Nuri Sahin kopplas ihop med Fenerbahce: “Turkiska fotbollen måste ta vara på honom”

Det senaste dygnet har det börjats rykta om att Fenerbahce är ute efter Nuri Sahin.

Fanatik hör förvisso inte till de mest trovärdigaste sporttidningarna i Turkiet men rapporterar nu att Nuri Sahin mycket väl kan hamna i Fenerbahce.

Den blivande sportchefen Emre Belözoglu ska ha träffat spelaren för att diskutera en flytt till Fenerbahce och Nuri sägs bli Fenerbahces första värvning i sommar. Den turkiske mittfältaren har ett utgående kontrakt med Werder Bremen som ligger nästsist i Bundesliga.

Nuri Sahin har aldrig spelat inom den turkiska klubbfotbollen men har öppnat upp för att göra det en dag. Han har i en intervju för flera år sedan sagt att han hejar på Galatasaray.

Mittfältaren har varit utanför startelvan i de senaste omgångarna för Werder Bremen. Nuri var given i startelvan när han kom till klubben och startade i 11 av de 12 inledande matcherna i ligan. Efter de dåliga resultaten i ligan valde tränare Florian Kohfleldt att byta taktik och där Nuri inte fick plats i startelvan.

Nuri Sahin som har hunnit bli 31 år gammal, var en av Turkiets största talanger. Han vann U17-EM med Turkiet innan det blev en fjärdeplats i U17-VM där han även fick priserna bronsbollen och silverskon. Proffskarriären fortsatte i samma takt när han skrev på sitt A-lagskontrakt med Borussia Dortmund och blev lagets och ligans yngsta spelare någonsin att spela i Bundesliga 2005 med sina 16 år 334 dagar. Han blev även ligans yngsta målgörare någonsin samma år.

2007/2008 blev han utlånad till Feyenoord där han hade en framgångsrik tid och vann holländska cupen.

2009/2010 var han given i Borussia Dortmund och startade 33 av 34 ligamatcher.

Säsongen därpå blev han utsedd till Bundesligas bästa spelare när Borussia Dortmund vann ligan och kom även med i årets lag. Den turkiske mittfältaren hade en stor roll i att Dortmund vann ligan efter nio år. De stora framstegen resulterade med en flytt till Real Madrid och samma säsong vann han La Liga. Tiden i Madrid-klubben kantades av långa skadeperioder och Sahin kom aldrig upp i samma form. Säsongen därpå blev det ett lån till Liverpool innan han återvände tillbaka till Dortmund på lån. 2014 gjorde han en permanent flytt tillbaka till Borussia Dortmund och vann supercupen samt tyska cupen med laget. Sedan 2018 spelar han för Werder Bremen.

2017 meddelade han att han slutar i landslaget för att ge plats åt den nya generationen som var på väg fram i Turkiet – Nuri var 28 år. Totalt spelade han 52 A-landskamper och nätade två gånger – mot Tyskland och Österrike. Nuri Sahin som är född och uppvuxen i Tyskland gjorde sin debut mot just Tyskland 2005 och även sitt första mål – han blev då den yngste målskytten i Turkiets landslagshistoria.

2018 blev Nuri Sahin antagen till den prestigefyllda skolan Harvard Business School av Harvard University i USA och började studera på distans medan han spelade för Borussia Dortmund.

beIN Sports Turkiet-experten Önder Özen sade i samband med Fenerbahce-rykten att den turkiska fotbollen måste ta vara på personer som Nuri Sahin:

– Han är en före detta landslagsspelare som har spelat flera av världens största klubbar och han investerar i sig själv också genom att studera vidare i Harvard. Det här är unika saker. En idrottare som ser över sin framtid redan under sin aktiva idrottskarriär och investerar sin tid på att utbilda sig är verkligen en föregående bild. Turkiska fotbollen måste ta vara på sådant här, säger han till beIN MANSET.