Hakan Calhanoglu i storform för Milan

Hakan Calhanoglu har aldrig varit inne i bättre form för AC Milan.

Den turkiske mittfältaren kom till klubben 2017 och har blixtrat till emellan åt men har kritiserats för att vara ojämn i sitt spel. Den offensive spelaren värvades in för att leverera poäng och under hösten uteblev det nästan helt med bara två mål och en assist i ett Milan som man aldrig visste vad man skulle få av.

Den Tysklandfödde Hakan Calhanoglu kopplades redan förra sommaren ihop en hel del med en flytt tillbaka till Bundesliga och RB Leipzig. Det är ingen hemlighet att Calhanoglu gillar Ralf Ragnick, senast i RB Leipzig och nu uppges vara klar som manager för Milan för nästa säsong, och att tränaren gillar spelaren. Mycket tyder på att de jobbar tillsammans nästa säsong om inte Calhanoglu lämnar klubben. Både spelaren och hans agent har öppnat upp för en flytt då han 26-åringen har ögonen och målet at spela i Champions League, något som inte kommer ske nästa säsong för Milan. Kanske känner Calhanoglu också att även om det bara har gått tre år nu så är det dags för en ny utmaning. Men är det rätt timing?

Sedan återsarten av Serie A i samband med pandemin så har Calhanoglu höjt sig otroligt mycket och spelat på en helt annan nivå. Det vore inte fel att säga att det till en viss del har att göra med Zlatan Ibrahimovics återkomst, som har fått hela Milan att höja sig. Sedan återstarten av ligan så har Milan inte förlorat en enda match och har vunnit ligaettan och regerande mästarna Juventus, Roma, guldjagande Lazio och spelat oavgjort mot Napoli med en man mindre samt kryss mot Fiorentina. Sedan årsskiftet har laget spelat 16 matcher och bara förlorat två matcher (Genoa 1-2, Inter 2-4). Med Ibrahimovics ankomst har hela laget fått ett nytt självförtroende och det syns på samtliga spelare, inklusive Hakan Calhanoglu.

Just Calhanoglu och Ibrahimovic har blivit en duo som man gärna hade velat se för ett par år sedan tillbaka. De båda spelarna kommer överens mycket bra, både på och utanför plan, något som går att se på båda spelarnas sociala medier men även i intervjuer som Hakan Calhanoglu har gett i turkisk media. Sedan Zlatan kom har Calhanoglus roll och spelstil också förändrats. Det går att se på Calhanoglus spelstil att han trivs och njuter av att spela på planen.

Den turkiske mittfältaren utgår från sin vänsterkant men känns mer “fri” på mittfältet och alltid tillgänglig för sina lagkamrater. Calhanoglu gör yta för sig själv och för lagkamraterna och hittar fram med passningar och nätar själv. Mot Parma blev det två assist och ett distansmål och det kunde ha blivit fler assist om Milan hade förvaltat chanserna. Calhanoglu har under den senaste tiden börjat göra mål och assist på regelbunden basis och låt er inte luras av statistiken att det än så länge har bara blivit sex mål och fem assist på 30 matcher i Serie A, det borde ha varit mer och med den formen Calhanoglu har nu så kommer det bli mer.

Milans nummer 10 har växt i sin roll och trivs i den. Calhanoglu tar ansvar och ligger bakom anfallen som Milan skapar och har börjat leva upp till ansvaret och kraven som finns på honom. Nu handlar det om att bibehålla samma form och göra den permanent för att uppnå potentialen som han har. En Hakan Calhanoglu i form och ledarroll, som öser in poäng, är något som är viktigt både för Milan och Turkiets landslag som har ett flertalet unga spelare som kommer fram ur leden.