Emre Belözoglu spelade sista matchen i fotbollskarriären

Matchen mot Caykur Rizespor blev Emre Belözoglus sista match  i fotbollskarriären.

Fenerbahce vann matchen med 3-1 och Emre gjorde första målet på straffspark i den 39:e minuten. I den 64:e minuten byttes han ut mot Miha Zajc och gav över kaptensbindeln till Ömer Faruk Beyaz, 16-årig talang och mittfältare från klubbens egna akademi.

39-årige Emre Belözoglu representerade Galatasaray, Inter Milan, Newcastle United, Fenerbahce under tre olika sejourer, Atletico Madrid och Istanbul Basaksehir under sin professionella fotbollskarriär som drog igång 1996 – 24 år sedan. Innermittfältaren  som utöver sin tekniska förmåga och taktiska spelförståelse även känd för sitt heta temperament, representerade Turkiets landslag mellan 2000-2019. Emre blev i mångas ögon en spelare man älskade at ha i sitt lag men hatade att ha i motståndarlaget med det aggressiva spelet som kunde komma fram emellanåt och som dock inte alltid var till lagets fördel.  Genom åren har Emre åkt på 13 utvisningar i en match.

Kaptenen blev utsedd till ligans spelare i Turkiet säsongen 2009/2010 men andra prestigefyllda individuella priser som Emre har fått är inkluderingen i FIFA 100 tillsammans med Rüstü Recber där fotbollslegenden Pelé valde ut världens 100 bästa levande fotbollsspelare 2004. År 2003 fick Emre Belözoglu Pirata d’Oro som är priset för årets spelare i Inter.

Den italienska storklubben var Emre Belözoglus första utländska klubb. I Inter blev Emre en publikfavorit som 2004/2005 vann den italienska cupen. Skadorna tog med tiden över turkens karriär i den italienska storklubben. Början av 2000-talet hade däremot börjat mycket lovande för det stora löftet i turkisk fotboll. Emre hade tagit klivet upp till A-laget i Gala 1996 och vunnit tre raka ligatitlar mellan 1997-2000 och två cuptitlar mellan 1998-2000 tillsammans med en turkisk supercup 1997. Europa fick vittna Emres talang när han tillsammans med Galatasaray vann UEFA Cupen 2000 mot Arsenal och sedan UEFA supercupen mot Real Madrid några månader senare. Emre hade vunnit samtliga dessa titlar innan han hade hunnit fylla 21 år.

Mittfältaren missade dock EM 2000 på grund av en skada men fick en ny chans och var given i landslaget som tog det historiska bronset VM 2002 i Sydkorea & Japan. I EM 2008 var Emre återigen med när Turkiet slutade delad trea i turneringen men spelade enbart en match, öppningsmatchen mot Portugal där han blev skadad. 7 september 2019 spelade han sin 100:e landskamp för Turkiet mot Andorra. Emre är en av fem turkiska spelare som har gjort över 100 matcher för landslaget och placerar sig på fjärde plats med sina 101 landskamper för Turkiet, en match mer än Arda Turan och en match mindre än Bulent Korkmaz (102).

Tillbaka till klubbkarriären och utlandstiden så vann Emre en titel i varje utländsk klubb som han spelade för:

I Newcastle United vann Emre UEFA Intertoto-cupen 2006 och i Atletico Madrid vann han  UEFA Supercupen igen 2012. Emre Belözoglu värvades med stor förväntan till Newcastle sommaren 2005 för nästan 4 miljoner pund. Tre år och 35 matcher blev det i England där skadorna satte stopp vid flertalet gånger för den tekniske mittfältaren. I huvudstadsklubben i Spanien blev det en halv säsong (2012/2013) och totalt 17 matcher med ett mål och fyra assist. I februari 2013 återvände Emre till Fenerbahce för en andra sejour i klubben – samma säsong vann han turkiska cupen och säsongen därpå blev det ligaseger och turkisk cupseger  (2013/2014).

Detta var Emres sista titlar som han vann som fotbollsspelare som 2015 skrev på för Istanbul Basaksehir och spelade i klubben i fyra år. Där kom han och laget tvåa i ligan två gånger (2016/2017 & 2017/2018) samt final i cupen 2017. I Basaksehir visade Emre att han som 38-åring fortfarande höll hög Süper Lig-klass och sommaren 2019 återvände han till Fenerbahce för en tredje sejour och en sista säsong.

Emre Belözoglu är en av de mest väl dekorerade fotbollsspelarna inom turkisk fotboll med:

  • 6 turkiska ligaguld
  • 4 turkiska cupguld
  • 3 turkiska supercupguld
  • 2 UEFA supercupguld
  • 1 spanskt cupguld
  • 1 italienskt cupguld
  • 1 UEFA cupguld
  • 1 UEFA Intertoto cupguld

På CV:et har Emre också över 220 matcher för Fenebahce, över 150 matcher för Galatasaray, mer än 120 matcher för Istanbul Basaksehir, mer än 110 matcher för Inter och 80 matcher i Newcastle United. Det är en spelare som utöver spel i Turkiet, spelat i Europas tre största ligor i form av Spanien, England och Italien.

Den nu 39-årige mittfältaren har spelat i 12 Champions League-säsonger och var given i startelvan när han nådde som längst till semifinaler i turneringen med Inter säsongen 2002/2003. Han gjorde 4 CL-säsonger med Inter, lika många som han gjorde med Galatasaray. I sin sista säsong det här året så visade Emre att han fortfarande kan skriva historia och skapa nya rekord som gör honom unik. Under sommaren så blev han den enda spelaren att göra mål under fyra olika decennier inom turkisk fotboll.

Emre Belözoglu förblir en ikon inom den turkiska fotbollen med en stor karriär som kunde ha blivit större om inte det vore för långtidsskador där till och med karriären hade kunnat sluta mycket tidigare. Den Istanbulfödde fotbollsspelaren, som började spela fotboll i Zeytinburnuspor innan Galatasarays ungdomslag, uppfyllde sina drömmar om att spela för Fenerbahce och bli turkisk mästare i klubben. Under våren har han börjat arbeta parallellt som sportchef för Fenerbahce och allt tyder på att Emres nästa roll i Fenerbahce blir som sportchef för att ta tillbaka klubben till toppen av tabellen i Süper Lig.