De turkiska spelarna i Bundesliga 2019/2020

Bundesliga är en av världens största ligor och också den proffsliga där flertalet turkiska spelare lirar.

Med över 2,7 miljoner registrerade turkiska medborgare så är det inte konstigt att det finns många spelare i Bundesliga med en anknytning till Turkiet. Det är ingenting nytt i Bundesliga och flertalet spelare har kunnat välja mellan två landslag – Turkiet och Tyskland. Flera av dem har blivit stora stjärnor och tagit klivet till andra europeiska storligor som till exempel Mesut Özil, Ilkay Gündogan, Hakan Calhanoglu med flera. Men medan Calhanoglu valde att representera Turkiet så har Özil och Gündogan valt att representera Tyskland.

Tidigare spelare i Bundesliga har inte alltid hamnat i Europa direkt utan många hamnar även i de turkiska ligorna och som senare tar steget ut till europeisk storliga, ett exempel är Cenk Tosun. Anfallaren spelade för Eintracht Frankfurt innan Gaziantepspor köpet honom 2011, därifrån flyttade han till Besiktas och slog igenom stort, både i Turkiet och i Champions League, vilket resulterade med en flytt till Everton för ett nytt transferrekord på närmare 27 miljoner euro.

På senare tid har vi även fått se talanger som har flyttat till Bundesliga direkt från Turkiet (som inte är födda i Tyskland utan uppvuxna i Turkiet). En spelare är Caglar Söyüncü som gick från turkiska andra divisionen direkt till Bundesliga. SC Freiburg köpte Caglar för mer än 2,5 miljoner euro från Altinordu, en klubb känd för att ta fram flera talanger i Turkiet. 23-årige Caglar fick en rivstart i sin nya klubb som 20-åring och två år senare såldes han för över 20 miljoner euro till Leicester City där han spelar idag. En annan turkisk talangspelare som tog klivet från Turkiet till Bundesliga är unge Ozan Kabak. Med bara en halv säsong i bagaget med Stuttgart förra året så blev han utsedd till säsongens nykomling när han imponerade stort. Förra sommaren såldes han till Schalke där han spelar idag och har tagit stora kliv i sin utveckling.

Vilka spelare finns det då idag i Bundesliga som har turkisk anknytning? Vi har räknat och fått ihop totalt 17 spelare i Bundesliga med koppling till Turkiet:

  • Spelarna som har tagits med är de spelare som tillhör A-lagstruppen eller som har fått spela minst en match i Bundesliga den här säsongen.

Bayer 04 Leverkusen:

Ramazan Özcan, 35 år, målvakt

Född i Österrike men har spelat stora delar av sin karriär i Tyskland. Har turkisk bakgrund och ska även ha ett turkiskt medborgarskap som han fixade i samband med sin licens när han lånades ut till Besiktas från Hoffenheim 2010. Från Austria Lustenau till RB Salzburg som ledde till Hoffenheim 2008. Däremellan kom lånet till Besiktas innan han såldes till FC Ingolstadt. 2018 köptes han av sin nuvarande klubb Leverkusen för 500 000 euro. Har gjort tio landskamper för Österrikes landslag och enbart representerat Österrike i landslagssammanhang. Värderas till 300 000 euro.

Kerem Demirbay, 26 år, offensiv mittfältare

Född i Herthen,Tyskland och har även turkiskt medborgarskap. Har spelat för både Borussia Dortmunds och Schalke 04:s akademier men fick fart på sin A-lagskarriär efter att ha lämnat Hamburg som han kom till 2013. Efter ett par utlåningar så hamnade han i Hoffenheim 2016 och fick sitt genombrott. Kerem imponerade och var på gång till Turkiets landslag och intresserade flertalet klubbar i Tyskland och även utomlands. Valet föll till slut på Bayer Leverkusen och i landslagssammanhang så blev det Tyskland. Kerem började med att representera Turkiets U19 och U20 landslag innan han bytte till Tysklands U21 landslag, där blev det inga matcher och kort period där efter bytte han och spelade med Turkiets U21 landslag. Turerna kring Kerems landslagsval har varit många.

