Turkarna som har gjort flest mål i Bundesliga

Har du koll på vilka turkiska spelare som har gjort flest mål i Bundesliga?

Många turkiska spelare har spelat och spelar än idag i Bundesliga. Där är flertalet Tyskland-födda turkiska spelare i Turkiets landslag och som har representerat Turkiet så som Hakan Calhanoglu, Cenk Tosun, Nuri Sahin & Altintop-bröderna. Flertalet spelare med turkisk bakgrund har också valt att representera Tysklands landslag, bland de som sticker ut mest är Mesut Özil, Ilkay Gündogan, Emre Can, Mehmet Scholl och Serdar Tasci.

Vilka turkiska spelare har då gjort flest mål i den tyska högstaligan?

 

 

1 – Halil Altintop – 67 mål- Överlägset flest mål. Anfallaren gjorde som bäst 20 mål på en säsong i Bundesliga för Kaiserslauten säsongen 2005-2006, han kom trea i skytteligan. Tillsammans med sin bror Hamit så flyttade de till Schalke 04. Där kom han aldrig upp i lika många mål som i Kaiserslauten. Nästbästa säsongen hade han i Augsburg 2013-2014 när han gjorde tio mål. Halil gjorde även 8 mål på 38 matcher för Turkiet. Idag har han avslutat karriären.

 

 

2 – Yunus Malli – 36 mål- Offensiv innermittfältare vars utveckling har stagnerat de senaste åren. Yunus Malli dominerade i FC Mainz och var lagets bäste spelare och öste in poäng för sitt lag och ryktades starkt till Bayern München innan det blev en flytt till VfL Wolfsburg 2017. Efter en mycket bra start så har han de senaste två säsongerna fått sparsamt med speltid. Idag är han utlånad till Union Berlin och har heller ingen given plats i landslaget.

 

3 – Yildiray Bastürk – 32 mål- En av de stora hjältarna från VM 2002. Yildiray har haft bra sejourer i flertalet tyska klubbar och alltid varit en viktig spelare för sina lag. Bastürk spelade Champions League-final med Bayer Leverkusen 2001-2002 mot Real Madrid och han hade legat bakom med tre assists i tre raka matcher (när Leverkusen slog ut Man United i semi och Liverpool i kvartsfinal). Bastürk spelade över 100 matcher för Leverkusen(114) och VfL Bochum (115). 2007-2008 skrev han på för de regerande mästarna VfB Stuttgart. Utöver sina 32 mål så gjorde han 34 assists på 249 ligamatcher i Bundesliga.

 

4 – Hakan Calhanoglu – 28 mål- En av de mer tongivna namnen i Turkiets landslag och till vardags spelar Calhanoglu i AC Milan sedan tre säsonger tillbaka. Däremot har frisparksspecialisten skjutit en massa klassiska och oförglömliga mål (inte minst för Bayern Leverkusen men även Hamburg). Där är hur många mål som helst, främst frisparkar, att välja emellan för att  ta fram Hakans snyggast mål. Han har både skruvat in bollarna i krysset och även gjort mål från halva plan mot Borussia Dortmund.

 

 

 

5 – Erdal Keser – 27 mål- Erdal föddes i Sivas men flyttade med sin familj i ung ålder till Hagen i Västtyskland och har bara representerat en Bundesliga-klubb: Borussia Dortmund. Där blev det över 106 matcher över 27 mål. Erdal spelade för Dortmund mellan 1980-1984 innan han blev utlånad till Galatasaray och sedan återvände han till Dortmund 1986-1987. Därefter flyttade han återigen till Turkiet och denna gången Sariyerspor innan han avslutade karriären i Galatasaray 1989.

 

 

 

6 – Nuri Sahin – 22 mål- En spelare som fick sin karriär förstörd i Real Madrid. Nuri Sahin gjorde succé i Borussia Dortmund. 2009-2010 spelade han 33 av 34 ligamatcher och säsongen 2010-2011 blev han utsedd till ligans bäste spelare när Dortmund blev ligamästare. Nuri var talangfull och visade sin potential redan när han var utlånad till Feyenoord och när han spelade för Turkiets olika ungdomslandslag. Några större prestationer i landslaget och efter Dortmund-tiden blev det inte även om Sahin flyttade vidare till Liverpool efter Real-tiden och användes på helt fel position.

 

7 – Ilyas Tüfekci – 21 mål- Den offensive mittfältaren är född i Istanbul och har spelat för både Fenerbahce och Galatasaray men innan dess så tillhörde han Hertha Berlins ungdomslag framtill säsongen 1980. Då flyttade han till VfB Stuttgart och efter bara en säsong flyttade han vidare till FC Schalke 04 och spelade där mellan 1981-1983.

 

 

 

8 – Hamit Altintop – 15 mål- Ett annat stort namn på listan och kanske den spelare som har vunnit mest titlar i antalet olika länder. 2003-2007 spelade Hamit för Schalke och var en av lagets viktigaste spelare, han var med och vann bland annat tyska cupen 2005 samt UEFA Intertot 2003 och 2005. 2005-2006 kom han med i Kickers årets lag i  Bundesliga. 2007 flyttade han till Bayern München och var given  i laget första säsongen och de kommande tre säsongerna spelade han nästan hälften av matcherna i Bundesliga för storklubben. Utöver två liga och cuptitlar med Bayern så blev han även Champions League-finalist 2009-2010, en turnering där han fick mycket speltid – inte minst i slutspelet.

 

 

 

9 – Kenan Karaman – 11 mål- 26-årige Kenan har spelat Bundesliga-fotboll sedan 2013. Han startade i Hoffenheim och flyttade sedan vidare till Hannover 96 som också var i Bundesliga vid den tiden men säsongen 2016-2017 blev det en säsong i 2. Bundesliga. Sedan 2018 tillhör Kenan Karaman Bundesliga-laget Fortuna Düsseldorf och sannerligen lär det bli fler mål för Kenan som även används av Senol Günes i Turkiets landslag.

 

 

 

10 – Kaan Ayhan – 7 mål- En imponerande statistik att ha gjort sju mål som mittback – Kaan Ayhan har bevisat i både klubblagen samt i landslaget att han är stabil i luften och kan vara farlig på offensiv planhalva när det är fasta situationer. Kaan är lagkamrat med Kenan Karaman i Fortuna Düsseldorf och slog igenom i FC Schalke 04 där han började 2013 innan han flyttade till Düsseldorf 2016. Har även spelat på lån hos Eintracht Frankfurt.

Listan inkluderar spelare som har valt att representera Turkiets landslag.

Bundesligas YouTube-kanal publicerade 2016 en video med de top 10 snyggaste målen som gjorts av turkiska spelare i Bundesliga: