Emre Belözoglu: “Han är ett fenomen”

Den turkiske mittfältaren Emre Belözoglu, med ett förflutet i Inter, hyllar den turkiske Seria A-stjärnan Cengiz Ünder.

I en intervju med den italienska tidningen Gazetta dello Sport så säger Emre Belözoglu att Cengiz Ünder är ett fenomen:

– Cengiz Ünder är en underbar spelare. Jag såg hans utveckling med mina egna ögon i Basaksehir. Tro på mig när jag säger att han är ett fenomen. Han är en explosiv spelare. Han tänker på fotbollen hela tiden. Han tappar aldrig fokus. Kom ihåg att jag har sagt det här. Han kommer bli en av världens bästa spelare, sade Emre Belözoglu.

39-årige Emre Belözoglu spelade i Inter mellan 2001-2005. En match som han blev påmind om var matchen mot Lazio 2002 där Emre gjorde en av sina bästa matcher för klubben och där han hyllades för sin högerfot:

– Ibland går jag in och kollar på mina gamla videos på internet. Ska jag vara ärlig så har jag ingen dålig höger fot. Det året så tränade väldigt mycket och lyfte mina prestationer till högre nivåer. Det var en stor känsla att få göra mål i Inter-tröjan.

Emre som i dagsläget spelar för Fenerbahce sade även att han fortfarande följer Inter från nära håll:

– Jag gillar Conte väldigt mycket. Dem har ett fenomen på bänken. Han förändrade lagets form på en gång. Han har fasta principer och spelar en underbar fotboll. Hans filosofi passar laget perfekt.

– Det har gått 15 år sedan jag lämnade Inter. Jag har goda minnen kvar. Jag får ett väldigt bra mottagande från fansen varje gång jag kommer till Milano. Dem älskar mig och jag älskar dem. Turkar och Italienare har liknande karaktärer. När jag spelade i Serie A så var det den mest kända och svåraste ligan. Vi hade många bra spelare. Även Juventus, Milan och Roma. Vi gjorde det bästa vi kunde hela tiden, men vi kommer aldrig få veta vad som hade hänt om inte Caliciopoli-skandalen utbröt.

– Tillsammans med Okan (Buruk) så gav vi (Massimo) Moratti turkisk kaffe när vi skrev på för klubben. Han blev förvånad, det är sällan spelare ger mig presenter, det brukar vara tvärtom sade han. Det är ett fint minne. Moratti är unik, en bra person. Jag kan bara beskriva honom med ett ord: pappa.

– Roberto Mancini är en mycket bra tränare, han är en vinnare. Han skapar en väldigt nära relation med sina spelare och förklarar sig mycket bra.

I Inter hade Emre Belözoglu bland annat Hector Cuper som tränare varpå Emre säger:

– Hector Cuper litade på mig, han sade till mig att han aldrig skulle ta ut mig från planen och aldrig ge upp på mig. Han pratade klarspråk, på ett positivt sätt. Jag hade en bra tid med honom.

Om Hakan Calhanoglu:

– Jag tycker inte att Hakan Calhanoglu borde lämna AC Milan. Han är en stark spelare, även viktig för vårt landslag. Om Milan förstärker sitt lag så kommer även Hakan Calhanoglu bli bättre.