Mersin Idman Yurdu tillbaka i proffsligorna under nytt namn

Mersin Idman Yurdu har lyckats ta sig tillbaka till proffsligorna och spelar i turkiska tredjeligan nästa säsong.

Laget är klara för TFF 2. Lig. Klubben som lirade Süper Lig för några år sedan rasade ner genom ligaspelet på grund av ekonomiska och ledningsbekymmer och behövde stängas ner. Med det nya namnet, Icel Idman Yurdu så är klubben tillbaka i tredjeligan.

2013-2014 kvalade sig Mersin Idman Yurdu till Süper Lig och spelade i turkiska högstaligan i  två säsonger innan det blev flytt ner till TFF 1. Lig. Härefter började ekonomiska problemen och problem inom ledningen ta fart och som åkte ur två raka säsonger ur ligan och i tredjeligan blev det till och med poängavdrag.

Efter åtgärder från FIFA så åkte Mersin Idman Yurdu ner till BAL-ligi (Regionala amatörligan) och därefter även i Süper Amatör Ligi (Amatörligan under Regionala amatörligan) och spelade amatörfotboll för första gången på 55 år.

Icelspor som redan spelade i BAL-ligan slogs ihop med Mersin Idman Yurdu och tog det nya namnet Icel Idman Yurdu. Efter pandemin så togs beslutet av Turkiska fotbollförbundet att kröna Icel Idman Yurdu som mästare i den femte gruppen av BAL-ligan där de redan var ligaledare med fyra omgångar kvar.

Målet är nu att få Mersin Idman Yurdu med 95 års historia att leva vidare och är det enda laget från stan i en professionell fotbollsliga.

Klubbpresidenten Metin Saltik har i en intervju sagt att målet är att få upp en klubb i Süper Lig igen från mersin och att de hoppas att klubben når längre upp i seriesystemet igen.