Turkiets landslag historiskt – bäst försvar av alla länder i EM-kvalet

Igår blev kvalet till EM 2020 färdigspelat. Turkiets landslag blev historiskt och även bäst försvarande hemmalaget samt det bästa försvarande laget i hela EM-kvalet tillsammans med Belgien.

Igår skrev vi om landslagets starka facit i EM-kvalet och framförallt om försvarets insatser och statistik i kvalet. Efter gårdagens sista omgång i EM-kvalet för samtliga grupper så visar resultaten att Turkiets försvar var bäst av alla.

Polen som är klara sedan tidigare för EM 2020,  vann igår mot Slovenien hemma men släppte in två mål (matchen slutade 3-2 till Polen) – samtidigt spelade Belgien även sin sista match i kvalet hemma mot Cypern och vann med 6-1.

Resultatet från Polens match betyder att Turkiet är det enda landslag av alla 55 nationer som var med i kvalet, som inte har släppt in något mål på hemmaplan i hela kvalspelet. Turkiet blir det femte laget att klara denna bedriften på de senaste tjugo åren. Tidigare landslag som har hållit nollan i alla sina hemmamatcher i EM-kvalspel var Spanien (kval till EM 2000), Frankrike & Kroatien (kval till EM 2004) och Italien (kval till EM 2012). Noterbart är att Turkiet är det första laget som lyckas att hålla nollan i alla hemmamatcher i ett EM-kval de senaste åtta åren.

Resultatet från Belgiens match betyder att Turkiet har även släppt in minst mål i hela kvalet tillsammans med Belgien. Båda landslagen släppte in tre mål totalt.

Samtidigt höll Turkiet nollan i flest antal matcher av alla lagen i EM-kvalet. Landslaget höll nollan i hela åtta matcher.

De tre målen som släpptes in kom borta mot Frankrike som slutade 1-1 och förlustmatchen borta mot Island som slutade 2-1. Samtliga tre mål kom på fasta situationer och Turkiet är även det enda landslaget som inte släppte in något mål i öppet spel i EM-kvalet.

Turkiets försvar har varit den stora anledningen till dem här rekorden och historiska bedrifterna och det unga försvaret har haft en stor roll i det hela. Det handlar främst om Merih Demiral, 21 år (Juventus), Caglar Söyüncü, 23 år (Leicester City), Mehmet Zeki Celik, 22 år (Lille), Umut Meras, 23 år (Le Havre) och målvakten Mert Günok, 30 år (Istanbul Basaksehir).