Alexander Sörloth historisk i Trabzonspor

Den norske anfallaren Alexander Sörloth är historisk i Trabzonspor.

Anfallaren som även kallas “King of the North” (Kungen av Norden) gjorde matchens fjärde mål när han satte 3-1 för Trabzonspor mot Galatasaray under söndagskvällen. Det målet gjorde honom historisk i klubben också.

Sörloth som lånades in för 750 000 euro och för två år från Crystal Palace i början av säsongen med köpoption, har gjort 29 mål på 44 matcher den här säsongen. 30 matcher & 21 mål i ligan, 6 matcher & 6 mål i cupen och  8 matcher & 2 mål i Europa League har  det blivit.

Senast en utländsk anfallare gjorde så här många mål (och även blev skyttekung) var Sota Arveladze säsongen 1995-96 som gjorde 28 mål på 41 matcher.

Sörloth har gjort mål i 17 ligamatcher, där det har blivit 11 vinter och 6 oavgjorda och inga förluster. Svara havs-laget har 61 poäng i tabellen just nu och Sörloths mål har inneburit 39 poäng för laget.

Norsken har tidigare inte gjort så här många mål under en säsong. De var senast säsongen 2014-2015 som Sörloth gjorde 13 mål i den norska ligan som var hans målrikaste ligasäsong, nu är han uppe i 21 mål med fyra omgångar kvar av Süper Lig.

Säsongen 2017-2018 lyckades han göra 15 mål i samtliga turneringar och tävlingsmatcher när han representerade både Crystal Palace och Midtjylland.

Sörloth närmar sig även att slå rekordet för antalet ligamål samt skyttekung för Trabzonspor i Süper Lig. Han har fyra mål kvar för tt nå Sota Arveladzes rekord som blev skyttekung med Trabzonspor i Süper Lig säsongen 1995-1996. Sota gjorde 25 ligamål den säsongen.

I samband med sina två mål mot Besiktas så kom Sörloth upp i 19 ligamål och passerade Oscar Cardozos målrekord i Trabzonspor. Sörloths målstatistik har även passerat Hugo Rodallega (15 ligamål 2018-2019) & Paulo Henriques (13 mål 2013-2014) målstatistik som också tillhör gruppen av utländska spelare som har gjort många mål för Trabzonspor.

Norske anfallaren har även levererat mot “de tre stora” och har totalt gjort 9 mål mot Besiktas, Fenerbahce och Galatasaray i cup- & ligamatcher. Han har gjort tre mål på Besiktas, 1 mål på Fenerbahce och två mål på Galatasaray i ligan. I cupmatcherna slog han till med totalt tre mål mot Fenerbahce. 5 av de 9 målen mot “de tre stora” har kommit mot Fenerbahce. Trabzonspor förlorade inte en enda av dessa matcher. Laget slog ut Fenerbahce i semifinal för några veckor sedan och skrev av Galatasaray ur titelracet igår i samband med 3-1 segern.

Däremot är det ett annat Istanbul-lag som är i toppen av Süper Lig och inte någon av “de tre stora”. Mot Istanbul Basaksehir, som leder ligan, har Sörloth gjort ett mål. Ett annat lag från Istanbul är Kasimpasa. Mot dem har Sörloth gjort fyra mål den här säsongen. Totalt har den 24-årige anfallaren gjort 14 mål mot Istanbul-lagen den här säsongen. Sörloth är etta i skytteligan med sina 21 mål och skuggas av Papiss Cisse i Alanyaspor med 20 mål.