Analys: Slutspurten av Süper Lig – vilka lag hamnar i topp fyra?

Med Istanbul Basaksehir och Trabzonspor som gör upp om ligaguldet är det dock vidöppet för tredje och fjärdeplatsen i ligan som ger kvalplats till Europa League.

Inför omgång 33 ligger Sivasspor 3:a, Besiktas 4:a, Galatasaray 5:a, Alanyaspor 6:a och Fenerbahce 7:a.

Istanbul Basaksehir stormar mot guldet och Trabzonspor behöver bara en poäng för att säkra andraplatsen.

Så vem blir trea och fyra och tar de sista europa-platserna i ligan?

Alanyaspor efter en storseger mot Galatasaray hemma med 4-1 så blev det en derbyförlust med 1-0 mot Antalyaspor. Laget har inte spelat lika bra på sistone, något som tränare Erol Bulut har påpekat efter matcherna. Papiss Cisse har öst in mål och varit vital för sitt lag. Kvarstående matcherna är mot Denizlispor och Konyaspor, två lag som spelar för att hålla sig kvar i ligan och som nu är ovanför strecket.

De kvarstående motståndarna besegrade Trabzonspor respektive Basaksehir som slåss för att vinna ligan och visade att när pressen är som störst kan de leverera. Det blir max fyra poäng för Alanya som ser lite slitna och trötta ut. Alanyaspor landar på 55 poäng och slutar femma i Süper Lig.

Besiktas kommer från en 1-0 seger borta mot Yeni Malatyaspor inför derbyt mot Fenerbahce och innan dess blev det vinst mot Kasimpasa med 3-2. Mestadels ser det bra ut i Besiktas som är glada för att spela offensiv fotboll under Sergen Yalcin och det kommer passa dem mot både Fenerbahce och Genclerbirligi som är de kvarstående matcherna.

På förhand känns det som att Besiktas landar på fyra poäng, eventuellt sex poäng om de vinner ett ovisst derby imorgon mot Fenerbahce. Med minst 60 poäng avslutar Besiktas ligaspelet på en fjärdeplats och kniper en Europa-plats inför nästa säsong.

Fenerbahce förlorade senast i en mycket viktig match hemma mot Sivasspor, kanske försvann topp 4 här men inte helt. Det lär bli svårt med tanke på det är sex poäng upp till fyran Besiktas. Däremot möts Fenerbahce och Besiktas imorgon i vad som kommer i alla fall vara avgörande för Fenerbahces del. Vid en möjlig vinst är laget tre poäng bakom och kommer ha minst lika bra målskillnad. Fenerbahce avslutar hemma mot Caykur Rizespor som slåss för sin överlevnad och som på grund av målskillnad ligger under strecket.

Det är ett ojämnt Fenerbahce som vi har fått skåda de senaste veckorna och sedan återstarten av ligan. Två tuffa matcher återstår där motståndarna har allting att spela för. I ett derby kan allt hända men det är just det som talar för en eventuell vinst för Fener där det blir väldigt svårt för Fenerbahce att ta full pott. Fenerbahce tar fyra poäng och hamnar på 54 poäng och missar topp fyra.

Galatasarays kräftgång fortsätter efter tung förlust mot Alanyaspor med 4-1 som följdes upp med en 1-0 förlust mot jumbon Ankaragücü. Galatasaray har inte haft en sån här dålig form på över tio år (om inte mer) med åtta raka matcher utan seger i ligan. Falcao kan mycket väl ha spelat klart för säsongen (spelaren har inte lyckats hinna tillbaka till de senaste matcherna), Muslera & Andones säsonger är över. En hel del viktiga spelare är skadade men det är inte tillräckligt bra ursäkt och problemet är större än så. Det råder en motivationsbrist där spelarna helt enkelt inte har räckt till i de senaste matcherna som innan återstarten av ligan var med i guldstriden.

Göztepe hemma och Antalyaspor borta. Det skulle kunna bli två raka förluster till och totalt fyra raka förluster och tio matcher utan seger för Galatasaray när ligan avslutas och säsongen avslutas med ett fiasko. Motståndarna har inte heller övertygat i de senaste matcherna (förutom Antalyas derbyseger mot Alanya) men de har samtidigt inte haft mycket att spela om. Gala som har kastat in handduken och gett upp på säsongen lär med all förmodan tappa poäng här också. Galatasaray avslutar ligan med 55 poäng och slutar sexa i ligan med sämre målskillnad än Alanyaspor

Sivasspor tog en stor seger borta mot Fenerbahce, en enorm boost där de håller i allt jämnt tredjeplatsen i ligan. Kvar för Sivas finns Genclerbirligi som ser ut att klara sig kvar i ligan och Göztepe på bortaplan som har säkrat kontraktet för nästa år. Firma Emre Kilinc och Mert Hakan har varit riktigt bra för Sivas och medan Mert ser ut att hamna i Fenerbahce så kan Emre gå till Galatasaray. Som lag har Sivas funkat bra och är den stora skrällen och utropstecknet den här säsongen då de länge var med och slogs om ligatiteln och till och med låg etta under hösten.

Sivasspor har hittat formen lagom till slutspurten efter en formdipp i vintras. I sina sista två matcher tar Sivasspor full pott och hamnar på 63 poäng och slutar trea i ligan. 

Med dessa poängberäkningar så hade placeringarna 3-7 sett ut såhär efter 34 omgångar:

3. Sivasspor, 63 poäng 
4. Besiktas, 58 poäng
5. Alanyaspor, 55 poäng
6. Galatasaray, 55 poäng 
7. Fenerbahce, 54 poäng 

En tabelltopp där Turkiets två mest dekorerade klubbar, Galatasaray och Fenerbahce slutar utanför topp 5. En annan historisk avslut på ligan om denna slutplacering inträffar, kommer vara att “de tre stora”: Besiktas, Fenerbahce & Galatasaray, kommer för första gången någonsin att sluta utanför topp tre tillsammans under samma säsong.