Analys: Slutspurten av Süper Lig – vem vinner ligan?

Süper Lig 2019/2020 närmar sig slutet med fyra omgångar kvar.

För första gången är ”de tre stora” från Istanbul inte med i titelracet och utanför topp tre. Däremot kan både Besiktas, Galatasaray och kanske även Fenerbahce ta en tredje plats såvida Sivasspor fallerar totalt. Sivas som för övrigt har imponerat och hållit en jämn nivå under hela säsongen så har de tappat aningen något efter uppehållet. Anatolien-laget låg etta under ett par omgångar under hösten och var så sent som i vintras med i titelracet.

Just titelracet står nu mellan Istanbul Basaksehir och Trabzonspor. Orkanen (Trabzonspor) tappade ligaledningen för två omgångar sedan och sedan dess har det varit Basaksehir som har varit etta och gått som tåget i ligan. Trabzon tog en viktig 3-1 seger mot Galatasaray senast och Basaksehir besegrade Antalyaspor borta med 2-0.

Vilka har då Basaksehir och Trabzonspor kvar att möta?

Basaksehir:

Denizlispor (hemma) – slåss för överlevnad i Süper Lig
Konyaspor (borta) – slåss för överlevnad i Süper Lig
Kayserispor (hemma) – bra form och slåss för överlevnad i Süper Lig
Kasimpasa (borta) – ligger på elfte plats i Süper Lig med sex poäng ner till strecket

Analys: Tre matcher mot lag som slåss för sin överlevnad i ligan och Denizlispor har tagit poäng från flertalet stora lag och har en historik av att vara en ”titelavgörare” när de har besegrat och spelat oavgjort mot lag som har jagat titeln i slutomgångarna. Kayserispor har bra form i ligan och har tagit upp sig på säker mark efter ett antal omgångar under strecket. Dock så spelas matcherna utan publik och den ”pskologiska faktorn” med hemma/bortafördel har visat sig enligt statistik, minska påverkan på lagen. Basaksehir har bättre lag än samtliga lagen som de ska möta och har en stabil grund med spelare som Irfan Can Kahveci, Edin Visca samt Crivelli och Ba i anfallet som kan göra mål. Basaksehir går rent och tar fyra segrar här om inte laget skulle drabbas av press och nerver inför slutomgångarna och vinner därmed ligan. De förlorar ingen av dessa matcher om möjligtvis ett kryss hemma mot Kayseri eller ikväll mot Denizli som spökar för lag som jagar titeln.

Trabzonspor:

Antalya (hemma) –  vilar tryggt i mitten
Denizlispor (borta) – slåss för överlevnad i Süper Lig
Konyaspor (hemma) – slåss för överlevnad i Süper Lig
Kayserispor (borta) -slåss för överlevnad i Süper Lig

Analys: I samband med segern mot Galatasaray så är de regerande mästarnas chanser att vinna ligan i år ute (Basaksehir ska inte ta en enda poäng i de kvarstående matcherna för att Gala ska ha en chans). Klart blev det att det blir Trabzon som gör upp om Basaksehir om guldet och har två poäng upp till första platsen. Trabzonspor möter likt Basaksehir, också Denizli, Konya och Kayseri och detta gör man i de tre sista omgångarna. Efter två oavgjorda kryss innan Gala-segern så har Trabzon inte råd att förlora eller tappa poäng i en match till – då är det i princip kört (om inte Basaksehir också förlorar, men matcherna är snart slut också). Fronttrion med Sörloth i spetsen öser in mål och det är ett stabilt Trabzon som bara behöver vara kyliga och inte påverkas av pressen de har på sig att vinna varje match. Trabzon har kanske ligans bästa lag i år sett till spelare och kommer inte förlora någon av dessa matcherna och det beror lite på hur mycket Konya och Kayseri har att spela för i de två sista omgångarna – kommer de ha fixat kontraktet tills dess eller kommer de behöva spela för sina liv? Likt Basaksehir så tar Trabzonspor också fyra raka segrar om inte de går på pumpen och kryssar någon match.

Basaksehir ser ut att bli turkiska ligamästare 2019/2020 med två poäng ner till Trabzonspor.