Silly Season 2020: De mest eftertraktade turkiska spelarna

SIlly Season och transferfönstret närmar sig med stormsteg och det ryktas som aldrig förr – inte minst bland de turkiska spelarna där flera är högaktuella för klubbyten. Vi rankar de mest eftertraktade turkiska spelarna inför sommarens ”Silly Season”

Vi har listat följande spelare som mycket väl kan ha ny klubbadress efter sommaren (eller till och med få ett förlängt kontrakt för att inte lämna klubben). Här nedan följer listan på de mest eftertraktade turkiska spelarna:

 

 

1. Merih Demiral, Juventus 

Den 22-årige mittbacken imponerade stort i landslaget under förra året och har varit given under hela EM-kvalet. Hans insatser i Sassulo såg till att Juve besegrade Atletico Madrid och signade honom i somras – och bara någon menad senare fick Merih bud från bland annat Milan och Manchester United ska också ha visat stort intresse eftersom Juventus hade även värvat holländske talangen De Ligt som visade framfötterna inte minst i Champions League med Ajax. De Ligt prioriterades av Sarri till en början men Merih kämpade in sig i startelvan och imponerade och tog under hösten även en startplats hos de italienska mästarna efter en storinsats mot Leverkusen i CL – Sarri (lagets huvudtränare) sade att det var omöjligt att peta Merih från startelvan. Men dubbla knäskador i en ligamatch mot Roma i slutet av december förra året har gjort att Demiral har först nu kunnat återvända till fotbollsplanen. Demiral lär kräva speltid och med ett fortsatt stort intresse för spelaren har Juventus ett svårt val. A.Madrid, Milan, Man United sägs alla vara försatt intresserade av Demiral och även Arsenal, Lyon, PSG ska ha visat konkret intresse. Något säger oss att Merih Demiral spelar i en ny klubb till hösten om inte han är en prioriterad startspelare för Sarri. Demiral är för bra för att sitta på bänken – även för en klubb som Juventus.

2. Cengiz Ünder, AS Roma

Det är återkommande rapporter från Italien varje månad att Cengiz Ünder är på väg bort från Roma och de senaste uppgifterna är att Juventus kan värva honom till sitt lag i sommar. Cengiz slog igenom med ordentligt säsongen 2017/18 i Rom-klubben och har varit given sedan dess trots skador – framtill den här säsongen. Även om han var skadad större delarna av höstsäsongen så har han fått rotera en hel del och Roma sägs behöva sälja några av spelarna som kan generera ”bra betalt”. Flertalet klubbar så som Arsenal, Tottenham, Sevilla, United, Bayern München, Everton, Napoli och Milan har rapporterats visa intresse utöver Juventus. Starkaste spåret har varit Sevilla och en flytt till England. I Sevilla är tidigare Roma-sportchefen Monchi nu sportchef och är han som tog Cengiz till Roma. Innan Cengiz flyttade till Roma hade även Man City lagt ett bud (som var högre än Romas) på Ünder och var även då av intresse för Tottenham. Cengiz Ünder spelar med all förmodan i en ny klubb nästa säsong.

3. Caglar Söyüncü, Leicester City

Den 23-årige turkiske mittbacken har hyllats stort i England den här säsongen. Han ersatte Harry Maguire med bravur när denne såldes till United för en rekordsumma på 75 miljoner pund. Caglar blev för inte så längesedan heller, uttagen i årets Premier League-elva – ett kvitto för hans stora utveckling i Premier League. Söyüncü har etablerat sig som en av ligans bästa försvarare och har rekommenderats till Liverpool av tidigare spelare men störst intresse har Manchester City visat. Det rapporterades om att City förberedde ett bud i vintras men Leicester har varit tydliga med att de inte säljer några stjärnor. Engelsk media har rapporterat att även Barcelona har Söyüncü på sin radar och det är inte så konstigt med tanke på Söyüncüs tekniska förmåga utöver sitt fysiska spel och styrkor i luftrummet. Chansen att Caglar Söyüncü spelar vidare i Leicester nästa säsong är relativt stor men det kommer definitivt finnas intresse och klubbar som knackar på dörren – inte minst efter den säsong som han har haft i Premier League.

4. Ugurcan Cakir, Trabzonspor

Trabzonspors stora målvaktstalang och förmodligen Turkiets nya nummer ett inom en snar framtid. Ugurcan har uppmärksammats inte bara i turkisk media, men även internationellt och är en erkänd talangsspelare som storspelat under den här säsongen. Ugurcan har kopplats ihop med Liverpool som visat ett konkret intresse men även Chelsea sägs finnas med i bilden tillsammans med Leicester, Tottenham, Benfica & Arsenal. Tottenham siktar på att vinna dubbeln i Turkiet och nå Champions League men precis som klubben inte är i akut behov av att sälja så kan de inte säga nej till vilket bud som helst heller.

