Istanbulderby: Galatasaray – Besiktas

Stort derby väntar under söndagen i Istanbul. Galatasaray tar emot Besiktas.

I ett någorlunda speciellt tillfälle dock. Matchen kommer nämligen att spelas utan publik. Runt om i världen har ligor skjutits upp eller avslutats – inte minst i Europa där de flesta ligorna har skjutits upp i minst två veckor med tanke på covid-19 coronaviruset.  I Turkiet däremot fortsätter ligorna att spelas men utan publik. Turkiet har inte drabbats lika hårt och har tagit stora åtgärder mot viruset – hittills har det rapporterats 5 coronafall.

Galatasaray är i allra högsta grad med i jakten om att försvara sitt ligaguld. Inför den 26:e omgången står hemmalaget på 49 poäng och en tredjeplats. Innan derbyt spelas seriefinalen också mellan Trabzonspor – Istanbul Basaksehir. Trabzonspor är etta med 52 poäng vilket är liga många poäng som Basaksehir som är tvåa. En annan utmanare, Sivasspor, har fallit ner till fjärdeplats och har 49 poäng. Sivas ledde ligan i höstas och i vintras.

Besiktas har Europa-platserna att spela för och ligger just nu 6:a med 43 poäng och kan gå om Antalyaspor ifall de vinner på Türk Telekom-stadion ikväll. De svartvita har haft en tung säsong och har anställt Sergen Yalcin som ny tränare. Sen Sergen tog över har det blivit fyra vinster, en oavgjord och en förlust. Förlusten kom borta mot Istanbul Basaksehir och det oavgjorda resultatet kom hemma mot Trabzonspor. I de senaste tre matcherna har Besiktas gjort två mål i samtliga matcher. Burak har gjort tre av dessa och även en assist. Noterbart är även att nyförvärvet Kevin Prince Boateng har fått en bra start i sin nya klubb är i bra form.

Hemmalaget Galatasaray var i princip uträknade i höstas från att vinna titeln. De regerande ligamästarna har kommit igång ordentligt sedan årsskiftet och gått som en maskin. Först förra omgången bröts den långa segersviten på åtta raka segrar med ett oavgjort resultat mot Sivasspor. Glädjande för Galatasaray har också varit att anfallaren Radamel Falcao har kommit igång. Anfallaren har gjort åtta mål och en assist i de senaste sju matcherna han har spelat, Malatyaspor-matchen inkluderad där Falcao gjorde ett kortare inhopp på nio minuter då han kom tillbaka från en skada. I försvaret har Muslera och försvaret varit starka och bara släppt in fem mål i de senaste åtta matcherna (två av målen kom mot Sivasspor, ett mot Fenerbahce & ett mot Denizlispor)

Kvällens match blir en het duell med match i matchen mellan Radamel Falcao i Galatasaray och Burak Yilmaz i Besiktas. De båda anfallarna har gjort sex mål vardera sedan vinteruppehållet, bara Alexander Sörloth i Trabzinspor har gjort fler (sju mål). Matchens domare är Abdülkadir Bitigen

Kan Besiktas stoppa Galatasaray eller studsar hemmalaget tillbaks på vinnande spår och fortsätter att vara obesegrade i tio matcher? Matchen har avspark 17:00 svensk tid och kommer sändas på beIN Sports 1 / HD i Turkiet men även flera andra länder sänder matchen:

www.liveonsat.com
www.liveonsat.com