Transferfönstret 2019 – ett lyft för Galatasaray

Om det finns något som kan kallas för ”vinnare” under Silly Season så är turkiska Galatasaray en stark kandidat till en sådan titel. Under sommarens transferfönster lyckades man signa hela 12 spelare, varav 13 var antingen på lån eller gratis övergång.

Därmed har Galatasaray på ett enastående sätt förstärkt spelartruppen för bara 54 miljoner kronor – den ende spelaren som klassas som ett rent köp är Christian Luyindama, som packade väskorna och lämnade Standard Liege bakom sig.

Sommarens tillskott av nytt blod måste ses som en rejäl förstärkning av laget. Och på sportsajten Squawka menar man att årets transferfönster har förvandlat Galatasaray till ett av de roligaste lagen i Champions League.

En av de hetaste spelarna är Falcao, som lämnat Monaco för spel i den turkiska storklubben. Och direkt i sin debut visade colombianen att han är en målskytt av rang, då han gjorde det enda målet i matchen mot Kasinpasa.

FWC 2018 – Round of 16 – COL v ENG – Photo 092, by Oleg Bkhambri. CC BY-SA 4.0

Här är alla sommarens nytillskott (tidigare klubb inom parentes):

 • Christian Luyindama (Standard Liége)
 • Jean Michaël Seri (Fulham)
 • Mario Lemina (Southampton)
 • Florin Andone (Brighton)
 • Emre Mor (Celta de Vigo)
 • Valentine Ozornwafor (Enyimba Aba)
 • Ryan Babel (Fulham)
 • Jimmy Durmaz (Toulouse)
 • Taylan Antalyali (BB Erzurumspor)
 • Falcao (Monaco)
 • Okan Kocuk (Bursaspor)
 • Adem Büyük (Y Malatyaspor)
 • Steven Nzonzi (AS Roma)
 • Sener Özbayrakli (Fenerbahce)

Många menar att Cim-Bom, som laget kallas i folkmun, kraftigt har förstärkt sina aktier genom sommarens värvningar. Nu kan man, med den legendariske tränaren Fatih Terim bakom rodret, spela ett flexibelt 4-1-4-1 som enkelt kan förvandlas till 4-2-3-1, beroende på situationen och vilka spelare man har på planen.

Det är smarta värvningar på så sätt att man inte bara får in bra spelare i truppen – de går också väl ihop med de unika spelare som redan finns i laget. Resultatet: ett av Europas mest fascinerande lag i år.

Galatasaray siktar på tredje raka ligatiteln
Klubben har två raka ligaguld att försvara. Och självklart är målet att ta en ”trippel” för första gången efter millennieskiftet. De har redan vunnit Super Lig åtta gånger under 2000-talet, men inte tre gånger i rad (åren 97-00 vann man fyra år i rad – dags för en upprepning?).

I skrivande stund ligger Galatasaray på sjätte plats i tabellen med sina 7 poäng (2 vunna matcher, 1 oavgjord och en förlust). Alanyaspor är hittills obesegrade och har 12 poäng. Galatasaray har dock en match mindre spelad.

Att laget ”bara” ligger sexa är inte konstigt eller svårförklarat. Med så många nya spelare i laget tar det såklart ett litet tag innan man spelar ihop sig till en 100% fungerande enhet. Det visade sig tydligt i premiärmatchen i årets liga, där man förlorade med 2-0 mot seriens nykomlingar Denizlispor.

Ge det några matcher till, så kommer Galatasaray med all säkerhet att klättra uppåt i tabellen. Den stora frågan är snarast vad motståndarna har att sätta emot.

Jimmy Durmaz utanför truppen i inledningen av Champions League
Inte sedan 2014 har Galatasaray klarat av att avancera från gruppspelet i Champions League (eller tagit sig till kvartsfinal sedan 2013). Men med årets värvningar har man tagit ett jättekliv mot att faktiskt utmana i CL på allvar. Trots detta är man lite av en underdog om man går efter de odds på fotboll som är aktuella just nu. Oddsen på att Galatasaray ska vinna sin grupp är 51,00.

Det bästa laget har åstadkommit i Champions League är en semifinal. Det var 1988/89, där man föll med sammanlagt 1-5 mot rumänska Steua Bukarest. Däremot har man vid ett tillfälle (2000) vunnit UEFA-cupen, samma turnering som vårt eget IFK Göteborg tagit hem två gånger, 1982 och 1987.

Tyvärr får vi inte se vår Jimmy Durmaz i inledningen av gruppspelet till Champions League. Svenska landslagets mittfältare drabbas därmed av samma sak som Emre Can, Mario Mandzukic och Giorgio Chiellini – ingen av dem kommer till start för sitt Juventus när gruppspelet drar igång.

UEFA EURO qualifiers Sweden vs Romaina 20190323 Jimmy Durmaz, by Rolandhino1 [CC BY-SA 4.0]
UEFA EURO qualifiers Sweden vs Romaina 20190323 Jimmy Durmaz, by Rolandhino1 [CC BY-SA 4.0]
För Durmaz del beror det så klart på de många värvningarna Galatasaray har gjort. Det blev helt enkelt lite för tuff konkurrens om platserna på mittfältet. Men turneringen är lång, och går klubben vidare från gruppspelet, eller Europaligan, finns det förmodligen möjligheter för Durmaz att ta en plats i laget.

Första matchen i CL-gruppspelet är avklarad. Galatasaray spelade 0-0 borta mot Club Brugge. Den största chansen kom i den 30:e minuten då Babel fick på ett hårt skott, som dock blev resultatlöst.

”Vi spelade hårt och ville pressa dem högt upp för att skapa chanser”, säger Falcao i en intervju med beIN SPORTS efter matchen. ”Det gjorde vi också – vi hade flera chanser att vinna matchen, men alla matcher i Champions League kommer att vara tuffa. Nu har vi två hemmamatcher i rad där vi har publikens stöd. Vi kommer att göra allt för att få med oss så många poäng som möjligt.

Falcao menar också att det kommer att ta lite tid för laget att ”skapa goda vanor” eftersom det är många nya spelare i laget. ”För varje dag som går blir vi bättre” avslutar Falcao.

Hur stora är chanserna att gå vidare?
Det finns inga ”lätta” matcher i Champions League. Men man kunde ha fått lite enklare motstånd – i grupp A får man, förutom Brugge, också tampas med storlag som PSG och Real Madrid. Så det kommer inte att bli någon ”promenad i parken” att ta sig vidare från den här gruppen.

Självklart är man ute efter att gå vidare från gruppen till nästa omgång. Men om laget skulle sluta trea, får man chansen i en annan prestigefull turnering, nämligen Europa League – där Malmö FF just nu befinner sig.

Fram till 2009 hette denna turnering UEFA-cupen, i samband med att Intertoto-cupen skrotades och man istället införde kvalmatcher till Europa League.

En liten intressant notering när det gäller UEFA-cupen/Europa League: den spelare som har gjort flest mål av alla i turneringen är vår egen hjälte, Henke Larsson. Sammanlagt har han gjort 40 mål för klubbarna Feyenoord, Celtic och Helsingborg.