Så mycket har Altinordu tjänat på Caglar Söyüncü & Cengiz Ünder

Altinordu är vidkänt i Turkiet sedan länge och på senare tid även i Europa för att ta fram unga talangfulla spelare.

Två spelare som har nått absolut längst från akademin är Caglar Söyüncü i Leicester City och Cengiz Ünder i AS Roma.

Altintordu ska ha fått totalt 6,5 miljoner euro för Caglar Söyüncü vid försäljningen till SC Freiburg (2,65 miljoner euro) och när mittbacken såldes vidare till Leicester City (resterande belopp).

I Cengiz Ünders fall så har klubben fått totalt 4,5 miljoner euro när Cengiz såldes från Basaksehir till Roma enligt klubbpresidenten Özkan. Basaksehir själva fick betala 700 000 euro när de värvade Cengiz från Altinordu. När Cengiz såldes till Roma sommaren 2017 för 14,25 miljoner euro blev han den dyraste turkiska spelaren någonsin att bli såld.

– Vår akademis kostnad för ett år är tre miljoner euro. Vi måste varje år tjäna minst tre miljoner euro och det är mycket tack vare de transferförsäljningar som vi gör som det är möjligt att vi kan fortsätta med vårt arbete. Caglar blev uttagen i säsongens lag i Premier League, det är en dröm som har gått i uppfyllelse. Drömmen jag hade för tio år sedan har blivit sann. Skulle Leicester City sälja Caglar idag trots pandemin så skulle han gå för 60-70 miljoner euro, sade Özkan till DHA.

Under sin tid i Altinordu så ska Cengiz Ünder ha haft en månadslön på 2000 turkiska lira, idag uppskattas han ha en årslön på nästan 2 miljoner euro plus bonusar. Caglar Söyüncüs månadslön i Altinordu sägs ha varit 5000 turkiska lira och hans årslön i Leicester sägs vara nästan 2,4 miljoner pund.

Söyüncü värderas idag till 32 miljoner euro av Transfermarkt – som högst har han värderats till 40 miljoner euro, december 2019.

Ünder värderas idag till 24 miljoner euro – som högst var han värderad 35 miljoner euro, december 2018.

LÄS OCKSÅ: 

”De kunde ha varit i europeiska storklubbar just nu – allt var i princip klart”