Mert Müldür: En ny stor turkisk försvarare växer fram!

Den turkiske högerbacken har imponerat under den här säsongen och inte minst under våren.

21-årige Mert Müldür har blivit en ordinarie spelare i Sassulo. Efter förra årets försäljning av Merih Demiral till Juventus för 18 miljoner euro så var det kanske inte många som förväntade sig att klubben skulle få en ny turkisk försvarare som också skulle ta för sig och visa upp sin talang. Kanske går Mert samma öde som Merih och blir såld till en större klubb när transferfönstret öppnar?

Den 188 centimeter långe ytterbacken har på 20 ligamatcher i Serie A gjort två mål samt två assist för Sassulo som går starkt och inte förlorat en match på de senaste sju matcherna. De har skakat om topplag som Inter, Lazio och senast Juventus som alla är inblandade i toppen av ligan och Sassulo själv är inte så långt bort som ligger åtta i Serie A.

En förlustfri svit där Mert Müldür har varit högst involverad från sin position. Sedan återstarten av Serie A har han spelat minst 45 minuter i varje match av de åtta matche som hittills spelats. Mert har startat sex av dessa och i 3-3 matchen mot Inter stod han för en assist. Sju dagar senare följde han upp med ett mål i 3-1 segern mot Fiorentina och matchen därpå blev det även mål mot Lecce som besegrades med 4-2. Tredje matchen i rad var Mert Müldür återigen framspelare till ett av målen när Bologna besegrades med 2-1.

I den senaste matchen gjorde han inte bort sig när han hade Cristiano Ronaldo på sin kant att försvara. Hemmalaget Sassulo lyckades få med sig ett kryss och kunde ha tagit alla poängen också och Mert Müldür kunde ha haft ett till mål på kontot om det inte vore för en fin räddning av Wojciech Szczesny i Juve-målet. Juventus målvakt stod för en rad snygga räddningar och höll siffrorna nere för Juve som också kunde ha gjort fler mål. Matchen slutade 3-3. Mert Müldür var inblandad i första målet. I sin typiska spelarstil så sprang han in i banan med bollen från egen planhalva och det var först när han närmade sig Juves straffområde som Juventus-försvararna kunde tackla bort bollen från Mert. Bollen hamnade dock hos Sassulo igen som genom Filip Djurics mål reducerade.

Just den moderna spelstilen hos Mert Müldür är vad som gör honom speciell. En högerback som trots sin längd är både snabb, teknisk och duktig med bollen. Det är därför det ser så enkelt ut när 21-åringen avancerar  i full fart och ofta är med i anfallen för Sassulo och skapar farliga chanser för sitt lag. Målen och assisten kommer därefter för Mert som också nätade för Rapid Wien i augusti förra året innan han såldes till Sassulo för 3,9 miljoner euro enligt uppgifter till Transfermarkt.

Wien, Österrikes huvudstad, är födelseorten för Mert Müldür som enbart har representerat Turkiet i U-landslagssammanhang och sedermera även valt Turkiets herrlandslag. Däremot fick spelaren en hel del problem orsakat av det österrikiska fotbollförbundet och där även Österrikes försvarsmakt var inblandat enligt turkisk media. Senol Günes hade tagit ut Mert för att spela landskamp i kvalet till EM 2020 borta mot Andorra – men Mert fick lämna återbud på grund av skada. Här såg då Österrikes landslag att vinna över den unge talangfulle spelaren. Förbundskaptenen Franco Foda var ett stort fan av Mert sedan tidigare och ska ha sagt till spelaren att han har given plats i Österrikes EM-trupp. Mert hade sedan tidigare bestämt sig för att representera Turkiet men under samma tidpunkt så får Mert en kallelse för militärtjänst i Österrike.

Alla män mellan 18 och 35 år är enligt lag skyldiga att göra minst sex månaders militärtjänst i Österrike. Turkiska medier rapporterade att det var ett samarbete mellan Österrikes fotbollförbund och försvarsmakten i Österrike att skicka en direkt inbjudan till Mert Müldür som avslog spelarens överklagan som grundade på att han var mitt uppe i säsong med Sassulo och hade kontrakt med klubben. Den då 20-årige Mert ska även ha fått informationen att det var försent för honom att skicka in någon ansökan om att få göra nio månaders offentlig tjänst för att skippa militärtjänsten. Mert ska enligt uppgifter ha därefter fått motbudet att om han väljer Österrikes landslag så kommer de “göra allt” för att problemet ska upphöra och försena Merts militärtjänst. Enligt rapporterna i turkisk media så ska det Turkiska fotbollförbundet varit till stöd för Mert Müldür i denna osmakliga handlingen från Österrikes sida. Om Mert fortfarande behöver göra militärtjänst eller om problemet har löst sig är ännu oklart. Däremot har spelaren österrikiskt medborgarskap utöver sitt turkiska medborgarskap och räknas som en EU-spelare i Serie A.

– Jag vet inte varför dem (österrikiska myndigheterna) gör så här mot mig. I slutändan är jag född och uppvuxen där. De har gett mig mycket men Turkiets plats i mitt hjärta är alltid speciellt. De försöker frysa ut mig från Österrike på det här sättet. Jag blev såld till Sassulo från Rapid Wien för 5 miljoner euro. Jag tror att jag som österrikisk medborgare, har gjort mer än vad jag behövt. Jag vill inte ha något privlilegium att hoppa över militärtjänsten. Enligt lag så har jag tid tills jag fyller 35 år och det enda jag vill är att militärtjänsten flyttas fram och senareläggs, sade Mert Müldür i en intervju med Yeni Safak-tidningen.

Mert Müldür har redan gjort två landskamper för Turkiet, två vänskapsmatcher som därför gör det möjligt för Österrike att forfarande kunna knyta honom till sitt landslag. Båda landskamperna kom under 2018:  debut mot Bosnien Hercegovina och sedan mot Ukraina.

Fler matcher lär det bli efter hans imponerande säsong i Serie A. Det råder stor konkurrens om mittbackspositionerna i landslaget mellan Merih Demiral (22), Caglar Söyüncü (24), Ozan Kabak (20) och Kaan Ayhan (25). Redan nu kommer det råda stor konkurrens om högerbackspositionen också, som även Kaan Ayhan kan spela på, men där Mehmet Zeki Celik (23) är förstavalet för förbundskapten Senol Günes. Förbundskaptenen kommer att få huvudbry med tanke på att Mert Müldür står och knackar på dörren till startelvan men försvaret känns säkert och tryggt i många år framöver och konkurrensen i försvaret lär bara öka.