EM 2020: Italien – Turkiet: Kommer öppningsmatchen att spelas?

Just nu sprids coronaviruset runt om i världen och Italien är en av länder som har drabbats värst.

Italien som är en av värdnationerna för EM 2020 som spelas i flera länder runt om i Europa spelar öppningsmatchen på hemmaplan i Rom mot Turkiet den 12 juni. Stadsledningen i Rom och dess ansvarige minister för idrott och ungdomsförvaltning, Daniele Frongia, har meddelat att förberedelserna för öppningsmatchen av EM 2020 fortsätter som vanligt. Trots att det nya viruset (COVID-19) har spridits i och att antalet insjuknade personer samt dödssiffran har stigit så finns det inget scenario som har planerats för att skjuta upp matchen eller turneringen.

– Vi förbereder för oss som vanligt och går framåt i förberedelserna och nu är det mindre än 100 dagar kvar till mästerskapet, säger Daniele Frongia

Frongia påminde även om UEFA-presidenten Aleksander Ceferins uttalande gällande EM 2020:

– Som UEFA-presidenten har sagt så fortsätter vi förberedelserna i lugn takt framåt. Just nu finns inget annat scenario. Just nu är vi optimistiska.

UEFA-presidenten har sagt att det inte är “rätt tid” för att tänka på “mörka scenarion” just nu:

– Låt oss vara optimistiska och inte tänka i mörka scenarion. Det finns tid för sådant senare, sade UEFA-presidenten för några dagar sedan.

Antalet döda i coronaviruset har överstigit 100 i Italien och i samband med att viruset har spridits fort så har fotbollsmatcher och andra sportevenemang i Italien blivit uppskjutna framtill 3 april och eventuella matcher som kan spelas kommer i sådana fall att spelas bakom stängda dörrar under denna perioden. Även skolor har ställts in i landet.
Förutom öppningsmatchen som spelas mellan Italien – Turkiet så är det tre matcher till. Matcherna som spelas där är samtliga i Turkiets grupp och det är Italien som spelare alla sina gruppspelsmatcher på hemmaplan och utöver det kommer det att spelas en kvartsfinalmatch i Rom.
Turkiet kommer att spela sina övriga två gruppspelsmatcher i Baku, Azerbajdzjan.