5. Abdülkadir Ömür, Trabzonspor

En annan lokal stortalang i Trabzonspor. I princip alla europeiska storklubbar har rapporterats varit på plats för att scouta den unge mittfältaren. Nämns ofta som den turkiske Messi och jämförs med honom av så väl turkisk som utländsk media. Detta är mycket tack vara spelstilen och rörelserna samt även att han är kort precis som den argentinske bollmästaren. Säsongen har kantats av en allvarlig skada som höll Abdülkadir nästan borta i mer än halva säsongen. Det har inte fått klubben att sluta höra av sig – tvärtom, så har Trabzonspor fått ett bud på 20 miljoner euro från franska Nice och även Monaco har visat intresse och Trabzonspor ska ha avvisat flera bud på spelaren hittills.

6. Ozan Kabak, Schalke 04

Stortalangen i Schalke som på bara ett halvår 2019 blev utsedd till årets nykomling (då i Stuttgart) och utvecklingen fortsatte spikrakt uppåt även i Schalke. Har under våren varit borta p.g.a. skada men kom tillbaka under tiden Bundesliga återupptogs men Schalke som lag hade ingen bra vårsäsong alls. Avslutade på ett mycket dåligt sätt men Ozan är en spelare som inte behöver vara orolig för sin plats och är även nominerad till Golden Boy 2020. Ozan kan mycket väl spela vidare i Schalke även nästa säsong men det är bara en tidsfråga innan han spelar i ett storlag.

7. Irfan Can Kahveci, Istanbul Basaksehir

Den turkiske playmakern har haft en fin utveckling den här säsongen och har även visat framfötterna i Europa League och hållit en jämn nivå under hela säsongen. Fenerbahce rapporteras vara närmast till hands som visar störst intresse och det är inte första gången som 24-åringen kopplas ihop med klubben. Även utländsk intresse från Sevilla har varit konkret enligt uppgifter. Vinner Basaksehir inte ligan blir det svårt att behålla kuggen och även vid en vinst så skulle Irfan Can intressera en hel drös klubbar.

8. Kenan Karaman, Fortuna Düsseldorf

Var skadad stora delar av säsongen och nästan borta i sex månader. Kom in i målform under våren efter skadan men den avtog ju närmare säsongen led mot sitt slut och Düsseldorf åkte ur ligan i den sista omgången av Bundesliga. Kenan som är turkisk landslagsspelare sägs intressera Fenerbahce väldigt mycket och även Sevilla och Getafe tillsammans med italienska klubbar ska ha visat intresse. Spelaren är fri att lämna klubben om ett bud på 2 miljoner euro kommer in.

9. Mesut Özil, Arsenal

Özil som valde att representera Tysklands landslag och har turkiska rötter har inkluderats i listan och kopplas ihop en hel del med en flytt till Turkiet. Det ryktas ständigt om Özils framtid och att hans klubb vill bli av med honom p.g.a. hans höga lön. Özil har dock inga intentioner att lämna vad det ser ut som men han får inte heller någon startplats och så mycket speltid av den nye tränaren Mikel Arteta. Även under Unai  Emery var det väldigt sparsamt med speltid och Fenerbahce har inte gjort någon hemlighet över att de vill ha spelaren till klubben. Att Özil skulle komma till Fenerbahce känns troligt, men kanske inte nu då Özil har tid kvar på kontraktet och om han istället föredrar en flytt till en annan klubb idag ifall han mot all förmodan skulle vilja gå med på att lämna Arsenal. DC United i USA har också nämnts som en potentiell klubb.

10. Kaan Ayhan, Fortuna Düsseldorf

Får mycket speltid i landslaget och given i klubblaget. Kaan är farlig på fasta situationer och hans utveckling har vi fått se främst i landslaget än i klubblagen. Den 24-årige försvararen spåddes redan få en bra karriär under sin tid i Schalke och hans nuvarande klubb, Düsseldorf åkte ur Bundesliga i helgen. Det mesta tyder på att Kaan flyttar i sommar och framförallt när det är en stenhård konkurrens i landslagets försvar.

