Kaotiska scener på läktaren efter Alanyaspor – Trabzonspor: Uttalanden från klubbarna

Det var en händelserik match mellan Alanyaspor  och Trabzonspor som avslutade omgång 28 av Süper Lig.

Fyra mål, två sena röda kort och ett sent avgörande på matchen där Trabzonspor tappade segern i den 95:e minuten. Matchen slutade 2-2 och Trabzonspor tappade ligaledningen till Istanbul Basaksehir. Trabzonspor har med sex matcher kvar att spela – 57 poäng och Basaksehir 59 poäng (också sex matcher kvar).

Efteråt handlade allt om turbulensen och skandalerna som utspelade sig på läktarna mellan klubbens ledningar. Det hela spårade ur och de två klubbpresidenterna, Hasan Cavusoglu (Alanyaspor) & Ahmet Agaoglu Cavusoglu (Trabzonspor) konfronterade varandra och hade en ordväxling samtidigt som andra klubbrepresentanter skrek på varandra också från vardera sida av glaset på läktaren som skiljde Alanyaspors och Trabzonspors ledare.

Senare sprang även Ahmet Agaoglu in på planen och började slåss och riktiga ilska mot Alanyaspors tekniska stab. Ahmet Agaoglu berättade senare i ett tv-program Live att han tappade fattningen när han fick höra svordomar riktat mot hans döda mor och även flera provocerande ord.

Även Hasan Cavusoglu gick ut i media och pratade om ordväxlingen han hade med Trabzonspors president där han skulle ha blivit upprörd över att presidenten i Trabzonspor och personer från klubbledningen skulle ha skrikit svordomar om Cavusoglus bror (som också var på plats) och även mot deras familjemedlemmar – något som Hasan Cavusoglu ville visa upp via sin telefon också till Ahmet Agaoglu som var väldigt upprörd och sade att något sånt inte hade kommit ur honom.

Varför började bråket? 

Enligt reportrar och uttalanden från Trabzonspors-lägret så ska representanter ifrån Alanyaspor skrikit mot Trabzonspor-ledningen ord likt som “era mesar, är det så här ni ska bli mästare” och med mera provocerat Trabzonspors ledning. Andra reportrar från arenan har rapporterat att det flög ur en hel del svordomar från båda sidor vilket ska ha blossat upp den negativa stämningen på läktaren. Det hela eskalerade fort och gendarmen fick gå emellan.

Hasan Cavusoglu sade i en intervju med Beyaz TV på kvällen att Ahmet Agaoglu ska ha försökt slå honom och svurit åt hans döde mor: 

– Ahmet Agaoglu gick in i alla med sparkar och försökte slåss efter matchen. Jag har jobbat med fotboll i 42 år och aldrig upplevt något såhär skämmigt. Ahmet Agaoglu svor mot min äldsta bror med svordomar som riktade sig mot föräldrar. Han svor även mot mig och försökte ge mig en knytnäve. Ahmet Agaoglu svor åt min döda mor. Jag klagade på honom. Han skrek väldigt mycket.

– Deras tränare svor åt en person i vår ledning. Jag hörde detta. Vi som Alanyaspor gjorde som vi alltid gör och uppträdde ärligt. Vi kommer möta dem i finalen. Vinner vi så blir vi glada, förlorar så kommer vi gratulera dem. Ahmet Agaoglu var alkoholpåverkad. Lukten av alkohol gjorde mig illamående, berättade Hasan Cavusoglu till Beyaz TV.

Ahmet Agaoglu gav en intervju till Beyaz TV under måndagkväll efter matchen och svarade bland annat på  påståenden om att han skulle ha druckit alkohol: 

– Vi väntar på flyget. Vi begärde att polisen ska komma och göra promilletest på mig. Vi ska få se hur mycket promille som kommer att visas hos en person som aldrig smakat alkohol sedan hans mamma födde honom. Den personen som kom och svor åt oss var tydligen hans (Hasan Cavusoglus) storebror (Ahmet Cavusoglu). Varför han kom hela vägen till den delen av läktaren där vi satt för att svära åt oss har jag ingen förståelse för.

Agaoglu var fast besluten att göra ett promilletest efter Hasan Cavusoglus uttalanden i TV. Hans promilletest visade 0,0.

Under tisdagen har Trabzonspors president Ahmet Agaoglu och Alanyaspors klubbchef Muhammed Ak kommit uttalanden kring händelserna: 

– De försökte dra in oss i en provokation och till en viss del lyckades dem. Jag önskar det aldrig inträffade och det går inte att vrida tillbaks tiden. Sedan jag blev president är detta det mest problematiska och jobbigaste händelserna jag har varit med om på bortaplan, berättade Ahmet Agaoglu.

