Turkiets sista match i EM-kvalet – spelar för förstaplatsen

Turkiet spelar på söndagskvällen sin sista match i EM-kvalet mot Andorra på bortaplan.

Turkiet blev klara för EM 2020 i torsdags efter 0-0 mot Island men tappade förstaplatsen i gruppen till Frankrike som besegrade Moldavien med 2-1 efter att Oliver Giroud avgjort på straffspark i 79:e minuten.

På söndagen spelar Turkiet för förstaplatsen i gruppen. För att klara av det behöver det bli tre poäng mot Andorra samtidigt som Frankrike inte får vinna på bortaplan mot Albanien. Om Turkiet vinner och Frankrike förlorar hamnar Turkiet en poäng före i sluttabellen. Om Frankrike skulle spela oavgjord och Turkiet vinner hamnar båda länderna på samma poäng men Turkiet tar förstaplatsen pga inbördes möten.

Tabell, Grupp H
Andorra – Turkiet
Moldavien – Island
Albanien – Frankrike

Matcherna börjar 20.45 (svensk tid)

***

Efter att EM-platsen säkrades i torsdags har det skett stora förändringar i truppen. Nio spelare har lämnat truppen och blivit ersatta av fyra spelare från U21-landslaget. En av dessa är Schalke 04’s 19-årige anfallstalang Ahmed Kutucu som kan göra debut för Turkiet. Efter att Kutucu blivit kallad till A-landslaget har det framkommit att tyska fotbollsförbundet uppges ha försökt stoppa det för att göra honom tillgänglig för tyska landslaget i framtiden.

Oavsett om det blir första- eller andraplats i gruppen har Turkiet stått för en imponerande insats i kvalet och gjort sig förtjänta av platsen i mästerskapet nästa år. Mest imponerade har försvarsspelet varit. Turkiet har hållit nollan i sju matcher och bara släppt in tre mål på nio matcher. De insläppta målen har kommit på bortaplan mot Island och Frankrike.

Ett annat segervapen har varit fasta situationer och nickmål. Turkiet hade fram till matcherna i november gjort flest nickmål i EM-kvalet av alla länder. Åtta av Turkiets sexton mål i EM-kvalet har varit med huvudet och sex av målen har kommit efter fasta situationer.

Det är i skrivande stund oklart hur förbundskaptenen Senol Günes kommer att ställa upp med laget mot Andorra men det kommer att bli en stor rotation något som också Senol Günes öppnade upp för efter matchen mot Island.

Turkiets trupp i dagsläget

Målvakter: Sinan Bolat (Antwerp), Uğurcan Çakır (Trabzonspor), Altay Bayındır (Fenerbahçe)

Försvarare: Zeki Çelik (Lille), Nazım Sangare (Antalyaspor), Kaan Ayhan (Fortuna Düsseldorf), Merih Demiral (Juventus), Ozan Kabak (Schalke 04), Mert Çetin (Roma), Umut Meraş (Le Havre), Hasan Ali Kaldırım (Fenerbahçe), Mert Müldür (Rapid Wien)

Mittfältare: Deniz Türüç, Ozan Tufan (Fenerbahçe), Okay Yokuşlu (Celta Vigo), Yusuf Yazıcı (Lille), Emre Kılınç (Demir Grup Sivasspor), Hakan Çalhanoğlu (Milan), Ömer Bayram (Galatasaray), Ahmed Kutucu (Schalke 04), Berkay Özcan (Medipol Başakşehir)

Anfallare: Enes Ünal (Real Valladolid), Güven Yalçın (Beşiktaş)

***

Matchen mot Andorra börjar 20.45 (svensk tid) och direktsänds på TRT Spor i Turkiet samt C More Stream i Sverige. Domaren heter Ivan Kruzliak och kommer från Slovakien.