Årets utmärkelser för kalenderåret 2019

2019 lider mot sitt slut och vi tittar tillbaka på året för att se vad som har hänt och stuckit lite mer extra, så väl spelare som lag.

För Turkisk fotboll har det varit ett stort år, inte minst för landslaget som kvalificerade sig direkt till EM 2020 och där flera unga talanger har tagit klivet ut i Europa eller till större klubbar och haft en stor succé. Klubblagen har inte haft en lyckad sejour i de europeiska turneringarna och som vanligt har det värvats en hel spelare till Süper Lig och en hel del finns att säga om VAR och där är många åsikter kring domsluten i ligan.

 

 

Årets tränare: Senol Günes,

Turkiet överträffade förväntningarna i EM-kvalet och med lite mer flyt mot Island hemma så hade man även vunnit hela gruppen – före världsmästaren Frankrike. Senol har en helt ny generation som är full med talang och flera år framför sig och där flera är givna startspelare i sina klubbar ute i Europa. Fortsätter 2020 precis som 2019 för Turkiet och Senol fortsätter att få ut det bästa ur varje spelare så har vi ett mycket starkt landslag i flera år framöver.

 

 

Årets spelare: Merih Demiral

Gick från klarhet till klarhet i Sassulo och då fick storklubbar som Atletico Madrid och Juventus upp ögonen för den 21-årige mittbacken som en gång i tiden blev ratat i Fenerbahce. Trots att han var placerad på bänken i Juventus så har han varit given i startelvan för landslaget under hela 2019 och storspelat i match efter match. Har stått för matchavgörande ingripanden i EM-kvalet och under slutet av hösten petade han även Matthijs de Ligt från Juventus startelva efter att ha tagit chansen när han väl fick den. Har haft en fantastisk utveckling det här året.

 

 

Årets genombrott: Ozan Kabak

Stordominans och en utveckling som pekat spikrakt uppåt under 2019 trots en jobbig skada som höll Ozan borta stor del av sommaren och gjorde att han missade inledningen av säsongen. Men vad spelade det för roll? Ozan fortsatte där han la av förra säsongen, med dunder och brak och slog sig direkt in i startelvan för Schalke 04. Den 19-årige mittbacken som såldes från Galatasaray till Stuttgart i januarifönstret imponerade så stort under en halv säsong att han blev utsedd till årets rookie i Bundesliga 2018/19. Har visat sig vara otroligt målfarlig också på fasta situationer och gjort totalt sex mål under kalenderåret 2019. Talangen och potentialen är enorm i Ozan Kabak.

 

 

Årets lag: Istanbul Basaksehir

Tappade en åttapoängs-ledning i ligan till Galatasaray under våren och lyckades inte kvala sig till Champions League – igen. Samtidigt har flera namnkunniga och viktiga spelare försvunnit under sommaren. Men sett över hela 2019 är det Basaksehir som är mest konsekvent och anledningen till att de blir utsedda till årets lag är att trots att de har tappade sin lagkapten  Emre Belözoglu till Fenerbahce och inte fick igång Arda Turan, så är de alltjämt tvåa i ligan och det ENDA av fyra turkiska lag som spelade i Europa-turneringar, som är vidare till slutspelen. Galatasaray har gått knackigt under hösten och hade total fiasko i CL även om gruppen var svår med Real Madrid och PSG så kom de sist och gjorde bara ett mål i hela gruppspelet. Besiktas och Trabzonspor torskade stort i EL och kom sist i sina grupper varav Trabzonspor vann inte en enda match och Besiktas bara en.. Istanbul Basaksehir? Vann sin grupp före lag som Borussia Mönchengladbach och AS Roma och fortsätter att spela en underhållande fotboll och Irfan Can Kahveci har verkligen blivit en ikon i laget som fortsätter att leverera för sitt klubblag likt Edin Visca. I Enzo Caravelli har man hittat en god ersättare till Adebayor och Robinho i anfallet. Basaksehir fortsätter att gå starkt, både i ligan och nu även i Europa.

 

 

Årets överraskning: Sivasspor

Sivasspor, laget som ena säsongen kan vara med och slåss i botten och nästa säsong kan vara med och slåss i toppen. Denna gången leder dem självaste ligan i efter halva säsongen. 37 poäng på 17 matcher och fyra poäng ner till ligatvåan Istanbul Basaksehir. En klar ledning. Tills mitten av december hade laget näst bäst vinstform när de jämförs med Europas topp fem ligor. Med sex raka vinster i ligan så var det bara Liverpool som hade bättre segersvit och mot Fenerbahce blev det sju raka vinster. Laget har tagit flest segrar av alla lag, 11 st, och gjort flest mål tillsammans med Trabzonspor (35 st). Det har ryktats att klubben är ute efter Alexandre Pato men klubbens president har skrattat bort ryktena. Tränare Riza Calimbay har lagt i ett hårt jobb med sin trupp som har imponerat stort och även svenske Mattias Bjärsmyr har fått speltid i de senaste matcherna. Att det skulle så här bra trodde ingen under början av säsongen och Sivasspor som slutade 12:a i fjol har överraskat stort.

