Turkiska fotbollen 2010-2019: Siffror & händelser

Ett decennium tar slut. 2010-talet lider mot sitt slut och vi går in i 2020 och ett nytt decennium. Vi kollar tillbaka på hur 2010-talet har sett ut.

Flest Süper Lig-titlar tog Galatasaray, 5 st: (Transfermarkt)

 

Flest cuptitlar var det även Galatasaray som vann under 2010-talet, 4 st : (Transfermarkt)

 

Flest vinster av Turkiska supercupen toppas också av Galatasaray med 5 guld: (Transfermarkt)

 

Lagen som har tagit flest poäng i Süper Lig under 2010-talet: 

 1. Fenerbahce – 646
 2. Galatasaray – 622
 3. Besiktas – 620
 4. Trabzonspor – 535
 5. Istanbul Basaksehir – 491
 6. Bursaspor – 426
 7. Sivasspor – 376
 8. Genclerbirligi – 361
 9. Antalyaspor – 359
 10. Kasimpasa – 354

Flest antal mål i Süper Lig per lag: 

 1. Fenerbahce – 611
 2. Galatasaray – 599
 3. Besiktas – 590
 4. Trabzonspor – 520
 5. Istanbul Basaksehir – 440
 6. Kasimpasa – 423
 7. Sivasspor – 408
 8. Bursaspor – 407
 9. Genclerbirligi – 363
 10. Antalyaspor – 351

  Fenerbahce tog flest poäng och gjorde flest mål i Süper Lig under 2010-talet.

Flest antal mål per spelare på 2010-talet toppas överlägset av Burak Yilmaz som gjorde totalt 163 mål: 

 

Flest röda kort för spelare under 2010-talet: 

Serdar Aziz – 6

Ricardo Quaresma – 6

Necip Uysal – 6

Caner Erkin – 6

Gökçek Vederson – 6

Dany Nounkeu – 6

Larrys Mabiala – 6

 

Turkiska sporttidningen Skor har valt ut följande startelva som 2010-talet:

För att läsa mer om startelvan med statistik på följande spelare, läs mer här.

Den turkiska versionen av GOAL har också gjort en startelva av enbart turkiska spelare som har spelat i Süper Lig under 2010-talet:

Målvakt: Volkan Demirel (Fenerbahce)

Försvarare: Gökhan Gönül (Fenerbahce & Besiktas) – Serdar Aziz (Bursaspor, Galatasaray & Fenerbahce) – Egemen Korkmaz (Bursaspor, Trabzonspor, Fenerbahce, Besiktas, Istanbul Basaksehir & Erzurumspor) – Caner Erkin (Galatasaray, Fenerbahce & Besiktas)

Mittfältare: Hamit Altintop (Galatasaray) – Emre Belözoglu (Fenerbahce & Istanbul Basaksehir) – Selcuk Inan (Trabzonspor & Galatasaray)

Anfallare: Burak Yilmaz (Trabzonspor, Galatasaray & Besiktas) – Cenk Tosun (Gaziantepspor & Besiktas) – Umut Bulut (Ankaragücü, Trabzonspor, Galatasaray & Ankaragücü)

Läs mer om GOAL:s startelva här. 

 

Landslagets decennium:

Turkiet missade VM 2010 och EM 2012 efter ett dåliga kvalspel trots att de 2008 kom trea i EM. Turkiet lyckades inte kvala sig till VM 2014 heller utan det första mästerskapet under det här decennium var EM 2016.

Turkiet var tio man kvar  den sista matchen i kvalgruppen hemma mot Island och i den 89:e minuten fick Turkiet frispark. Selcuk Inans frispark skruvade in sig i krysset och Turkiet vann 1-0, arenan i Konya lyfte & Turkiet direktkvalificerade sig som den bästa trean i hela kvalspelet. I sin EM-grupp mötte Turkiet: Kroatien, Spanien och Tjeckien. Det blev förlust mot de två första länderna men mot Tjeckien kom Turkiet tillbaka och vann 2-0 efter mål av Burak Yilmaz och Ozan Tufan och en match där även en ung Emre Mor storspelade som är född och uppvuxen i Danmark. Turkiet hade chans att gå vidare ur gruppen som bästa trea beroende på resultaten från de andra grupperna – något som inte gick Turkiets väg.

