Turkiska spelare i italienska Serie A

Flera turkiska spelare har hamnat i italienska Serie A genom åren.

De flesta turkiska spelarna som har spelat i Italien, har spelat i anrika föreningar och klubbarna Roma och Inter har haft minst tre turkiska spelare i sina klubbar.

Totalt är det 17 spelare som har spelat i Serie A, där fem stycken är fortfarande aktiva och spelar i den italienska ligan. Efter att flera turkiska spelare tagit steget till Italien på både 50- & 60-talet så var det inte förrän 1996 som en turkisk spelare återigen steg mark i italienska Serie A.

Med Hakan Calhanoglu, Mert Cetin, Cengiz Ünder, Merih Demiral, Mert Müldür och Sinan Gümüs så har det återigen strömmat in turkiska spelare till ligan i slutet av 2010-talet.

Turkiska spelare i Serie A:

2019/2020 – idag 

 

Merih Demiral, Juventus, mittback 

Spenderade förra säsongen i Sassulo och imponerade stort och hamnade i Juventus förra sommaren. Juve betalade 18 miljoner euro och det får ses som ett kap då Merih slog sig in i startelvan under hösten och petade De Ligt samtidigt som han var given och dominerade i landslaget. Merih har det mesta man kan begära av en mittback: styrka, snabbhet, bra med bollen och precisa tacklingar och tar alla bollar i luften. 22-åringen ryktades bort redan samma sommar som han anlände till klubben och bud från Milan nobbades samtidigt som Manchester United och Atletico Madrid ska ha visat konkret intresse och sägs fortfarande vara intresserade. Demiral skadade sig i den 19:e omgången i ligan mot Roma där han även gjorde sitt första mål för klubben och är snart tillbaka på planen men det ryktas fortfarande om en flytt och intresse finns det gott om för den turkiske mittbacken.

 

 

Cengiz Ünder, AS Roma, ytter

Kom till klubben sommaren 2017 och efter en trög höstsäsong visade han sin potential  våren 2018 med snygga distansmål och härlig teknik. Åtta mål och två assist blev det första säsongen i Roma. Den turkiske yttern var given och en av de viktigaste spelarna i laget säsongen därpå också men den här säsongen har kantats av skador och det har inte varit lika mycket speltid under våren heller. Cengiz kopplas ständigt ihop med en flytt och mycket tyder på att han lämnar i sommar. Just nu är Napoli det hetaste alternativet enligt italiensk media men det har även rapporterats om konkret intresse från Sevilla och engelska klubbar.

 

 

Mert Cetin Yildirim, AS Roma, mittback

En annan Roma-spelare och kom till klubben i somras. Köptes för tre miljoner euro från Genclerbirligi  och har hittills gjort fem ligamatcher för klubben, bland annat 90 minuter mot Napoli. Mert drar intresse från Istanbul-klubbarna enligt turkiska rapporter och eventuellt kan det bli ett lån till Turkiet eller inom Italien för 23-åringen.

 

Mert Müldür, Sassulo, högerback 

Mert Müldür gör också sin debutsäsong den här säsongen och i veckan gjorde han sitt första mål för Sassulo i segern mot Fiorentina. Högerbacken har på 20 matcher gjort två mål och två assist för sin klubb i ligan så här långt. Läs mer om Mert Müldür här.

 

 

Hakan Calhanoglu, AC Milan, offensiv mittfältare

Den turkiske playmakern har spelat längst i Serie A tillsammans med Cengiz Ünder av samtliga spelare som spelar i ligan just nu. Hakan kom till Milan sommaren 2017 från Bayer Leverkusen för en summa på 23,3 miljoner euro. Hakan som öste in poäng för Bayer Leverkusen i Tyskland och den här säsongen har turken tagit ännu fler steg i utvecklingen och blivit en nyckelspelare i Piolis Milan. Inte minst under våren och sommaren har Calhanoglu hyllats av italiensk media som ny ledare i Milan. Det återstår att se om Calhanoglu är kvar i klubben till nästa sommaren, även om han är lycklig i klubben har han öppnat upp med att han vill spela i Champions League och även agenten lämnar dörren öppen för en flytt i sommar.

 

 

Sinan Gümüs, Genoa, högerytter (utlånad till Antalyaspor)

Sommaren 2019 lämnade Sinan Gümüs Galatasaray för Genoa på free transfer. Efter bara ett halvår lånades han ut under vintern till Antalyaspor som är hans nuvarande klubb (låneavtalet går ut i juli). Sinan har hittills enbart spelat tre matcher för Genoa i Serie A och det återstår att se om det blir framträdanden i Genoa.

 

Koray Günter, Hellas Verona (på lån från Genoa), mittback

Precis som Sinan Gümüs så är Koray Günter född i Tyskland och har ännu inte representerat varken Tyskland eller Turkiet på A-landslagsnivå. Koray tillhör Genoa men är den här säsongen utlånad till Hellas Verona där han hittills har spelat 28 ligamatcher. Kontraktet med Genoa sträcker sig till 2021.

Tidigare turkiska spelare som har spelat i italienska Serie A:

Genom åren har flera turkiska spelare spelat i Italien. Den turkiska fotbollen hade flera fotbollsspelare som hade övergångar till Italien och Serie A redan på 50-talet.

