Arda Turan: Stjärnan som blev en i mängden i Barcelona

Idag för fem år sedan skrev Arda Turan på för FC Barcelona och blev den dyraste turkiska spelaren någonsin. Något som han även blev när han såldes från Galatasaray till Atletico Madrid.

55 matcher 15 mål och 11 assist. Det är Arda Turans facit i FC Barcelona.

Ett kontrakt på fem år, en prislapp på 34 miljoner euro från rivalen Atletico Madrid. De var den största transfern någonsin för en turkisk fotbollsspelare och är det än idag. Turkiets största stjärna och bästa spelare i världens bästa lag då (få hade argumenterat emot).

Fem år är en lång tid, det är nästan så länge som en professionell elitkarriär för en fotbollsspelare är baserat på ett snitt och medelvärde överlag.

Däremot har Arda inte spelat för Barcelona under dessa fem åren hela tiden. Barcelona åkte på en transferban innan de värvade den turkiske mittfältaren. Klubben fick inte registrera sina spelarköp och Arda var således inte tillgänglig förrän i januari 2016 för Barcelona. Arda fick vänta i ett halvår innan han fick spela för sin nya klubb (precis som Aleix Vidal som också värvades under sommaren 2015). Exakt tre år senare, vintern 2018 lånas han ut till Istanbul Basaksehir efter att inte ha fått spela en enda match av tränaren Valverde säsongen 2017/18. I Basaksehir debuterade han någon vecka efter att ha anlänt till klubben, maj månad samma säsong fick han en avstängning på 16 matcher som senare kortades ner till tio. Händelser utanför fotbollen gjorde också att fokus från fotbollen försvann och att Arda petades ur laget. Låneavtalet med Basaksehir avbröts sex månader i förväg, början av januari det här året. Men nu tar vi det från början och vägen till Barcelona. Det här är Ardas resa i Europa (tills idag) och vägen mot den absoluta toppen som sedan nådde botten:

Stjärnan och nyckelspelaren i Atletico Madrid 

Det råder inga tvivel om hur viktig Arda var för Atletico Madrid och Diego Simeone. Värvad för 13 miljoner euro från Galatasaray och Turkiets nya storstjärna skulle nu spela på den europeiska scenen. Den turkiske mittfältaren gick från klarhet till klarhet liksom hans utveckling som gick uppåt hela tiden. Hans konstnärliga mål och elegans på planen med vassa dribblingar där han kunde dribbla bort halva laget gjorde att hela fotbollseuropa fick till slut upp ögonen för Arda Turan. Hans debutmål var en volley mot Celtic i Europa League, en turnering som han senare skulle vinna. Med tiden kom även målen och de viktiga assisten som avgjorde matcher.

För att nämna några stycken så avgjorde Arda semifinalen mot Chelsea i Stamford Bridge med 3-1 målet i förlängning som tog Atletico Madrid till sin första finalen i turneringen sedan 1974. Han missade dock finalen (som Atletico Madrid förlorade) på grund av en skada han ådrog sig i den sista ligamatchen den säsongen mot Barcelona på Camp Nou, då Atletico vann ligan och Arda blev spansk ligamästare. Samma säsong blev han inbytt och avgjorde ett derby på bortaplan mot Real Madrid med ett avgörande mål. Efteråt hyllade Simeone turken för att han hade förändrat hela matchbilden. I Champions League 2013/2014 så var han avgörande i de två första segrarna i gruppspelet med mål och assist mot Zenit St. Petersburg och mål mot Porto.Säsongen därpå avgjorde han för Atletico Madrid mot Juventus med matchens enda mål. Den säsongen gjorde han även en assist när Atleti krossade Malmö FF med 5-0 på hemmaplan. Arda blev utvisad i kvartsfinalerna efter två gula kort mot Real Madrid i den andra kvartsfinalsmatchen av Champions League.

En annan incident som Arda förknippas med var då han efter att ha blivit tacklad av Ivan Rakitic i Barcelona i samband med en semifinalsmatch i Copa del Rey, kastade sin sko mot linjedomaren. Arda träffade inte, fick gult kort och ingen längre avstängning efteråt. Arda blev genom åren en alltmer viktigare spelare för Diego Simeone då även om han inte levererade assist på assist eller mål efter mål, så var Ardas hårt arbetande stil och skickliga bollteknik, alltid en stor tillgång för laget. Sammanlagt blev det 178 matcher och 22 mål och 32 assist innan han bestämde sig för att flytta till Barcelona. Det var en spelare som kunde få stående ovationer från publiken, oavsett lag, för sina insatser.

Agenten har senare berättat att Atletico Madrid blev chockade när de meddelade klubben att de ville lämna för ett nytt lag. Atletico gick med på kraven och sålde Arda till sina stora konkurrenter och rivaler: Barcelona.

