Nytt stormöte i Süper Lig: Galatasaray – Trabzonspor

I nästa omgång väntas det ett nytt toppmöte i Süper Lig.

Galatasaray tar emot Trabzonspor. Det är alltså fyran mot tvåan i ligan. Trabzonspor tappade poäng på hemmaplan i den senaste omgången och det gjorde även Galatasaray.

Trabzonspor spelade lika mot Ankaragücü hemma, det enda glädjande för laget var att skytteligaledaren Alexander Sörloth bröt sin måltorka i ligan som var på sex matcher. Det var däremot två dyrbara poäng som klubben gick miste om i jakten på ligaguldet. Laget har två poäng upp till ligaettan Istanbul Basaskehir. I Trabzonspor uppges Caleb Ekuban vara tillgänglig och tillbaka i spel för Trabzonspor. Ugurcan Cakir var tillbaka i målet också mot Ankaragücü vilket är positiva nyheter för Trabzonspor då målvakten klev ut skadad i halvtid i den 28:e omgången.

Just Istanbul Basaksehir mötte Galatasaray i den senaste omgången. Även de spelade oavgjort. Båda lagen var piskade att vinna, än mer Galatasaray som hade chansen att hitta tillbaka in i jakten på guldet då de hade knappat in med tre poäng på Basaksehir som har 60 poäng och Trabzonspor som har 58 poäng. Samtidigt förlorade Sivasspor hemma mot Kayserispor med 2-0. Sivasspor är trea i ligan med 53 poäng och Gala är fyra med 52 poäng.

I andra ändan så närmar sig Besiktas som nu ligger femma och har 50 poäng.

Därmed är Galatasaray på nytt pressade till att vinna och ta tre poäng för att denna gången inte tappa grepp om den sista Europa-platsen i ligan.

Laget har fortsatt en hel del skador men Radamel Falcao kan vara tillbaka i spel. Colombianen har börjat göra mål under våren och varit viktig spelare för laget. En annan glädjande nyhet är akademispelaren Emin Bayram. Den 17-årige mittbacken gjorde ne bra insats senast och har fått mer speltid med tanke på skador och avstängningar  i truppen.

På söndag är  det avspark för stormötet klockan 20.00 svensk tid och domaren är Cüneyt Cakir. Matchen har en stor betydelse för ligans slutspurt och en intensiv match där det lär bli en hel del nerver och närkamper väntar.

Galatasaray – Trabzonspor: Head-to-Head

Mötet mellan de två lagen på söndag är den 129:e matchen mellan lagen. Trabzonspor tog sig upp i Süper Lig 1974-1975 och sedan dess hr det funnits en rivalitet som sträckt sig över 46 år. På de 128 matcherna hittills har Galatasaray vunnit 58 matcher och Trabzonspor 42. Antalet oavgjorda matcher är 28. Över samtliga matcher så har Galatasaray gjort 167 mål och Trabzonspor 143 mål.

När det gäller ligamatcher specifikt så har “Gala” vunnit elva matcher mer. Av 93 ligamatcher så har hemmalaget Galatasaray vunnit 41 medan Trabzonspor har vunnit 30 samtidigt som 22 matcher har slutat med varsin poäng. Målfacit i ligan är 120 för Galatasaray och 106 för Trabzonspor. Senaste mötet i ligan var i Trabzon och slutade 1-1.

Däremot har gästerna ett övertag på hemmalaget i de senaste 11 matcherna. På de senaste 11 matcherna har Trabzonspor vunnit sex möten medan Galatasaray har vunnit tre. En match har slutat oavgjort.

På hemmaplan har Galatasaray haft ett bra övertag på laget från Svarta havet. På 46 ligamatcher som spelats i Istanbul har de regerande mästarna vunnit 25 gånger medan Trabzonspor har fått nöja sig med 10 vinster hittills. Även här har Gala gjort fler mål än Trabzonspor (63 mot 47).

Galatasaray tog den största segern mot Trabzonspor 26 maj 2001 i Istanbul med 4-0. Förra säsongen, 1 september 2018, vann Trabzonspor Galatasaray med samma siffror på hemmaplan.

15 november 1998 vann Trabzonspor över Galatasaray med 5-3 i Istanbul. Det är den mest målrikaste matchen mellan lagen någonsin.

TV-kanaler som sänder matchen:

Matchen sänds på beIN Sports 1 / HD i Turkiet, beIN Sports 9 / HD Max & beIN Sports Connect i Frankrike, Sport 2 HD (Israel). Numera sänds turkiska ligan även på engelsk tv och där sänds matchen på BT Sport 2 / HD.