Den första turkiska spelaren som spelade i den italienska fotbollen var Şükrü Gülesin som hade spelat för Ankaragücü och Besiktas. Şükrü kom till Italien 1950. Säsongen 1950-1951 & 1952-1953 spelade han för Palermo och säsongen 1951-1952 spelade han för SS Lazio.Totalt blev det 79 matcher och 34 mål i Italien innan han återvände till Turkiet och skrev på för Galatasaray. Han avled 1977 blott 55 år gammal.

 

Sükrü Gülesin

 

Mittbacken Bülent Eken spelade för Galatasaray (och Turkiets landslag) när han flyttade till Salertinata i Italien säsongen 1950-1951. Säsongen därpå spelade han i Palermo innan han flyttade tillbaka till Turkiet. Han spelade totalt 17 matcher i Serie A och är den första turkiska spelaren som inte var en anfallare, som blev köpt till Italien. Bülent gick bort för fyra år sedan och blev 92 år.

Bülent Eken

 

Bülent Esel var en oförglömlig målskytt och anfallare i Besiktas. 1951-1954 representerade han italienska SPAL och spelade 78 matcher och gjorde 25 mål för klubben. Esel gick bort 2004 vid 83 års ålder.

Bülent Esel

 

En av Turkiets och Fenerbahces största fotbollsikoner, Lefter Küçükandonyadis, som också hade smeknamnet ”Ordinaryüs” (proffessorernas proffessor) spelade säsongen 1951-1952 för Fiorentina i Serie A. Lefter som kunde både spela ytter och forward, spelade 30 matcher och gjorde fyra mål för klubben. Lefter blev 86 år gammal och gick bort 2012.

Lefter Kücükandonyadis

 

Metin Oktay som är en av Turkiets oförglömliga målgörare spelade en säsong i Palermo (1961-1962). Metin Oktay som bara hann bli 55 år innan han gick bort 1991,  blev turkisk skyttekung hela tio gånger i Turkiet men i Italien hade han det tuffare. Han spelade 12 matcher och gjorde tre mål.

Metin Oktay
Metin Oktay i Palermo

 

En annan turkisk fotbollslegendar, Can Bartu, spenderade sex år i Italien. Fenerbahce-profilen spelade för Fiorentina (1961-1962), Venezia (1962-1963) och i Lazio (1964-1967, tre säsonger). De italienska fansen minns honom som en god fotbollsspelare och gentleman och gav honom smeknamnet ”Sinyor”. Can Bartu spelade 99 Serie A-matcher och sju cupmatcher i Italien. Han gick bort förra året och blev 83 år gammal.

Can Bartu i sina italienska klubbar.

 

Hakan Sükür var den första turkiska spelaren som kom till Italien på över 30 år när han skrev på för Torino inför säsongen 1995-1996. Sükür blev utlånad till Turin-klubben men bara på några månader hämtades han tillbaka till Galatasaray. I Torino blev det bara fem matcher och ett mål. En ny Italien-sejour skulle ske när han fem år senare skrev på för Inter. Det blev inte heller en lyckad tid och på 35 matcher gjorde anfallaren fem mål och en assist. Efter nästan två år flyttade han till Parma och där blev det bara ett halvårsspel. Totalt gjorde Hakan Sükür 52 matcher och 10 mål i Italien och vann italienska cupen 2001/2002 med Parma.

Hakan Sükür i Torino, Inter, Parma

 

Inter betalade 10,3 miljoner euro sommaren 2001 för Emre Belözoglu när han köptes från Galatasaray. Emre spenderade fyra år i Inter och var en uppskattad spelare även om tiden i Italien kantades av skador. Emre spelade 115 matcher för Inter och nätade 5 gånger och spelade fram till 8 mål samt vann den italienska cupen 2004/2005 innan han såldes till Newcastle.

 

Ümit Davala

Ümit Davala är den första turkiska spelaren som spelade för AC Milan. Han värvades av Fatih Terim som var dåvarande Milan-tränare sommaren 2001. I samband med att Fatih Terim fick lämna jobbet efter fem månader blev det inte så mycket speltid för Ümit heller. Han spelade totalt 10 matcher för Milan innan han skrev på för Inter sommaren därpå för 2 miljoner euro. Davala blev omgående utlånad till Galatasaray och sommaren 2003 blev det en utlåning till Werder Bremen. Han spelade aldrig någon match för Inter.

 

Okan Buruk gick till Inter på free transfer för Galatasaray och tre år senare blev det free transfer till Besiktas. Det gick inte som väntat för Okan i Inter och på tre säsonger blev det bara 24 matcher och två mål. Okan och Emre spelade under en period samtidigt i den italienska storklubben. Okan Buruk var finalist med Inter i italienska supercupen 2001.

 

 

 

Salih Ucan var en av Turkiets mest lovande talanger som tonåring. Fenerbahce-produkten blev utlånad till Roma över två säsonger när han var 20 år gammal. Det blev ingen lyckad flytt till Roma då Salih spelade bara sju matcher på två säsonger. Förra säsongen var han utlånad till Empoli, även där kunde han inte motsvara förväntningarna. Idag spelar 26-årige Salih Ucan i Alanyaspor.