Båda Turkiska fotbollförbundet, Fatih Terim som var då fotbollsdirektör och Kerem själv kom med uttalanden. Fotbollförbundets version var att Kerem skulle spela för Turkiets landslag och att parterna hade kommit överens. Fatih Terim sade även att spelaren hade skickat in ett dokument med sin signatur till FIFA där Kerem förklarade att han vill spela för Turkiet. Valet föll ändå på Tyskland efteråt.

I samband med en match mot Istanbul Basaksehir bemötte Kerem uppgifterna kring hans landslagsval och sade:

– Jag har valt att Tysklands landslag men jag är Turk, av hela mitt hjärta är jag det. Jag kommer att göra ett uttalande vid ett annat tillfälle, det är inte rätt läge just nu, jag har haft väldigt svåra stunder.  Jag vill inte vara respektlös mot Fatih Terim, men allt som de har sagt är inte hela sanningen, sade Kerem Demirbay 2017.

Kerem Demirbays rötter och familj kommer från turkiska staden Zonguldak, precis som Mesut Özil. Demirbay värderas idag till 24 miljoner euro och har som högst värderats till 32 miljoner euro.

 

Borussia Dortmund:

Emre Can, 26 år, innermittfältare
Född i Frankfurt, Tyskland och har även turkiskt medborgarskap. Kom från Bayern Münchens akademi och tog steget till Bayer Leverkusen som 19-åring där han slog igenom och sedan hämtade Jürgen Klopp honom till Liverpool för 12 miljoner euro 2014. Fyra år senare lämnade han på free transfer till Juventus. Den här säsongen blev han utlånad till Dortmund som efter en kort tid valde att köpa loss mittfältaren. Har representerat enbart Tyskland i landslagssammanhang och hittills spelat 25 matcher. Värderas till 24 miljoner euro.

 

Eintracht Frankfurt:

Sahverdi Cetin, 19 år, defensiv innermittfältare 
En ung talangfull spelare som är född i Mainz, Tyskland. Har både turkiskt och tyskt medborgarskap och har representerat Tysklands U18, U17, U16 och U15-landslag. Väntar fortfarande på sin Bundesliga-debut. Värderas till 200 000 euro.

 

FC Schalke 04:

Ahmed Kutucu, 20 år, anfallare
Född och uppvuxen i Gelsenkirchen, Tyskland. Spelat i Schalkes olika akademilag. Har valt att representera Turkiets landslag och gjorde sin debut i höstas när Turkiet slog Andorra i sista EM-kval matchen. Kutucu har enbart representerat Turkiet i landslagssammanhang och började först spela för U17-landslaget. Trots påtryckningar från tyska ledare och Schalke om att byta till Tysklands landslag valde Ahmed att hålla sig kvar vid Turkiets landslag. Värderas till 5,4 miljoner euro.

Ozan Kabak, 20 år, mittback
Född i Ankara, Turkiet. Slog igenom i Galatasaray som 18 åring och kommer från akademin. Imponerade stort och inte minst i Champions League 2018/19 under hösten och såldes för 11 miljoner euro till Stuttgart under vinterfönstret. Har hittills gjort en landskamp för Turkiet men spås en lysande framtid och värderas till 29 miljoner euro.

Suat Serdar, 23 år, innermittfältare
Född i Bingen, Tyskland och har även turkiskt medborgarskap. Har representerat Tyskland i alla U-åldrar från 16 och valde även spel för Tyskland. Är en del av det ”nya” Tyskland som Joachim Löw bygger upp och har hittills gjort tre landskamper. Kom till Schalke från Mainz 05 och är en spelare som är given i startelvan. Värderas till 20 miljoner euro.

Levent Mercan, 19 år, offensiv innermitfältare 
Född i Recklinghausen, Tyskland och representerar Tysklands U20-landslag. Uppges ha enbart tyskt medborgarskap och flyttades upp till Schalkes A-lag förra sommaren. Den här säsongen har det blivit sparsamt med speltid, fem matcher totalt vara fyra korta inhopp i ligan. I cupmatchen som Levent hoppade in gjorde han ett mål mot SC Drochtersen. 2019 bekräftade Senol Günes att han hade scoutat Levent Mercan och i de senaste dagarna rapporteras det även om Fenerbahces intresse i spelaren.

