DERBY: Inför Galatasaray – Fenerbahce

Ikväll spelas det ett stort derby i Turkiet.

Derbyn mellan Fenerbahce – Galatasaray räknas som en av de största i världen och det är alltid stora förväntningar inför varje derby.

Redan i den tredje omgången väntar alltså ett derby mellan Turkiets två största lag och det är Galatasaray som står för värdskapet.

Galatasaray kan vid seger bli ny ligaetta och har börjat säsongen med två raka ligasegrar. Senast slog man Hajduk Split i Europa League-kvalet efter mål av Younes Belhanda och Ryan Babel.

Fenerbahce besegrade Caykur Rizespor i öppningsmatchen, en seger som satt långt inne och i förra omgången lyckades man inte få hål på Hatayspor som avslutade matchen med nio man.

Truppstatus och nyförvärv: 

Formmässigt och spelmässigt ser det bättre ut i Galatasaray som har imponerat på många. Gala har värvat hem bland annat Arda Turan men utöver det även Omar Elabdellaoui som är landslagskapten för Norge, Fatih Öztürk som står i målet då Muslera är långtidsskadad. Utöver det är Mbiaye Diagne tillbaka och har visat fin form under försäsongen men Radamel Falcao förväntas starta i laget. En annan som förväntas spela från start är Emre Kilinc som hämtades in från Sivasspor i somras där han gjorde succé förra året. Taylan Antalyali är en annan spelare som har fått Fatih Terims förtroende i mitten. Gala har haft aningen mer press och förväntningar  på värvningar men lagets prestationer har fått fansen att dämpa sig aningen något. Klubben är fortfarande ute på jakt efter en innermittfältare trots att man har värvat Etobu från Stoke. Gala lyckades inte lösa Okay Yokuslu från Celta Vigo och uppges inte ha gett upp Jean Michael Seri som var i laget förra säsongen. Även Issiar Doumbia är på önskelistan, det återstår att se om det blir någon mer innermittfältare som ansluter till Galatasaray.

Det skulle även eventuellt kunna bli en förstärkning till försvaret då Marcao fortsätter att kopplas ihop med en flytt ifrån klubben. Gala har trots skador på Fernando Muslera och Emre Akbaba en bra bredd i truppen där Ryan Babel senast hoppade in och avgjorde med matchens sista mål i Europa League-kvalet.

Ett derby är ett derby och då spelar form mindre roll. Fenerbahce har i princip värvat nästan en helt ny trupp sedan Emre Belözoglu avslutade karriären i somras och sadlade om och blev sportchef. Listan på antalet nya spelare kan göras hur lång som helst. Nazim Sangaré (Antalyaspor), Caner Erkin & Gökhan Gönül (Besiktas) , Jose Sosa & Filip Novak (Trabzonspor), Mert Hakan Yandas (Sivasspor), Mame Thiam (Kasimpasa) är spelare som ifjol var ordinarie och framträdande i sina respektive lag. Fener har gått så långt att man har till och med värvat två högerbackar (Gönül & Sangaré) och två vänsterbackar (Erkin & Novak) och frågan är vem som blir bänkad av dessa och vilka som startar.

Värvningar utanför Süper Lig har det varit gott om också: Mauricio Lemos, Marcel Tisserand, Enner Valencia och senast Mbwana Samatta. Flertalet av spelarna är tänkta som startspelare och Fenerbahce uppges inte vara nöjda där utan sägs vilja ha ytterligare en anfallare in till laget. Det finns pengar kvar att spendera efter att ha sålt Vedat Muriqi till Lazio för närmare 19 miljoner euro.

Många kort i derbyn mellan Fener och Gala 

På de senaste 53 matcherna mellan lagen så har domarna delat ut 42 röda kort och 309 gula kort. Det har delats ut 21 röda kort vardera på dessa 53 matcher som omfattar både liga, cup och supercupsmatcher.

De som har fått röda kort i de här 53 matcherna i Galatasaray är:  Emre Aşık 3 gånger , Hasan Şaş & Younes Belhanda 2 gånger, Badou Ndiaye, Felipe Melo, Sabri Sarıoğlu, Engin Baytar, Tomas Ujfalusi, Milan Baros, Abdul Kader Keita, Arda Turan, Cassio Lincoln, Alioum Saidou, Orhan Ak, Volkan Arslan, Joao Batista och Bülent Korkmaz har fått ett rött kort vardera.

