Champions League-finalen 2021 spelas i Istanbul

UEFA meddelade under dagen hur Champions League och Europa League kommer att spelas  klart för den här säsongen.

UEFA meddelade även bytet av finalarenor och nu blir det istället Lissabon som anordnar Champions League-finalen och Köln som anordnar Europa League-finalen.

Gdansk, Polen och Istanbul, Turkiet skulle ha varit spelplatserna för finalerna av Europa League respektive Champions League. De kommer nu att få anordna finalerna nästa år istället.

Trots att det inte har kommit något officiellt besked om matcherna kommer att kunna spelas med eller utan publik i augusti (då turneringarna ska vara färdigspelade) så var detta enligt uppgifter, en risk som arrangörsstäderna Gdansk och Istanbul skulle vara tvungna att ta ifall de ville fortsätta anordna finalerna. Det mesta lutar åt att turneringarna spelas utan publik och likaså finalerna och då går arrangörerna miste om intäkter i samband med finalerna och får ingen återbetalning.

Nu får Istanbul chansen att ha finalen nästa år istället och spelplats är fortfarande Atatürk Olympiastadion. Champions League-finalen har spelats i Istanbul tidigare på Atatürk Olympiastadion. Staden anordnade finalen 2005 när en av de mest minnesvärda finalerna spelades mellan Liverpool och AC Milan. Liverpool låg under med 3-0 i halvtid men kvitterade till 3-3 i andra halvlek inom loppet av sju minuter och vann sedan på straffar över Milan.

2009 spelades UEFA-cup finalen (idag Europa League) också i Istanbul och då var spelplatsen Sükrü Saracoglu-stadion som är hemmaplan för Fenerbahce. Finalen spelades mellan Shaktar Donetsk och Werder Bremen. Tyska Werder Bremen fick se sig besegrade av ukrainska Shaktar Donetsk.

Förra året spelades UEFA Supercup-finalen mellan Liverpool och Chelsea på Vodafone Park i Istanbul – hemmaplan för Besiktas. Liverpool vann 5-4 på straffar.