Det blev känt att det fanns problem i det turkiska lägret mellan förbundet och spelarna, mellan förbundskapten Fatih Terim och lagets stora stjärna Arda Turan. Allting spillde sig över på landslaget och prestationerna uteblev förutom i den sista matchen mot Tjeckien men skriverierna och rykten fortsatte även under kvalet till VM 2018. Flera spelare petades: bland annat Caner Erkin, Arda Turan, Selcuk Inan, Burak Yilmaz och några till. Senare blev läget ännu mer kris för Turkiet i kvalet och Mircea Lucescu tog över. Tränarens sejour var kortvarig och landslaget missade också VM 2018. Med det resultatet i handen så hade Turkiet inte deltagit i något världsmästerskap under hela 2010-talet och inte sedan VM 2002, då Turkiet kom trea i turneringen.

En ny talangfull generation i Turkiets landslag.

Turkiets landslag gjorde stor succé i EM-kvalet i år och kvalificerade sig till EM 2020. Bland annat besegrades Frankrike hemma med 2-0 och borta slutade det 1-1. Turkiet var kvalets bäst försvarande lag med enbart tre insläppta mål varav samtliga var på fasta situationer och även det bäst försvarande hemmalaget då landslaget släppte inte in ett enda mål på turkisk mark.

Framtiden känns trygg med flertalet unga spelare som har slagit igenom ute i Europa på kort tid. Inte minst försvararna Caglar Söyüncü (Leicester City), Ozan Kabak (Schalke 04) & Merih Demiral (Sassulo och sedan i somras i Juventus) har tagit stora utvecklingskliv. Mert Cetin Yildirim är en ny spännande talang i Roma tillsammans med Cengiz Ünder. Yusuf Yazici som kom igång under hösten i Lille  har åkt på en långtidsskada. Däremot finns  flertalet intressanta spännande unga talanger som Ahmed Kutucu, Orhun Kökcü, Bilal Dervisoglu. Ahmed Kutucu (19 år) har redan fått debutera i A-landslaget och även visat i klubblaget (Schalke 04) att det finns någonting extra i honom. Det känns samtidigt för tidigt att räkna ut Enes Ünal i Real Valladolid. Med ett klubbyte för Cenk Tosun i januari så anfallaren kommer igång till sommarens EM-spel så har Turkiet ett lag som är mycket ungt men även rutinerat med ett antal spelare som har varit med länge i landslaget. Potentialen är stor i detta nya unga landslag, en stor potential som vi inte tidigare har skådat med så många unga spelare som på så kort tid har haft stora utvecklingar.

 

Turkiska lagen ute i Europa: (Klicka på rubriken för att läsa en längre sammanfattning med bilder och video)

Flera lag spelade ute i Europa under 2010-talet. Bursaspor som vann ligan 2009/10 blev det första laget att representera Turkiet under 2010-talet i Champions League säsongen 2010/11 där de bland annat spelade mot storlaget Manchester United i gruppen som tog sig hela vägen till final samma år.

Galatasaray hade stor framgång i Champions League med flera stjärnor så som Didier Drogba och Wesley Sneijder och nådde både kvartsfinaler och åttondelsfinaler säsongerna 2012/13 och 2013/14. 2012/13 tog det stopp mot Chelsea i efter två jämna matcher som slutade 2-1 och året därpå blev det ett mycket spänning i returmötet  mot Real Madrid (trots att Real vann hemmamötet med 3-0) som Galatasaray vann med 3-2 till slut. De senaste åren har inte gått lika bra för Galatasaray i Champions League och i år kom de sist i sin CL-grupp.

Fenerbahce lyckades aldrig kvala sig in till Champions League under 2010-talet och åkte flera gånger ut i den tredje kvalomgången eller Playoff och året de vann ligan 2010/11 så blev de avstänga från UEFA på grund ”matchfixing”-skandalerna 2011 inom turkisk fotboll som klubben först några år senare blev rentvådda och friade ifrån. Däremot var Fenerbahce nära på att bli det första laget att spela en europeisk final sedan 2000. Fenerbahce tog sig hela vägen till semifinal i Europa League 2012/13. Det blev fem framträdanden i Europa League under 2010-talet för Fenerbahce.