 

 

Årets nyförvärv till Süper Lig: Alexander Sörloth, Trabzonspor (lån från Crystal Palace)

Varje sommar och varje fönster värvas och lånas det stora namn till Süper Lig. En del levererar inte upp till förväntningarna, andra gör det. Sen finns det värvningar som inte väcker lika stor uppmärksamhet men prestationerna går inte obemärkta. 24-årige Alexander Sörloth lånades in från Crystal Palace i somras och den norske anfallare har gjort stor succé. På 17 ligamatcher har det blivit 12 mål och 4 assister. Sörloth kan bli avgörande för Trabzonspor under våren när laget går in i viktiga matcher med ligaguldet att spela för.

 

 

Årets besvikelse: Galatasarays höstsäsong 2019

Regerande mästare och Fatih Terim skulle leda detta lag till nya framgångar och nå långt i Europa. Prestigevärvningen Falcao har varit skadad och inte lyckats komma igång under hösten, missade stora delar av Champions League som slutade i fiasko. Steven Nzonzi, Jean Michael Seri, Emre Mor och Ryan Babel är de välkända namnen som hämtats in utöver Falcao och flera av dem har  underpresterat och inte nått upp till förväntningarna. Nzonzi skulle också kunna vara årets besvikelse med tanke på händelserna och det som har hänt under hösten. Det har varit diskussioner om Fatih Terim ska fortsätta leda laget eller om han ska kliva åt  sidan och i ligan parkerar laget på en sjunde plats – alldeles för dåligt med alla nyförvärven och att de har behållt stommen från förra säsongen som vann ligaguldet efter att ha varit bakom åtta poäng.

 

 

Årets mål: Sofiane Feghouli, Galatasaray v Istanbul Basaksehir. 

Det stod mellan Feghoulis bicicleta mot Basaksehir, Hasan Alis missil mot Besiktas och Kaan Ayhans nickmål i hemmamatchen mot Frankrike. Det är tre oerhört vackra mål och mål som kommer förevigt vara historiska. Hasan Ali Kaldirims mål var inte bara snyggt, det var målet som såg till att Fenerbahce hade kvitterat till 3-3 från 0-3 underläge i halvtid på Vodafone Park. Kaan Ayhans mål kom på en fast situation där Cengiz frispark hittade Merih Demiral som nickade fram Kaan Ayhan som hårt nickade in 2-0 målet bakom Hugo Lloris. Ett vackert spelmål i luften av försvaret som hade dominerat fransmännen i en prestigeseger där Turkiet spelade på en helt annan nivå. Feghoulis mål betydde ligaguld för Galatasaray i en absolut finalmatch mot Basaksehir där Galatasaray behövde vinna för att vinna ligan – och så blev det. Den algeriske mittfältaren storspelade och tillsammans med resten av laget visade dem att dem ville mest den dagen och blev således även ligasegrare.

 

Årets problem: VAR och domare 

Domarna står ständigt i centrum i Turkiet. Ingen är nöjda med domsluten. Ibland överdrivs det och ibland med all rätta. Att döma i Turkiet är helt enkelt inte lätt, framförallt när klubbrepresentanter går till botten med varje domslut som har kostat dem en match, en poäng eller tre poäng – inte minst i fjol då det var stort snack kring att Galatasaray hade fått oerhört många fördelar i jakten på ligaguldet och där det svingades hejvilt mot domarnas beslut. Inför den här säsongen infördes VAR, men problemen återstår och återigen missas viktiga matchavgörande situationer som hade kunnat kollats igenom en extra gång, bland annat i – Fenerbahce-Besiktas derbyt fanns det ett antal sekvenser och senast i Rizespor – Fenerbahce-matchen där Muriqi blev attackerad i straffområdet. Detta är några av flertals incidenter under höstens säsong och många gånger är klubbarna i ”Anatolien” (används för att skilja på klubbarna i Istanbul och resterande Turkiet) som känner att de har domarna emot sig i  framförallt de stora matcherna för dem.

Senast i den sista omgången sägs det att MHK (domarnämnden inom turkisk fotboll) har granskat deras domare, bland annat efter det senaste Istanbulderbyt mellan Fenerbahce och Besikta. Det sägs mycket från alla möjliga håll,  domarna tar en rad flera konstiga beslut och väljer ibland att inte granska positioner och problemen som fanns i fjol återstår även fast VAR finns att tillgå.