EXTRA: Süper Lig drar igång den 12:e juni

Under onsdagen höll Turkiska fotbollsförbundet en presskonferens.

Förbundspresidenten Nihat Özdemir meddelade att Süper Lig (högsta ligan i turkisk fotboll), TFF 1.Lig, TFF 2.Lig, TFF 3. Lig kommer dra igång den 12-13-14 juni.

Süper Lig drar igång den 12:e juni. Fotbollsförbundet har siktet inställt på att spela klart samtliga ligor den 26:e juli.

Den turkiska fotbollen hade skjutits upp på obestämd tid sedan 1,5 månad tillbaka, en period då det började märkas en stor spridning av coronaviruset i Turkiet. Den senaste tiden har Turkiet sett en ökning på antalet frisknande covid-19 patienter och minskning på antalet döda till följd av covid-19. I landet testas dagligen upp emot 40 000 personer, ibland mer och ibland mindre tester. Siffrorna från dagens datum (6:e maj) går att hitta här.

Nihat Özdemir svarade även på rykten om planerna på att spela samtliga resterande matcherna i en och samma provins – något sådant hade aldrig varit på agendan enligt TFF:s president.

Beslutet har väckt reaktioner bland vissa och bland annat Konyaspor är skeptiskt till beslutet. I ett långt uttalande skriver man bland annat vem som ska ta ansvaret ifall något skulle uppstå i samband med att en match spelas. Klubben säger att de har tagit del av protokollet ”Riktlinjer för att återvända till fotbollen” men ändå är tveksamma till beslutet att ligorna ska dra igång nästa månad och förklarar genom att hänvisa till olika rapporter och besked från bland annat FIFA.

Nihat Özdemir träffades igår med hälsoministern Fahrettin Koca. I ett uttalande sade Dr. Koca att ansvaret vilar hos fotbollsförbundet:

– Det diskuterades inget i den vetenskapliga kommittén om federationens beslut. Vi hade ett möte med vår president(Fotbollsförbundets president Nihat Özdemir) igår. Jag försökte uttrycka det tydligt där. Fotboll är en känslig fråga. Det är en fråga av intresse för alla. Jag betonade att federationen bör ta ett beslut här. Som ministeriet för vetenskapliga kommittén sa vi att vi inte vill ta ett definitivt beslutet (kring fotbollen). Vi är fortfarande på samma punkt. Vi vet att federationen har en hälsoinstitution. Vi vet också hur det fungerar. Därför fattade federationen beslutet på egen vilja. Ansvaret vilar hos federationen.

Se inslaget där Dr. Fahrettin Koca svarar på frågan gällande Süper Lig här.

Nihat Özdemir meddelade att matcherna kommer som det ser ut nu att spelas utan publik, precis som det gjorde i den sista veckan innan ligan fick skjutas upp på obestämd tid för 1,5 månad sen.

Uppdatering 10 maj 2021: 

Ankaragücü har efter tester fått det bekräftat att en spelare har coronavirus, klubbens president Fatih Mert säger följande i ett uttalande:

– Fotbollsspelare och personer inom fotbollen har självklart en åsikt om ligan borde spelas eller inte men det är ungdom och idrottsministeriet, Turkiska fotbollsförbundet och den vetenskapliga institutionen. Deras beslut är mycket viktigare. Vi ska följa de beslut som tas, nu finns det ingenting vi kan göra.

Mustafa Resit Akcay som tränar Ankaragücü, är skeptiskt till protokollet som har förts fram av förbundet och att återuppta ligorna den 12:e juni:

– Jag är en humanitär människa, om ni vill veta mina åsikter grundade på vad som är bäst för oss människor så tycker jag det är bäst att vi inte spelar matcher. Från klubbarnas perspektiv så tror jag att klubbarna pressas till att spela matcherna på grund av ekonomiska svårigheter. Det finns en lösning på detta också. Klubbarna, som spelar för att bli mästare eller för att håll sig kvar bör prata utifrån deras situation. Vi är en av klubbarna som riskerar att åka ur och det kan uppfattas att vi säger vissa saker på ett annat sätt bara för att vi har risken att åka ur ligan och att det är därför som vi inte vill spela klar ligan. Men det är också svårt att hantera ett jobb när det rör sig om människans hälsa.

Under slutet av veckan har det bekräftats coronafall inom flera olika turkiska klubbar, läs mer här:

Flera coronafall inom turkiska lag