Schalke 04: ”Turkiska laget” i Bundesliga

Schalke 04 är ett världskänt tyskt lag och är från ett turkiskt fotbollsperspektiv oerhört intressant just nu.Schalke och Gelsenkirchen är förknippat med turkar och Turkiet sedan förr och just nu har laget hela fem turkiska spelare/spelare med anknytning till Turkiet som  får väldigt mycket speltid.

I Schalke spelar just nu Ozan Kabak, Ahmed Kutucu, Can Bozdogan, Levent Mercan samt Suat Serdar och nu ansluter även Kerim Calhanoglu. Alla förutom Ozan är födda och uppvuxna i Tyskland.

Ozan Kabak är stortalangen från Turkiet och född i Ankara som slog igenom i Galatasaray och imponerade stort när de möttes i gruppspelet av Champions League 2018/19. I vintern såldes han till Stuttgart och i somras till Schalke 04 – där succén har fortsatt.

Suat Serdar som har turkisk bakgrund har valt att representera Tysklands landslag – ett svårt beslut enligt spelaren själv som fanns med i Senol Günes landslagsplaner. Suat som har dubbla medborgarskap är given i Schalkes startelva och även en spelare som har fått speltid av Joachim Löw i landslaget. I en intervju sade Senol Günes att han hade träffat både spelaren och pappan och att de båda hade sagt att Suat kommer till Turkiets landslag och att de skulle fixa de nödvändiga dokumenten. Senare fick de veta att Suat istället var uttagen i Tysklands landslag och att spelaren hade valt Tyskland – ett agerande som inte gick hem allt väl hos Senol som sade att: ”Turkiet har respekt för de val som spelarna tar och att det inte kommer att ifrågasättas, men gärna att de berättar öppet om vilket landslag de väljer”. Till skillnad från Ahmed, Can och Levent så är Suat fostrad i Mainz 05:s akademilag.

Ahmed Kutucu & Levent Mercan är födda 2000 och Can Bozdogan är född 2001 – samtliga kommer från U-lagen i Schalke och medan Ahmed fick redan speltid förra säsongen och visade upp sin talang på Veltins Arena – så har Levent och Can fått debutera det här året. Det har redan ryktats om att Fenerbahce ska vara intresserade av den offensive mittfältaren Levent Mercan och Can Bozdogan fick förtroendet att spela från start i  de senaste två matcherna och blev hyllad av tränaren i sin debutmatch den gångna säsongen.

Till den här truppen kan vi i princip även addera Kerim Calhanoglu – som har värvats till Schalke 04 från Hoffenheims U19-lag för bara någon vecka sedan – men ansluter till laget först inför nästa säsong. Kerem, som är kusin med Hakan Calhanoglu har dubbla medborgarskap och är född 2002 i Mannheim precis som sin kusin Hakan. Vänsterbacken har varit given i Hoffenheims U19-lag under den här säsongen och har hittills representerat Tysklands U-landslag.

Det blev en tung säsong som inte motsvarade förväntningarna för Schalke som trots en mycket dålig vårsäsong lyckades hålla sig kvar i Bundesliga – för formen var mycket dålig och laget var bara några matcher ifrån att hamna under strecket. Laget vann inte en enda match på sina sista 15 matcher (varav 14 ligamatcher) och hade legat illa till om det inte vore för att Bundesliga var i princip över när Schalke hade säkrat kontraktet med en omgång kvar. Kanske är det också som det är därför som tränaren valde att experimentera och lyfta upp flera lovande talanger till A-laget.  Can och Levent har fick allt mer speltid och Ahmed fick börja starta allt fler matcher.

Levent har den här säsongen medverkat i 5 ligamatcher, Ahmed i 24 (med tre mål och tre assist) och Can i 2 ligamatcher (båda från start) och i de senaste två omgångarna. Både Levent och Can har hittills enbart representerat Tyskland i landslagssammanhang men Ahmed Kutucu valde spel för Turkiets herrlandslag. Intressant att se i framtiden om Levent och Can väljer samma väg som Ahmed och blir lagkamrat med Ozan Kabak eller om de istället väljer att spela med Suat Serdar i Tyskland.

Hursomhelst så är det inget nytt att turkiska spelare / spelare med anknytning till Turkiet har kommit fram i Schalke 04. Bröderna Altintop spelade ett år tillsammans i klubben och spelade totalt fyra år i klubben (Hamit: 2003-2007 och Halil 2006-2010). Landslagsspelaren Kaan Ayhan är en Schalke-produkt och tog hela klivet upp till A-laget innan han såldes till Frankfurt och därefter till nuvarande klubb i Düsseldorf. Målvakten Volkan Ünlü, med bland annat fem landskamper för Turkiets U21 är en före detta Schalke-spelare som nu har lagt av. Ilyas Tüfekci som är född i Istanbul men flyttade till Tyskland som barn, började spela fotboll i Tyskland och två år i Schalke innan han såldes till Fenerbahce och fortsatte resten av sin karriär i Turkiet.

Hami Mandirali som är tredje bäste målskytten någonsin i turkiska Süper Lig blev utlandsproffs just i Schalke 04 när han lämnade Trabzonspor 1998. En säsong senare återvände han från Schalke till Trabzonspor.

Det största namnet som dock har representerat Schalke 04 i det här sammanhanget är Mesut Özil. Världsstjärnan är född i Gelsenkirchen där Schalke 04 är det största laget och det var även där han gjorde sin proffsdebut i Bundesliga. Özil blev inte särskilt populär när han 2010 gjorde en transfer till Werder Bremen och även hans landslagsval blev en stor snackis – både i Turkiet och Tyskland – när valet till slut föll på Tyskland.

Gelsenkirchen är födelseort även för en annan världsstjärna med turkisk bakgrund: Ilkay Gündogan – däremot har Ilkay aldrig representerat Schalke 04.

I en turkisk undersökning av Haberler.com med hänvisning till CHA år 2009 så bodde det 263 000 invånare i Gelsenkirchen varav 19 338 hade turkiskt medborgarskap. I statistiken var turkar som har bytt till enbart tyskt medborgarskap eller personer som är födda i Tyskland, exkluderade ur siffran på 19 000 vilket tyder på att det finns många fler med turkisk härkomst i staden. Ahmed Kutucu är en av dessa invånare som har just denna bakgrunden och är född i Gelsenkirchen. Levent Mercan är född i Recklinghausen som tillhör en av Tysklands mindre städer med ca. 115 000 invånare och är enbart 20 km ifrån Gelsenkirchen och inte ens 20 minuters bilfärd. Can Bozdogan är född i Köln som ligger lite mer än 90 km ifrån Gelsenkirchen och är en av de städer där det bor flest turkar i Tyskland.

I en undersökning gjord 2018 av den turkiska tidningen Sabah så visade sig att Schalkes ungdomslag från 9 år och upp till Bundesliga – hade 192 licensierade fotbollsspelare varav 37 stycken hade turkisk bakgrund, med andra procent 20% av klubbens registrerade spelare. Därtill hade fyra tränare turkisk bakgrund. Laget som stack ut mest var U12 laget med tränare som hade turkisk bakgrund och hela sju spelade med turkisk bakgrund.

Nästa säsong är det mycket möjligt att halva startelvan kan vara turkiska spelare och med turkisk anknytning och troligtvis lär det bli fler  dragkamper mellan Tyskland och Turkiet när det handlar om Schalkes 04 nya generation som kommer fram.