– Jag sade redan innan matchen började till gendarmens befälhavare att vi ville en bit längre bort från hemmalagets ledning. Jag kände redan på förhand att det kunde inträffa något. Vi hade 50 meters avstånd. Sedan matchen blåstes igång fick vi höra flera gånger ett ord som börjar med p- och slutar med -ler, att vi inte kan bli mästare och flera svordomar. Detta kan man tolerera till en viss gräns. Som jag sa så förväntade jag mig sådana här saker men jag förväntade mig inte att det skulle gå såhär långt.

– Jag försökte hålla mig undan och lugna ner vår sida. Jag märkte att vi försökte hålla oss borta från provokationerna. Men jag var helt fokuserad på det som hände på planen och spelarbåset. Jag ville att spelarna och spelarbåset skulle hålla sig utanför det här. Men det spred sig ut på dem också. Det började med provokationer från Alanyaspors spelarbås och från läktaren spred det sig även provokationer mot våra tränare. Alanyaspors president sade en hel del saker och en hel del stämde inte, bland annat att  Hüseyin Cimsir (Trabzonspors tränare) ska ha svurit åt deras ledare på läktaren. Hüseyin Cimsir är på planen och fokuserar på matchen och dina ledare är på läktaren. Hüseyin gjorde en gest med handen att de ska ‘gå sätta sig och sköta sitt’. Det de försöker göra är att skylla och lägga skulden på min tränare när ledarna från läktaren försöker provocera vår tränare framför allmänhetens ögon och elda upp stämningen. Det här är inte sportsligt och jag adderar mig själv i det här och säger att det här är inte förenligt med idrottsetik.

Om ordväxlingen med Hasan Cavusoglu säger Ahmet Agaoglu: 

– Han har sin telefon och säger till mig ‘du svär åt min storebror’ och han menar sin storebror som är vår utrikesminister Mevlüt Cavusoglu. Jag svarade med att säga ‘ din storebror är en av de sällsynta personer som jag har stor respekt för, vem är du’. De bör vara mer ärliga i sina uttalanden. Jag har känt om honom (Mevlut Cavusoglu) i 15 år och haft bra relation med honom, vi pratar och träffas ibland. Först förstod jag inte vad han (Hasan) sade. Varför skulle jag svära åt hans storebror? Jag tror det var en livesändning på hans telefon i fyra minuter. Han tryckte telefon upp mot mina ögon och sade att jag svor åt hans bror och när han sade det kollade jag noga på telefonen och det stod “storebror protokoll 2”, jag förstod inte vad han ville göra. Han ville säkert provocera fram något och få ut förolämpningar och svordomar från min mun som han väntade på. Jag har blivit utsatt för många provokationer men aldrig på den här nivån, berättade Trabzonspor-presidenten Ahmet Agagolu.

– Inget rättfärdigar mitt beteende från igår men det är så här arg man kan bli när man testar ens persons gränser hela tiden. De försökte dra in mig i en provokation och de lyckades till en viss del, sade Agaoglu.

Muhammed Aks uttalande från Alanyaspor: 

– I samband med det som inträffade efter matchen så känner vi oss tvungna att komma med ett uttalande. När jag såg president Agaoglu på VIP-läktaren hälsade jag honom välkommen och frågade om de ville ta plats vid protokoll-läktaren. Efter vårt möte så gick jag när till omklädningsrummen. Tio minuter efter att jag hade anlänt till omklädningsrummen och för att kolla upp med åtgärder för coronavirus samt för intervjuer med TV-kanaler så fick jag reda på att det hade uppstått ett problem på läktaren. Jag försökte se till så att våra spelare kunde säkert ställa upp på intervjuer. En av våra gäster från Trabzonspor-ledningen sade till en av våra ledamöter “vi svär åt er och ni vänder ryggen” och liknande kommentarer. Jag kunde bara applådera åt honom och säga “bravo”. Att det riktades svordomar mot klubbpresidenten kan ni lägga åt sidan, våra ögon möttes inte ens en gång.  Där var en observatör från turkiska fotbollförbundet som såg allting och som kommer att bekräfta det som hände vid den här situationen. Det syns även tydligt i kamerainspelningar.

– Senare såg jag även när deras president sprang emot mig. Jag gjorde mitt yttersta för att undvika en fysisk kontakt med en så värderad klubbpresident som han (Ahmet Agagolu).

Se hela intervjun med Hasan Cavusoglu och Ahmet Agaoglu på Beyaz TV:

Inslag från beIN Sports: 

Andra videobilder: