Johannes Hopf avslutar karriären

Den svenske målvakten Johannes Hopf lägger skorna på hyllan.

Den 32-årige meddelade i slutet av förra veckan att han avslutar sin karriär. Anledningen till att Hopf avslutar karriär redan nu är på grund av en höftskada som stoppar honom från att spela.

I en långintervju med Expressen berättar han om sitt val:

– Det har väl varit rätt tufft att fatta det här beslutet, men samtidigt en lång process som växt fram. Jag spelade senast i Turkiet för ett och ett halvår år sedan då vi mötte Bursaspor borta med Ankargücü. Då small det till rejält och jag kunde inte fortsätta.

– Sedan gjorde jag väl ett försök våren 2019 då det kändes bra, men sedan gjorde det för ont och nu är det inte lönt längre, säger han.

På frågan om vad han tänker när han ser tillbaka på sin karriär så säger Hopf följande:

– Jag är väldigt, väldigt nöjd. Att sluta som 32-åring är inte speciellt gammalt och jag var ju bara 31 när jag spelade min sista match. På så sätt är det tråkigt. Men jag har fått uppleva så mycket och fick ju även göra tre A-landslagsmatcher. Jag satt på bänken mot Turkiet borta och mot Tjeckien och Slovenien. Det var stort eftersom jag spelade i Turkiet och har släkt från Tjeckien.

Johannes Hopf gick från division 4 till Hammarby i Allsvenskan 2008. Säsongen 2009 åkte han ur den svenska högstaligan med Hammarby och 2014 var han med och tog upp klubben till Allsvenskan igen. Med ett sent genombrott som 27-åring så flyttade Hopf vidare till den turkiska ligan sommaren 2015. Han skrev då på för Genclerbirligi och blev omgående ordinarie i startelvan. Hans bästa match enligt honom själv kom också de året mot storlaget Besiktas:

– I matchen efteråt hemma mot Besiktas gjorde jag min bästa match någonsin, stod på huvudet och vi fick med oss en poäng. Det var min mentala styrka tror jag, att jag var bra i premiärmatcherna, vilket är extra viktigt i Turkiet. Är du inte bra där direkt är du körd.

Sommaren 2018 skrev Hopf på för ett annat Ankara-lag: Ankaragücü och sejouren blev inte lika lyckad och långvarig där:

– Ja, det var en lite strulig tid där, men inga stora saker. Det jag får ta med mig är att jag ändå var rätt bra när jag gjorde min sista match. Jag blev inte 37, trött, dålig och kastade in bollarna, utan jag hade faktiskt bra statistik under min tid i Ankargücü. Bäst räddningsprocent av alla i Turkiet då, säger Hopf till Expressen.

När Hopf blickar tillbaka så är det tiden från Turkiet som han minns bäst:

– Det är att få lägga upp bollen till inspark på Vodafone arena i Istanbul när vi möter Besiktas. Ta några extra sekunder på sig och sedan höra deras beryktade visselorkan när man skickar i väg bollen. Den som gjorde att en spelare i Leipzig tvingades att bytas ut. De hatade mig verkligen i Besiktas, för jag gjorde många bra matcher mot dem. Kanske en konstig sak att säga, men det är det jag kommer sakna mest. Att som utländsk spelare bli lagkapten i Genclerbirligi. I Turkiet ger de inte bindeln till vemsomhelst. Jag var lagkapten i ett par matcher och det var enormt stort.

Johannes Hopf spelade totalt 102 ligamatcher i Süper Lig (höll nollan 32 gånger) och sju cupmatcher (höll nollan två gånger). Han kom med i årets lag 2016 i Turkiet. Läs hela intervjun med Johannes Hopf på Expressen här.