Flytten till Barcelona och drömmen som aldrig blev sann

Arda hade vid ett par tillfällen sagt att Andres Iniesta var den spelaren han beundrade mest. Sommaren 2015 blev de lagkamrater. 35 till 41 miljoner euro blev prislappen för Arda som sade att han var nu närmare sitt mål att kunna vinna Champions League. Han kom aldrig närmare än det han gjorde med Atletico Madrid 2013/14, säsongen då han tog laget till finalen med sitt mål i semifinalen mot Chelsea. Det ska tilläggas att Barcelona aldrig heller vann Champions League utan Arda under de senaste fem säsongerna och tog sig heller inte till final.

Arda spelade nu i FC Barcelona, laget som hade dominerat i Spanien och även i Europa under början och framtill ungefär 2015. Hans lagkamrater var nu Messi, Suarez, Neymar, Iniesta, Xavi, Busquets, Rakitic och m.fl. Dessa var dock namnen han skulle behöva konkurrera med. Eftersom  Arda som i grunden var en klassisk vänstermittfältare, kunde spelade på båda kanterna och varierade med att spela både högerytter och vänsterytter i Atletico. Dessa positionerna hölls av Neymar Jr. och Lionel Messi i Barcelona och i Barcelona var det ett annat spelsystem än det 4-4-2 system som Diego Simeone hade i Atletico. Luis Enrique (dåvarande Barcelona-tränare) spelade och laget spelar än idag 4-3-3. Det mest naturliga blev att Arda skulle behöva rotera med de tre offensiva spelare längst fram i Barcelona som tillsammans med Luis Suarez var då den bästa och starkaste offensiva trion i världen.

Dokumentär som Barcelona har gjort om Arda Turan (turkiska)

I flertalet matcher som Arda byttes in var det mot en av de tre centrala mittfältarna som oftast bestod av Andres Iniesta, Sergio Busquets och Ivan Rakitic. En hel del matcher fick Arda också starta under våren 2016 och då var det främst på innermittfältet och som en ”attacking midfielder” den mer offensivare innermittfältaren i tremannamittfältet i Barcelona. Av de 20 kvarstående omgångarna i La Liga efter att Arda hade blivit tillgänglig för spel så medverkade turken i 17 matcher, varav nio av matcherna var inhopp (bland annat de fyra sista ligamatcherna säsongen 2015-2016). Majoriteten av dessa matcherna hade Arda då spelat som offensiv innermittfältare och gjort tre mål samt tre assist.  Arda startade samtliga cupmatcher han var tillgänglig att spela för denna säsongen för Barcelona när laget nådde semifinalerna. I Champions League blev det tre inhopp i samtliga matcher som yttern var tillgänglig och laget åkte ut i kvartsfinal mot Ardas förra klubb – Atletico Madrid. En halvtrubbig säsong skulle man kunna säga för Arda som verkligen skulle visa sitt värde säsongen därpå som började så bra men som fick ett olyckligare slut.

 

Säsongen 2016-2017: Arda Turan rivstartar och öser in mål och assist

Var det lite tveksamt slut på säsongen 2015-16 så var det en övertygande och stark start på säsongen 2016-17 för Arda som nu fick vara med i säsongsstarten och spela på sin föredragna position: Vänsterytter (..eller helst ute på kanten). Neymar inledde säsongen skadad och då klev den turkiske landslagsmannen, Barcelonas nummer sju, fram och tog chansen.

Arda gjorde en assist i första mötet av Supercupen mot Sevilla och stod för två av målen när Barcelona vann returmötet med 3-0. I premiären av ligan hemma mot Real Betis stod han för första målet i matchen och visade att samspelet med Lionel Messi funkade hur bra som helst. Förutom att göra ett vackert mål så spelade turken även fram till ett mål i matchen som slutade 6-2. Veckan därpå låg han bakom segern borta mot Athletic Bilbao och spelade fram till matchens enda mål som gjordes av Rakitic. Följande veckan blev det en chockförlust för Barca hemma mot Deportivo Alaves och Neymar var tillbaka från skada och Arda blev placerad på bänken.

Dock avgjorde Arda Turan fortfarande matcher. I den andra omgången av gruppspelet i Champions League borta mot Borussia Mönchengladbach avgjorde han med sitt inhopp och matchens enda mål när han sköt bollen i mål för gästerna. När han väl fick spela från start igen i ligan i slutet av september gjorde han både mål och assist mot Sporting Gijon. På en månad hade Arda stått för 5 mål & 4 assist i 9 matcher (varav sex startmatcher) för Barca.

Poängskörden för Arda avtog senare under hösten även om han fortfarande fick matcher och spelade en hel del trots en armbågsskada i oktober. Det var först i december som Arda återigen blixtrade till när han fick spela på vänsterkanten.

