Cenk Tosun i långintervju med beIN Sports: ”De kan spela i Premier League”

Cenk Tosun medverkade i beIN Sports Habers tv-program under måndagskvällen.

Från sitt hem i England svarade Cenk på frågor om bland annat vilka spelare han själv ser kunna ta steget till den engelska ligan i framtiden, om EM 2020, favoritspelarna i Süper Lig och mycket mer.

På frågan om vilka spelare som kan ta sig från Süper Lig till Premier League nämnde Cenk Tosun två spelare:

– Jag skulle säga Ugurcan (Cakir, Trabzonspors målvakt). Vi har redan många unga talangfulla spelare ute i Europa som Caglar (Söyüncü), Oguzhan (Özyakup), Enes (Ünal), (Mehmet) Zeki, Yusuf (Yazici), jag räknar inte ens dem mer för de har redan tagit klivet i Europa. Jag skulle faktiskt säga Ugurcan och Dorukhan kan ta steget till Premier League. Jag tror han (Dorukhan Toköz) kommer att komma tillbaka ännu starkare från sin skada också.

Cenk svarade även på frågan om vilken spelare han gillar bäst i Süper Lig och nämnde Jose Sosa i Trabzonspor. Laget slåss för ligatiteln i år och där har Sosa spelat en stor roll menar Cenk Tosun. Av de turkiska spelarna i Süper Lig  lyfte Cenk återigen fram Ugurcan Cakir och tror att den unge målvakten har en lovande framtid även i landslaget.

Cenk Tosun spelade tre säsonger i Besiktas och säger att klubbens nye tränare Sergen Yalcin förtjänar tränarrollen:

– Jag tycker att han förtjänar tränarrollen. Han är den största klubblegenden som jag själv har sett spela. Jag växte upp med Sergens mål (i Besiktas). Jag är lycklig nog som har fått chansen att jobba med honom och lära känna honom. På grund av det så är jag rätt så övertygad om att Sergen kommer nå långt med sin tränarkarriär. Han har bevisat säg i Gaziantepspor, Alanyaspor och Malatyaspor. Jag tror han kommer till Besiktas till nya höjder.

Den turkiske landslagsanfallaren fick även frågor om Oguzhan Özyakup som just nu är på lån och hur han ser på Özyakups flytt till Feyenoord:

– Han har bara kunnat spela en kort tid i Feyenoord, han gjorde mål i sin första match och han sade att han kommer överens mycket bra med sin tränare. Han kanske förlänger ett år till (med Feyenoord) sa han till mig senast vi pratade för att han är lycklig där. Jag tror det här viruset har påverkat honom litegrann också, jag pratar med honom väldigt ofta och Oguzhan är en mycket stor spelare och en mycket bra människa och därför hoppas jag att han uppnår det han vill i karriären.

Tosun som är given i det turkisk landslaget är glad att EM 2020 har skjutits upp till nästa år:

– Det går inte att undgå det problemet som finns. Att spela EM nu vore inte ett rätt beslut eftersom det som gör dessa turneringar fina är alla supportrar och skulle det spelas utan supportrar så skulle det inte bli fint. Därför tycker jag att det är ett rätt beslut att spela nästa sommar istället. Det blev även ett viktigt beslut för Turkiet. Tillsammans med mig har vi många skadade spelare just nu. Det är inte bara jag utan även Yusuf (Yazici), Merih (Demiral), Dorukhan (Toköz). De är alla viktiga spelare för landslaget. Att mästerskapet nu ska spelas nästa sommar istället och vi hinner bli friska från våra skador, är från vårt perspektiv en bra grej.

Se hela reportaget med Cenk Tosun här.

LÄS OCKSÅ: 

Cenk Tosun: ”Så var första tiden i England”