongen i Serie A och gjort 2 mål och 1 assist.