Dubbla hattricks och historisk i Barcelona

7 december 2016 gjorde Arda Turan först ett hattrick och även assist mot Borussia Mönchengladbach i Champions League. Arda hade även gjort mål i första mötet och sett till att Barca tog med sig alla tre poäng hem från Tyskland. Nu på hemmaplan låg han bakom alla målen när Barca vann 4-0 och hade gjort tre mål på sjutton minuter. Det var Arda Turans första hattrick i Europa-sammanhang och i Champions League. Han blev den sjätte spelaren i Barcelonas historia att göra ett hattrick i Champions League efter Lionel Messi, Ronaldinho, Rivaldo, Samuel Eto’o och Neymar.

Arda Turan storhyllades av spansk media och på sociala medier för sina prestationer och bara två och en halv vecka senare så stod han för ett nytt hattrick i spanska cupen. Arda som återigen lirade på vänsterkanten, stod för ett hattrick och två assist när Hercules besegrades i den andra omgången och returmötet i cupen. Det hur gick bra som helst i Arda som var en av stjärnorna i ett stjärnpackat FC Barcelona.

Tung vårsäsong och tiden i Istanbul Basaksehir

Efter uppehållet under vintern så blev det en tyngre period under våren. Arda hade bara gjort två mål under januari-februari månaderna och i början av februari drogs den turkiske mittfältaren med en lårskada – en skada som skulle hämma honom resten av våren när samma skada slets upp igen i april samma år. Arda spelade inte så mycket mer när han kom tillbaka från skadan och satt på bänken hela matchen när Barcelona vann spanska cupen. Barcelona-sjuan satt på bänken även i de sista fyra ligamatcherna för Barcelona som slutade tvåa i ligan den säsongen.

Säsongen 2016/17 var trots allt Ardas bästa i Barcelona med 13 mål och 7 assist. Kommande säsong och tiden framför blev tyngre än vårsäsongen som hade passerat. Arda hade redan gjort sin sista match i Barcelona…

När säsongen 2017-18 drog igång så var Arda först borta med en ryggskada och senare även fotskada och missade en rad matcher. När han blev frisk så var han utanför truppen helt. Ernesto Valverde som hade tagit över i slutet av maj 2017 hade gjort det tydligt att den numera 33-årige turkiske mittfältaren inte fanns med i hans planer. Valverde själv fick lämna jobbet i mitten av januari det här året – två veckor efter att Istanbul Basaksehir hade skickat tillbaka Arda och avbrutit låneavtalet i förtid.

För det var just till Istanbul Basaksehir som Arda Turan lånades ut när han inte längre var önskvärd i Barcelona och letade efter speltid (januari 2018). Det började bra med mål i debuten för den nya klubben men med en hamstringsskada samt prestationer som inte kom upp i nivå och en incident i samband med matchen mot Sivasspor i ligan maj 2018, där Arda fick ett rött kort efter att ha puttat linjedomaren och även visat reaktioner mot huvuddomaren, åkte 33-åringen på en avstängning på 16 matcher (som senare gick ner till 10 matcher). Rekordlångt straff inom turkiska fotbollen för en spelare. Arda var avstängd de första åtta omgångarna av säsongen 2018-19 och uträttade inte så mycket mer än tre assist på 19 ligamatcher. Den här säsonge (2019-20) blev blev det bara tio matcher i ligan och främst kortare inhopp. I december rapporterades det att Arda hade en skada. Överlag så var det ingen lyckad tid i Istanbul Basaksehir. Arda kom som den stora stjärnan som skulle vara den stora pusselbiten som föll på plats så att Istanbul Basaksehir skulle kunna vinna ligan samma år.

 

 

Summeringen av Arda Turans tid i Barcelona: 

55 matcher 15 mål och 11 assist blev Ardas facit i FC Barcelona. Ett okej facit med 26 poäng totalt med tanke på Arda fick agera för det mesta som back-up till till fronttrion som Barcelona hade då: Neymar-Suarez-Messi och utöver det fick Arda spela mycket som en offensiv innermittfältare i ett tre manna-mittfält. Sett till dåtidens priser på marknaden, den statusen som Arda hade, förväntningar som fanns på honom i Barcelona så blev det ingen lyckad värvning för klubben och ingen vidare lyckad tid för spelaren. Det blev ingen Champions League och på vissa bilder såg Arda lite olycklig ut. Det hade gått tungt för Arda med EM 2016-gate och alla incidenter och skriverier som hade skett där allt ledde till att Arda slutade i landslaget och ett år senare så var Barcelona-karriären faktiskt slut.

Rykten och transferflytten till Barcelona med flera klubbar som var intresserade 

Arda var innan transfern till Barcelona, het på marknaden. Storklubbar i Italien och England ville ha honom och även när han inte var prioriterad i Barcelona ville han stanna i klubben. I en intervju berättade Arda även att han aldrig ville gå till Manchester United eller Chelsea utan hans stora dröm var att spela i Barcelona. Hans dröm gick i uppfyllelse och han kände inte samma press som i Atletico Madrid, han behövde inte bevisa något och att han skulle lyckas och bli framgångsrik i klubben. Verkligheten blev annorlunda.