11. Cenk Tosun, Everton

Cenk var given i startelvan när Sam Allardyce köpte honom till klubben för 27 miljoner euro från Besiktas. Den här säsongen blev det sparsamt med speltid med en ny tränare och förra sommaren var det nära med utlåning till Crystal Palace. Det skedde istället under vintern. Även om Cenk fick en bra start i London-klubben blev han kort därpå skadad på träning och p.g.a. av den långa skadefrånvaron som väntar så har anfallaren skickats tillbaka till Everton. Nuvarande Everton-tränaren, Carlo Ancelotti, har hyllat Cenk Tosun men det är oklart om anfallaren blir kvar i klubben till sommaren. Cenk har stängt dörren för återkomst till turkiska ligan (där bland annat Besiktas har visat intresse) och vill stanna kvar i Europa och helst England. Det har även ryktats om en flytt till Bundesliga (där han började spela sin proffskarriär). Cenk Tosun stannar med största sannolikhet kvar ute i Europa men återstår att se om det blir Everton. Skadan och utlåningen blev oturlig för 29-åringen och Cenk behöver spela då konkurrensen för anfallspositionerna växer i landslaget – då kommer det i det långa loppet inte räcka med att vara ett andraval i Everton.

12. Umut Meras, Le Havre

Landslagets givna vänsterback spelar i den franska andraligan med Le Havre. Precis som i landslaget så har Umut visat upp ett tryggt och säkert spel i klubblaget och i början av sommaren har det rapporterats om att Arsenal har scoutat vänsterbacken och att Porto ser honom som potentiell ersättare om Alex Telles säljs till annan klubb. Le Havre kom sexa i Ligue 2 det här året och säkerligen så finns det intresse från klubbar i högstaligor runt omkring i Europa.

13. Mert Cetin, AS Roma

Talangfull mittback i Roma som har fyllt 23 år och är född på årets första dag. Den här säsongen har det hittills blivit fem ligamatcher, där Mert Cetin ändå har sett bra ut och visat att det finns potential i honom. Däremot känns han inte som en startspelare för Roma – än. Det har ryktats om både Fenerbahce och Galatasaray men en utlåning till en annan Serie A eller B-klubb alternativt annan liga i Europa känns närmare till hands i nuläget.

14. Yunus Malli, FC Union Berlin– Har inte lyckats komma upp i samma poängsiffror som i Mainz och första året i Wolfsburg. Malli var ett tag på Besiktas radar och det diskuterades om ett lån med köpoption. Det blev istället ett lån till FC Union Berlin. På elva matcher den här säsongen har det blivit en assist. 28-årige mittfältaren lär ha svårt att ta en plats Wolfsburg och det känns som en försäljning eller ett nytt lån till en annan tysk klubb eller till en turkisk klubb är aktuellt till sommarens transferfönster.

15. Caner Erkin, klubblös 

Kontraktet med Besiktas har gått ut och det blir ingen fortsättning. Caner tillhör klubben tills säsongen är över men sedan är det troligtvis en flytt till antingen till Galatasaray eller Fenerbahce. Det mesta tyder på att vänsterbacken stannar i Istanbul även om agenten inte stängt dörren till en flytt utomlands.

16. Gökhan Gönül, klubblös

Fenerbahce sägs vara väldigt intresserade av sin förra högerback samtidigt som Besiktas försöker förlänga kontraktet. Återstår att se vart Gökhan Gönül spelar.

17. Eren Dinkci, Werder Bremen II

Turkisk jättetalang i Werder Bremens reservlag. Uppges vara påväg till Juventus men flertalet andra klubbar så som Inter, Stuttgart och Feyenoord följer löftet.

(-) Orkun Kökcü, Feyenoord– Spelaren som inför den här publiceringen var etta på listan. Innan veckan tog slut så meddelade Feyenoord att spelaren har förlängt kontraktet till 2025. Så här löd vår beskrivning och situation innan Orkun skrev på ett nytt avtal med Feyenoord:

Feyenoords 19-årige talangmittfältare och Turkiets U21-landslagsspelare ser ut att gå vidare från holländska ligan. Intresset har varit stort för den tekniske innermittfältaren som trivs bäst i en mer offensiv position. Feyenoord har bekräftat att flera klubbar visat konkret intresse medan ett dussintal har studerat den turkiske spelaren. För en vecka sedan rapporterade Sky Sports att Arsenal ser ut att vinna dragkampen men i slutet av denna veckan rapporterade spansk media att Barcelona ger sig in i jakten också samtidigt som Sevilla, Valencia och Chelsea är några av klubbarna som också följer spelaren med hög prioritet. Feyenoord kommer inte ha större problem att få såld på Kökcü som själv sagt att han inte stressar kring framtiden.