Turkiet – Island: Dags att skriva historia igen

Det är dags att skriva historia på nytt – det är dags att fixa biljetten till EM 2020.

Turkiet har överträffat förväntingarna. I förhand trodde ingen på att det skulle gå så här bra. En förlust, en oavgjord (borta mot världsmästaren Frankrike), resten vinster. Gruppetta i stort sett hela kvalspelet. Vad ska då landslaget för att avsluta detta i stil och kvalificera sig som gruppetta?

Ta minst en poäng mot Island, vilket är lättare sagt än gjort.

Eftersom den enda förlusten i gruppen hittills har kommit mot just Island på bortaplan. Eftersom Island är ett lag som Turkiet har svårt emot. På de senaste fem matcherna har det blivit fyra förluster och enbart en vinst mot Island, det var den 13 oktober 2015 när Selcuk Inan skruvade in matchens enda mål på frispark, ett mål som tog Turkiet (som var 10 man på plan efter Gökhan Töres utvisning) direkt till EM 2016.

Turkiets statistik mot Island är inte något glädjande heller. 8 förluster, 2 oavgjorda och enbart 2 vinster på 10 matcher.

Ikväll ska Turkiet sätta tempot och styra den här matchen och se till att det blir vinst och tre poäng. Turkiets nuvarande landslag är bättre på pappret och har spelare som imponerat stort under hösten i sina klubblag ute i Europa. Det är dags att bevisa det på planen – även mot Island. Islänningarna är fysiskt starka som var överlägsna på fasta situationer i förra matchen och vann rättvist med 2-1. Islands kontringar blev för svåra att hantera för landslaget, inte minst i första halvlek. Merih Demiral, som har varit landslagets bäste spelare (där har varit en del andra som också har varit bra, men Merih har verkligen satt sin prägel i försvaret) behöver vara på topp och inte minst Caglar Söyüncü, Kaan Ayhan (eller Ozan Kabak) till och med (snacka om huvudvärk för Senol Günes då samtliga har visat storform i sina klubblag Leicester City, Fortuna Düsseldorf och Schalke 04). Turkiet måste vinna de fasta situationerna i försvaret, offensivt så är Turkiet ett av de bästa lagen på fasta situationer (landslaget har gjort flera mål på hörnor och frisparkar).

Kort sagt, försvaret behöver vara 100% och med rådande form för i princip alla försvarare som är uttagna, så förväntar jag mig en helt annan matchbild än den i Reykjavik. Det är Island som behöver ta riskerna, det är Island som behöver gå framåt, det är Island som är tvungna att vinna för att ha en chans att nå EM 2020.

Cenk Tosun är borttagen från truppen på grund av en ådragen skada på träningen inför matchen. Däremot är Cengiz Ünder är tillbaka i laget och Yusuf Yazici har börjat hitta rätt i Lille. Turkiets kvalité framåt och formen bland försvararna kommer räcka för att ta minst en poäng ikväll och således kvalificera sig för slutspelet i EM 2020.