Can Bozdogan, 19 år, innermittfältare
Född i Köln, Tyskland och har både turkiskt och tyskt medborgarskap och representerar Tysklands U18-landslag för tillfället. Can tillhör Schalkes U19-lag den här säsongen och har i U19-serien spelat 13 matcher och gjort tre mål & tre assister. Den här veckan blev däremot Can uttagen i A-lagstruppen för Schalke som mötte Bayer Leverkusen och unge Can fick förtroendet att starta matchen och göra sin debut. Mittfältaren spelade 69 minuter.

 

FC Mainz 05:

Levin Öztunali, 24 år höger yttermittfältare

Född i Hamburg och har dubbla medborgarskap. Hans pappa är turk och mamma är tyska. Levin har representerat Tysklands samtliga U-landslag mellan 15-21 varav 30 matcher och 7 mål för U21 landslaget – han har ännu ingen match i A-landslaget. Den här säsongen har han hunnit med 21 matcher i Bundesliga och gjort fyra mål och fyra assists. Han har ett förflutet i Hamburgs akademi men gjorde ligadebut i Bayer Leverkusen 2013 och samma säsong lånades han även ut till Werder Bremen. Sedan 2016 spelar han i Mainz 05.

24-årige Levin är barnbarn till Uwe Seeler som är känd målskytt och stor spelare i Tyskland. Han spelade 476 matcher och gjorde 404 mål för Hamburg – där han även blev senare president. Han spelade även fyra världsmästerskap för Västtyskland.  . Levin värderas till 2,8 miljoner euro och har som högst värderats till 6,5 miljoner euro 2017.

Erkan Eyibil, 18 år, offensiv mittfältare,

Född i Kassel, Tyskland och har dubbla medborgskap. Kommer från klubbens egna akademi och flyttads upp till A-laget i vintras. Erkan representerar Tysklands U19-landslag och har även representerat U15, 16, 17 & 18.  Han var kapten i Mainz U19-lag.

 

Fortuna Düsseldorf:

Kenan Karaman, 26 år, anfallare

Född i Stuttgart, Tyskland 1994 och har representerat Turkiets landslag sedan U18. Har en bakgrund i VfB Stuttgarts ungdomslag men det var i Hoffenheims U17-lag som vägen mot proffskarriären tog fart. Efter bara ett år i Hoffenheims A-lag såldes Kenan vidare till Hannover. Där spelade han i fyra år innan han flyttade till sin nuvarande klubb – Fortuna Düsseldorf. Det är också först den här säsongen som Kenan har fått det ”större” genombrottet där han avgör matcher och gör en hel del mål. Likt som i landslaget är det först nu som han har fått sin framfart i klubbkarriären. Kenan som debuterade 2017 för Turkiets herrlandslag, har hittills spelade 10 landskamper och gjort ett mål. Han värderas till 2 miljoner euro och har rötterna i den turkiska staden Giresun. Läs mer om Kenan Karaman här. 

Kaan Ayhan, 25 år, mittback

Född i Gelsenkirchen, Tyskland och valde till slut att spela för Turkiets landslag efter att ha representerat både Tyskland och Turkiet i olika åldrar. Hans landslagskarriär började med Tyskland U16 innan det blev Turkiet U17. Kaan bytte sedan tillbaka till Tysklans U17 och spelade tjugo landskamper. Det blev även två matcher med Tysklands U18 innan han började spela för Turkiets U21 innan han till slut debuterade för Turkiets herrlandslag 2016. Sen dess har det blivit 28 matcher i landslaget och tre mål, samtliga i det senaste EM-kvalet. Framtill 2016 hade Kaan bara spelat för ett lag, Schalke 04. Där började han spela fotboll när han var fyra år gammal och gick hela vägen från pojklagen till akademin och slutligen A-laget där han debuterade 2013 som tonåring (både i Bundesliga & Champions League). 2016 blev han utlånad till Eintracht Frankfurt – säsongen därpå blev han såld till nuvarande klubben Fortuna Düsseldorf där han är lagkamrat med Kenan Karaman. I Düsseldorf är Kaan given i startelvan och var med och tog upp laget till Bundesliga säsongen 2017/18. Kaans farbror, Saffet Kaya var även han en fotbollsspelare som har spelat klubbfotboll både i Tyskland (Borussia Dortmunds reservlag, VfB Hüls, SC Hassel) & Turkiet (Galatasaray U21, Antalyaspor). Kaan värderas till sju miljoner euro – hans mamma kommer från den Macka, Trabzon och hans pappa från Igdir.