I Fenerbahce har Diego Lugano blivit utvisad 3 gånger, Volkan Demirel & Bruno Alves 2 gånger , Hasan Ali Kaldırım, Jailson, Roberto Soldado, Luis Nani, Emre Belözoğlu, Raul Meireles, Issiar Dia, Selçuk Şahin, Semih Şentürk, Gökhan Gönül, Deivid de Souza, Ariel Ortega, Fabio Luciano och Deniz Türüç blivit utvisad en gång.

Bara det senaste derby ifjol som Galatasaray vann 3-1 blev det 2 röda kort och 10 gula kort. Belhanda och Türüc blev utvisade i de båda lagen medan Donk, Mariano, Onyekuru, Seri och Falcao fick gula kort i Gala medan i Fener fick Serdar Aziz, Ozan Tufan, Tolgay Arslan, Dirar och Isla syna det gula kortet.

 

Erol Buluts första derby som tränare för Fenerbahce & 24:e derbyt för Fatih Terim

Kvällens derby blir nya huvudtränaren Erol Buluts första derby som tränare för Fenerbahce. För Fatih Terim som tränar Galatasaray blir det hans 24:e derby. Terim har vunnit sex, förlorat åtta och spelat oavgjort i nio derbyn mot Fenerbahce. Det var dock under Fatih Terims ledning förra säsongen som klubben besegrade Fener på bortaplan för första gången på 20 år. 31-39 är målskillnaden för Fatih Terims matcher mot Fenerbahce.

Däremot är det inte första gången som Erol Bulut och Fatih Terim ställs mot varandra som tränare. Det första mötet mellan de två tränarna var 2018 när Erol Bulut tränade Yeni Malatyaspor och Fatih Terim var även då i Galatasaray. Det var Terim som kom segrande ur den matchen med 2-0 som spelades i ligan. De senaste mötet mellan tränarna var i juli i ligan när Bulut fortfarande tränade Alanyaspor och då tog succélaget en stor och imponerande seger med 4-1 över Galatasaray.

Totalt har de två tränarna ställts mot varandra nio gånger tidigare. Terim har vunnit 5 av dessa möten och Bulut 3. En match har slutat oavgjort.

392:a derbyt mellan lagen 

Kvällens derby är det 392:a derbymötet mellan lagen. En rivalitet som började för 111 år sedan då lagen möttes för första gången 17 januari 1909 på stället som hette Papazın Çayırı (där Fenerbahces hemmaarena Ülker-stadion ligger idag). Galatasaray vann de mötet med 2-0 och släppte inte in något mål i de första sju matcherna mellan lagen. Sedan dess har Fenerbahce gjort flest mål och vunnit flest derbyn mot Galatasaray.

I de tidigare 391 derbymatcherna har Fenerbahce vunnit 146 derbyn och Galatasaray 124. Lagen har spelat oavgjort 121 gånger.

Medan Fenerbahce har gjort 536 mål så har Galatasaray gjort 488.

I ligan är det de 127:e derbyt som spelas mellan lagen. Även här har Fener ett övertag med 50 vinster mot Galas 34 samt en målskillnad på 158 (Fenerbahce) – 122 (Galatasaray)

Senaste 10 matcherna 

I de senaste 10 derbyn har matcherna slutat oavgjort sex gånger. Två vinster och sju mål vardera har de blivit för rivalerna.

Förväntade startelvor: 

Galatasaray: Fatih Öztürk (MV) , Omar Elabdellaoui, Christian Luyindama, Marcao, Martin Linnes, Taylan Antalyali, Emre Kılınç, Younes Belhanda, Sofiane Feghouli, Arda Turan, Radamel Falcao

 

Fenerbahçe: Altay Bayindir (MV), Gökhan Gönül, Mauricio Lemos, Marcel Tisserand, Caner Erkin, Luis Gustavo, Ozan Tufan, Jose Sosa, Sinan Gümüs, Mame Thiam, Enner Valencia

 

Matchens domare: Ali Palabayik.

Avspark: 19:00 lokal tid, 18:00 svensk tid.

TV-kanaler som sänder matchen: beIN Sports 1 / HD (Turkiet), beIN Spors 3 / HD (Frankrike), K Sport 2 / HD (Kosovo), ESPN Africa, Look Sport 1 / HD (Rumänien), Sport 2 (Tjeckien, Slovakien), SportKlub 2 HD (Slovenien), SportKlub 3 HD (Kroatien, Serbien), Tring Sport 1 HD, Win Sports, DAZN (Brasilien, Japan), beIN CONNECT (Frankrike & Turkiet)

LÄS OCKSÅ: