“De kunde ha varit i europeiska storklubbar just nu – allt var i princip klart”

Citatet ovan tillhör Altinordus president Seyit Mehmet Özkan.

Spelarna det handlar om är om två tidigare stortalanger, Berke Özer och Baris Alici, som fortfarande är unga – men som kunde haft ett annat öde än det dem har idag.

Båda spelarna skrev på för Fenerbahce sommaren 2018 i samband med att Ali Koc hade blivit nyvald president i klubben.

– De kunde har varit i europeiska storklubbar just nu. Målvakten Berke var i princip klar för Aletico Madrid. Ali Koc ringde och sade att han ville ha Berke. Han hade nyss blivit president (för Fenerbahce), vi sade att vi gör det som en fin gest till honom. Comolli (Fenerbahces förre sportchef) anlände och sade att de ville även ha Baris till sitt lag. Vi förhandlade med Hertha Berlin om Baris. Han skulle spela en säsong till med oss och sedan gå dit. Vi kunde inte säga nej till Ali Koc som var ny i Fenerbahce. Berke har haft en mycket bra säsong i Westerloo, jag tror han kommer nå långt i Europa. Vi får en viss procent vid en vidareförsäljning av båda spelarna. Vi tjänar våra pengar främst vid vidareförsäljning av våra spelare efter att det har lämnat vår klubb, säger Özkan till DHA.

20-årige Berke Özer fick sparsamt med speltid i Fenerbahce förra året, det blev en match i A-laget och åtta i U21-laget. Förutom Atletico Madrid så kopplades Berke ihop väldigt ofta med Manchester City. Den här säsongen har han lånats ut till belgiska laget KVC Westerlo. Baris Alici lånades ut till Malatyaspor januari 2019 och förra sommaren lånades 22-årigen ut till Caykur Rizespor. Efter två halvårslån i två olika klubbar lånades Baris i vintras ut även han till KVC Westerlo och låneavtalet sträcker sig till sommaren 2021. Hasan Cetinkaya som tidigare var administrativ chef i Fenerbahce är vicepresident i KVC Westerlo sedan 2019. Klubbben ägs av den turkiske affärsmannen Oktay Ercan.

Efter dessa uttalanden om Berke & Baris har klubben och klubbpresidenten i synnerhet fått ta emot många meddelanden och kommentarer på sociala medier om att spelarnas karriär ska ha “förstörts” i och med att de skickades till Fenerbahce för att göra en fin gest åt den nya presidenten Ali Koc iställer istället för att sälja spelarna till Atletico Madrid & Hertha Berlin.

Fenerbahce betalade 4 miljoner euro för båda spelarna och Altinordu uppges ha en vidareförsäljningsklausul på 20% för båda spelarna. Berke värderades till 3 miljoner euro när han kom till “Fener” och är idag värd 1,3 miljoner euro. Baris värderades till 2 miljoner när han var ny i Fenerbahce och idag värderas han till 550 000 euro av Transfermarkt.