 

Hertha Berlin

Muhammed Kiprit, 20 år, anfallare 

Född i Berlin och tillhör Hertha Berlins A-lagstrupp men spelar främst i B-laget där han på 21 ligamatcher har gjort 16 mål samt 5 assists. Muhammed som började med att representera Tysklans U-landslag övertalades senare till att spela för Turkiets U21-landslag där han har hunnit med att spela fyra matcher och gjort ett mål. Värderas till 350 000 euro.

Union Berlin

Yunus Malli, 28 år, offensiv mittfältare

Född i Kassel, Tyskland – har dubbla medborgarskap och valde spel för Turkiet efter att ha gjort 43 landskamper för diverse U-landslag för Tyskland. En teknisk mittfältare som tog klivet till herrfotboll i Mainz 05 år 2011 och där han även slog igenom stort. Säsongen 2015/16 var hans bästa med 11 mål och 4 assists i Bundesliga och ett tag var han jagad av stora klubbar så som Bayern München och Tottenham. Istället flyttade han till Wolfsburg 2017 för 12,5 miljoner euro. Där kom Yunus aldrig riktig upp i samma form och samma säsong han anlände var laget nära på att åka ur ligan. Tiden som följde blev det svårare för Yunus att ta en plats i laget och spelar idag för Union Berlin. Yunus värderas till 2,8 miljoner euro och har som högst värderats till 13,5 miljoner euro 2017. Han har rötterna i staden Gümüshane, Siran.

 

Werder Bremen: 

Ömer Toprak, 30 år, mittback 
Född i Ravensburg, Tyskland och var en av Bundesligas stora talanger när han slog igenom i SC Freiburg 2008.  2011 såldes han till Bayer Leverkusen där han snabbt blev en viktig spelare. 2017 köpte storklubben Dortmund honom för 12 miljoner euro. Skadorna gjorde inte Ömer rättvis i klubben som sen fick svårt att ta plats i laget. Istället blev han utlånad till Werder Bremen inför den här säsongen men är just nu skadad. Ömer började att spela för Tysklands U19 innan han bytte till Turkiets herrlandslag. Där har det blivit 27 landskamper hittills. Senaste matchen han spelade var mot Finland i VM-kvalet 2017. Under en period valde Ömer och Hakan Calhanoglu inte att spela för landslaget på grund av en incident 2013 med en annan landlagsspelare, Gökhan Töre. Ömer Toprak har under sin karriär kopplats ihop med flytt till klubbar som Arsenal men har tills idag enbart spelat i Bundesliga och gjort över 200 matcher. Han värderas till 3,5 miljoner euro och har som högst värderats till 20 miljoner euro 2016. Ömer har sina rötter i den turkiska staden Sivas.

Nuri Sahin, 31 år, defensiv innermittfältare
Född i Lüdenschield, Tyskland med rötterna i Turkiets huvudstad Ankara. Turkiska fotbollförbundet fick upp ögonen snabbt för Nuri som har representerat Turkiets samtliga U-landslag från U15 upp till landslaget. 2017 meddelade han att han slutar och hade då spelat 52 landskamper. Sahin var en av de stora talangerna och fick en rivstart på sin karriär, både i Feyenoord och Borussia Dortmund och vann både titlar och individuella priser. Han hann med att representera Real Madrid och Liverpool innan han återvände till Borussia Dortmund och Bundesliga. Spelar idag i Werder Bremen och är värderad till 1,2 miljoner euro. Som högst värderades Nuri Sahin till 20 miljoner euro 2011.

 

Se även våra tidigare artiklar om turkiska spelare i Bundesliga:

För inte så längesen skrev vi om de turkiska spelarna som har gjort flest mål i Bundesliga

Vi har haft en Del 1 & Del 2 om de turkiska spelarna i Bundesliga under 2016 och några av dem spelar i ligan än idag!

För tio år sedan skrev vi även en lista med de dåvarande turkiska spelarna samt spelare med anknytning till Turkiet.