Deniz Yaldir utsatt för rasism i Superettan-match

FOTO: Dplay

Umeå FC-spelaren Deniz Yaldir  blev under onsdagskvällens match mellan Halmstad – Umeå FC utsatt för rasistiska påhopp.

Yaldir blev under matchen kallad “jävla zigenare”. Något som ska ha sagts av Halmstads BK-spelaren Dusan Djuric enligt Deniz Yaldir efter en tackling av Deniz Yaldir på Halmstads kapten. På videobilderna (se längre ner) så hörst det hur någon säger “jävla zigenare”. Yaldir som blev upprörd liksom flera spelare och ledare i Umeå, påpekade det för domaren. Någon åtgärd vidtogs inte från domaren Andreas Dufva–Johansson under matchen som inte hade hört händelsen men som i efterhand bekräftade för media att han under dagen har anmält händelsen.

25-årige Deniz Yaldir berättade om händelsen när han svarade på Dplays frågor efter matchen:

– Vid något läge där när jag kom lite sent på deras kapten så kommer deras nummer 23, jag tror Dusan, vad heter han, någonting och säger “jävla zigenare” efteråt och sedan sa han “du hörde rätt” och det tycker jag är under all kritik, så det var väldigt upprört faktiskt. Det är 2020 och kampanjer om alla möjliga, antirasism, men man får tydligen yttra sig så här. Det är helt oacceptabelt, säger Yaldir till Dplay efter matchen.

Dusan Djuric som var den som var utpekad av Deniz Yaldir nekade först mot anklagelserna i Hallandsposten om att han ska ha sagt de rasistiska orden men under kvällen ändrade han sig och bad om ursäkt via ett uttalande på Halmstads BK:s hemsida och klubben själva tog avstånd från det Dusan Djuric hade sagt.

Under dagen har även svenska fotbollförbundet markerat mot skandalen och att agerandet inte är okej, läs mer på fotbollskanalens hemsida.

Se incidenten här:

Video från Dplays Twitter-konto:

 

Deniz Yaldirs intervju med Dplay efter matchen:

Fotbollskanalens artikel om händelsen.

Under torsdagskvällen publicerade SportExpressen en intervju med Deniz Yaldir som återberättade händelsen och efterspelet, läs hela intervjun här. 

2017 intervjuade vi Deniz Yaldir som har ett förflutet med spel i Turkiet. Läs intervjun här:

Intervju med Deniz Yaldir