Där ryktades ett tag om att sponsorerna till Barcelona också pressade och ska ha varit med och betalat värvningen av Arda Turan. Två av klubbens stora sponsorer, Beko och Lassa som är turkiska företag, ska ha velat att affären går igenom. Det spekulerades också i att Luis Enrique egentligen inte hade prioriterat värvningen av Arda Turan i media och hade svårt att hitta en plats i laget för mittfältaren som fick rotera en hel del i positionerna. Offensivt så hade ju Barcelona de tre bästa på positionerna och Arda var där och då för bra för att sitta på bänken – något han inledningsvis och stundtals visade också trots ett annat spelsystem och spelfilosofi.

Arda hade enligt flera medier, möjligheten att gå till både Arsenal och Chelsea och även Juventus sades visa intresse under 2017. Galatasaray och Barcelonas sades ha kommit överens om ett lån under hösten 2017 men Arda själv ska enligt utländsk media  blocket överenskommelsen eftersom han inte ville lämna Barcelona. Några månader senare lånades han istället ut till Basaksehir – något som väckte ilska hos flera Galatasaray-supportrar som var besvikna och arga över Ardas beslut.

Arda lämnade ett stort arv och en legend bakom sig i Atletico Madrid men som hade varit mer uppskattat och värderat av Atleti-fansen om han lämnade för en utländsk toppklubb, till en annan liga, där han förmodligen hade fortsatt vara en nyckelspelare och en av lagets stora stjärnor. Istället blev det Barcelona där Arda Turan ville skapa större framgångar i sin drömklubb att spela för, men där blev han istället bara en stjärna i mängden och fick rotera runt för att senare inte bli önskvärd i klubben och stämplades som en ”flopp”.

”Han är Barcelonas galnaste spelare”

Arda ”dög inte” för nivån och kraven som fanns att spela i Barcelona och på den högsta nivån, skrev Oh My Goal och rubricerade spelaren förra året som den mest galna spelaren i Barcelona någonsin. Den franska tabloiden syftade på händelser där Arda hade brutit näsan på den turkiska popstjärnan Berkay Sahin och flirtat med dennes fru. Senare även sökt upp popstjärnan på sjukhuset för att lösa konflikten för att be om ’förlåtelse och bli skjuten’ med en pistol enligt turkisk media. Arda ska ha tagit med sig pistolen varpå även ett skott avlossades av ’misstag’ inne i sjukhuset. Tidigare gick han även till attack mot turkiske journalisten Bilal Mese på ett flygplan på väg hem från en borta landskamp och konfronterade journalisten över de artiklar denne hade skrivit gällanden EM-incidenterna och att Arda och ett par spelare till ska ha krävt pengar och bråkat över bonuspengar med fotbollförbundet. Tiden efter i Barcelona blev minst sagt bara värre både på och utanför plan när Arda återvände till Turkiet – något som troligen inte hade gjort någon större skillnad på hans Barca-karriär.

Framtiden

Nu är Arda Turan klubblös. Den tidigare landslagsspelaren har sedan slutet av förra hösten kopplats ihop med klubben där allting startade – Galatasaray. Fatih Terim och Arda Turan mäklade fred förra året och har förlåtit varandra för de som har varit. Båda vill återförenas. Båda vill vara tillsammans i Galatasaray. Arda sade för några månader sedan att ”Arda är ännu inte slut” och har med andra ord mer att ge enligt sig själv. Fatih Terim har under vintefönstret hyllat spelaren och sagt att han vill ha spelaren, då sa ledningen nej. Annat är det nu då ledningen ska ha gett grönt ljus och enligt turkiska rapporter så är Arda ”klar för Galatasaray”.. Fansens inställning har också ändrats på flera håll där fler skulle vilja se Arda flytta ”hem”.

 

Efter alla dalar och svängar, både på och utanför planen, har spelarens värde även minskat dramatiskt de senaste åren. Februari 2016 värderades Arda till 35 miljoner euro och idag värderas spelaren till 650 000 euro. Ett jätteras på fyra år. Ännu är inte Arda Turans karriär över..eller?

En ny sejour med tränaren som tog fram honom till den stora scenen och ett lag som är nära hjärtat och som han nämner som sitt hem, kan vara starten på en nystart för andra gången gillt och ”vägen tillbaka” från en skakig och dålig tid för Arda som själv säger att han har mer att ge. Hans fotbollskvalitéer vet alla om – det är upp till honom själv nu att uppfylla dessa orden och visa att han har mer att ge och kunna ändra bilden som många har fått av honom efter de senaste åren.