Proffskollen: Kenan Karamans framfart i Fortuna Düsseldorf

Hur bra är egentligen Kenan Karaman och varför är han inte lika uppmärksammad i landslaget och turkisk media?

Och frågan är egentligen om inte Kenan kan på riktigt göra anspråk på anfallspositionen i startelvan med tanke på Turkiet just nu inte har en klar nia.

Född och uppvuxen i Stuttgard, Tyskland men den 26-årige anfallaren har bara representerat Turkiet i landslagssammanhang. Debuten kom som 23-åring under Mircea Lucescu 2017 mot Rumänien i en vänskapsmatch. Sedan dess har det blivit totalt 10 matcher. Det var inte heller förrän 2019 och under Senol Günes som Kenan blev given i landslagstruppen och började få speltid.

I EM-kvalet senast så spelade han fem matcher (tre från start och två inhopp), bänken i en match och de två sista missade han på grund av sjukdom.

Antalet mål? 0 i kvalet och totalt 1 på 10 matcher.

Det kan dock ha sin förklaring i att Kenan har alltid fått spela antingen som vänsterytter eller högerytter när han egentligen trivs och är bäst som anfallare och nummer nio.

Utvecklingen och genombrottet har kommit först nu i klubblaget. Kenan Karaman har den här säsongen gjort 6 mål och 1 assists på 14 matcher för Fortuna Düsseldorf som riskerar att åka ur Bundesliga. Inte så höga siffror i vare sig antalet mål eller matcher kan man tycka. Sanningen är att 26-åringen har missat stora delar av den här säsongen på grund av lunginflammation som spelaren ådrog sig under hösten. Anfallaren var ‘sjuk’ i över tre månader och missade även hela januari och gjorde en comeback först den 22:a februari en match mot SC Freiburg.

Och hans comeback har varit efterlängtad:

Kenans fem mål av de sex målen, har kommit i de senaste fem matcherna. Fortuna Düsseldorf hade gjort tre mål på sina fem senaste matcher utan Kenan Karaman.

Sedan han kom tillbaka har laget heller inte förlorat någon match: två vinster, fyra oavgjorda. I de senaste fem matcherna utan Kenan vann laget inga matcher alls i ligan: tre förluster och två oavgjorda. På 14 matcher som Kenan var borta så vann laget bara två gånger, förlorade 8 gånger, spelade oavgjort fyra gånger. Det ledde även till att dåvarande tränare Friedhem Funkel fick sparken i slutet av januari när laget låg sist i ligan.

I sina tidigare matcher innan Kenan fick lunginflammation så hade han gjort 1 mål och 1 assist (båda i premiärmatchen mot Werder Bremen) på åtta matcher. I enbart två av dessa så spelade han som centerforward för laget – resterande som antingen ytter eller släpande anfallare. Laget är igång nu och så är även Kenan Karaman – som får spela på sin föredragna position också i klubblaget. Det är ingen diskussion längre om vart han ska spela. På sin rätta position så blir Düsseldorf farliga framåt och tar poäng. Varje mål han gör för laget, väger så otroligt mycket för deras överlevnad i serien.

Chansen på rätt position i herrlandslaget för Turkiet 

Frågan Senol Günes bör ställa sig nu är inte om Kenan Karaman bör få chansen längst fram i startelvan. En långtidsskadad Cenk Tosun som hade en mycket trög säsong innan dess med utlåning till Crystal Palace och gjorde enbart två mål på tio matcher. Enes Ünal har stått för fyra mål och två assists på 24 matcher i La Liga. Kenan Karaman bör definitivt vara en kandidat till att få spela som första anfallare och inte på kanterna i landslaget. 

Burak Yilmaz som har gjort elva mål och tre assists på 20 ligamatcher för Besiktas blir 35 år till sommaren och är den största konkurrenten just nu. Ahmed Kutucu, stortalangen i Schalke, har fyllt 20 och gjorde sin debut först i den sista kvalmatchen till EM 2020.

Landsmannen Kaan Ayhan imponerar också

Kaan Ayhan som också spelar i Fortuna Düsseldorf, har gjort två mål och fyra assists på 27 matcher för laget och är given i startelvan. Kaan har även en fin målstatistik i landslaget med tre mål på 28 matcher – samtliga tre mål har kommit på nio matcher som spelats i de senaste EM-kvalet. En försvarares kvalitéer mäts i första hand på hur bra de försvarar och där han inte Kaan varit huvudproblemet till varför Düsseldorfs försvar har släppt in så många mål som de har gjort. den 185 centimeter långe mittbacken är stark i luften och brytningssäker samt väldigt farlig på fasta situationer – både inom eget straffområde och i motståndarnas.

En sak är säker: Både Kenan och Kaan kommer inte spela i Tysklands andraliga nästa säsong om lagets skulle åka ur Bundesliga 2019/2020.