Besiktas har spelat både i Europa League och Champions League vid ett flertalet gånger under 2010-talet.  Säsongen 2016/17 i Champions League slutade med en tredje plats i gruppen. Den säsongen gick man så långt som kvartsfinal i Europa League istället. Året därpå, säsongen 2017/18 dominerade Besiktas sin grupp i Champions League och vann samtliga bortamatcher och vann sin grupp utan att förlora en enda match men fick tuffaste möjliga motstånd när de ställdes mot Bayern München i åttondelsfinalerna. De senaste två säsongerna har Besiktas spelat i Europa League och slutat 3:a samt 4:a i år i sin grupp.

I samband med att Istanbul Basaksehir blev allt större och tävlade i toppen i den turkiska ligan så var de två säsonger i rad nära på att kvala in sig till Champions League. Båda gångerna har de åkt ut i Playoff. Det är den nuvarande säsongen, 2019/20, som Basasksehir har gjort sig historiska ute i Europa. Basaksehir vann sin grupp i Europa League före AS Roma, Borussia Mönchengladbach och Wolfsberger AC. Basaksehir är det enda laget som är kvar i Europa-turneringarna av de turkiska lagen den här säsongen och nu väntar portugisiska Sporting CP s i sextondelsfinalerna.

Trabzonspor som också har spelat i Europa League den här säsongen kom sist i sin grupp. Däremot har laget en hel del minnesvärda resultat från 2010-talet och spel i Champions League och klubbens första match i turneringen någonsin som slutade med en bortaseger med 1-0 mot Inter på San Siro. Säsongen 2013/14 vann Trabzonspor sin grupp i Europa League med fjorton poäng. Det blev dock en nitlott i sextondelsfinalerna mot storlaget Juventus som kom från Champions League (och åkt ur i i sin grupp mot Galatasaray) och vann Trabzonspor.

Säsongen 2018/19 deltog Akhisar i Europa League för första gången i sin historia. Laget kom sist i gruppen med en poäng mot Standard Liege hemma. Resten av matcherna slutade med förlust mot Sevilla, Krasnodar och bortamatchen mot Standard Liege.

Inför årets säsong spelade Evkur Yeni Malatyaspor kvalspel till Europa League men åkte ut i tredje kvalomgången mot Partizan Belgrad.

Läs en längre och större sammanfattning av de turkiska lagens säsonger ute i Europa 2010-2019 här:

Turkiska lag i Europa 2010-2019

 

Summering av decenniet: 

Ett lag sticker ut lite extra under 2010-talet: Galatasaray har tagit överlägset flest titlar i Turkiet  med fem ligaguld, fyra cupguld och 5 supercupguld. Totalt har det blivit 14 titlar och flera säsonger i Champions League.

I GOAL:s inhemska elva återfinns hela sex stycken spelare som representerat Galatasaray under 2010-talet. I Skors översiktliga startelva återfinns 5 stycken som spelat för Galatasaray. I övrigt domineras startelvorna med spelare med ett förflutet i ”de tre stora” klubbarna: Besiktas, Fenerbahce & Galatasaray.

Turkiets landslag började 2010-talet dåligt men avslutade det över förväntningarna med EM-kvalet och har flera unga talanger som glänser både i den inhemska fotbollen och ute i Europas stora ligor. Framtiden ljus ut för Turkiets landslag som inleder det nya decenniet med EM 2020 och spelar öppningsmatchen mot Italien i Rom och sedan två gruppspelsmatcher mot Wales och Schweiz i Baku.

Burak Yilmaz som har gjort överlägset flest mål i Süper Lig de senaste 10 åren, spelade 1,5 år i Kina. Februari 2016 skrev han på för BJ Guoan och augusti 2017 återvände han till den turkiska ligan och Trabzonspor och den 34-årige anfallaren är än idag given i landslaget som han debuterade för i 2006.

Trots att Fenerbahce har tagit flest poäng och gjort flest mål i ligan så har det enbart vunnit ligan två gånger under 2010-talet, lika många gånger som rivalerna Besiktas.

Bursaspor som vann ligan säsongen 2009/2010 är det enda laget som har vunnit ligan och åkt ur högsta ligan. Laget flyttades ner i fjol och är således i TFF 1. Lig men är ändå med i topp 10 över flest mål och poäng i Süper Lig under 2010-talet.