Nations League: Turkiet 0-1 Ungern

Turkiet förlorade öppningsmatchen i Nations League hemma mot Ungern.

Gästerna vann välförtjänt efter ett drömmål av Dominik Szoboszlai i andra halvlek. Unge talangspelaren sköt in en otagbar frispark från mer än 30 meter ifrån målet. Det blev matchens enda mål i en match där Turkiet var väldigt uddlösa, framförallt i första halvlek där offensiven saknades helt för Turkiet. Istället var det gästerna som var närmast målen och hade två ramträffar i första halvlek.

Ugurcan Cakir stod för en fin räddning på ett skott utanför straffområdet och i andra halvlek gjorde den unge målvakten en reflexräddning på fast situation.

Försvaret ställdes upp med Mert Müldür – Merih Demiral – Caglar Söyüncü – Umut Meras. De tre sistnämnda namnen har varit givna under kvalet till EM och här fick Mert göra sin tävlingsdebut. Mert stod för flera bra ingripanden emellanåt men fick det även jobbigt med Szoboszlai på sin kant.

Mittfältet bestod av Kaan Ayhan och Mert Hakan Yandas som defensiva mittfältare och framför dem var det Emre Kilinc – Hakan Calhanoglu och Ahmed Kutucu. Längst upp på topp spelade Burak Yilmaz.

Yusuf Yazici byttes in i halvtid för Ahmed Kutucu och senare kom även Irfan Can Kahveci och Kenan Karaman in i matchen och ersatte Mert Hakan Yandas och Emre Kilinc. Just Mert Hakan och Emre Kilinc var tillbaka på sin “gamla” hemmaarena. De två mittfältarna gjorde succé i Sivasspor förra säsongen och flyttade i somras till Fenerbahce respektive Galatasaray. Mert Hakan gjorde debut ikväll i landslaget och matchen hade mer att önska från de båda två spelarna.

Turkiet hade svårt att skapa någon farlig målchans matchen igenom. I första halvlek kom laget aldrig närmare än en fast situation där Caglar Söyüncü inte lyckades få träff på bollen med huvudet samt ett distansavslut från Mert Hakan.

I andra halvlek hade Burak Yilmaz ett jätteläge men avslutet som styrdes av en försvarare i Ungern räddades av målvakten som styrde ut bollen till hörna.

I den andra gruppspelsmatchen mellan Ryssland – Serbien blev det en rysk seger med 3-1. På söndag möter Turkiet Serbien på bortaplan.

Analys av spelet:

Inför matchen sade Senol Günes att han ville testa och se fler spelare som inte har spelat så mycket tidigare. Ugurcan Cakir gick före Mert Günok i målet och Mert Müldür gick före Mehmet Zeki Celik på högerbackspositionen. Kaan Ayhan som vanligtvis spelar mittback fick under torsdagskvällen lira defensiv mittfältare. Kaan och Mert Hakan som debuterade och som i vanliga fall är offensiv mittfältare, hade det tufft i mitten.

De offensiva spelarna Ahmed, Hakan och Emre tillsammans med Burak stod för svaga prestationer. Ahmed som till vardags spelar för Schalke, byttes i halvtid ut för Yusuf som har dragit igång säsongen med Lille (där även Burak och Zeki spelar). Bytet gav en viss skillnad men inget som förändrade matchbilden. Hakan gjorde inte så mycket mer än att han vann frisparkar åt laget. Emre utmanade motståndarna men lyckades inte uträtta mycket. Burak blev alldeles för stillastående och osynlig när det var så få anfall som skapades.

Turkiet hade ovanligt svårt att skapa chanser i matchen. Ahmed Kutucu och Emre Kilinc har knappt spelat i landslaget och matchen var för många den första tävlingsmatchen då flera lag är fortfarande inne på sina försäsonger.

Att testa nya spelare är aldrig fel men det ska inte glömmas bort i potten för Nations League ligger även plats till VM 2022 vilket är något som Turkiet inte bör ta för givet att man lyckas med via kvalet, inte om anfallsspelet ser så uddlöst ut som det gjorde ikväll. “Att testa nya spelare” gick inte heller hem så väl då Senol i andra halvlek började byta in Irfan Can, Kenan Karaman och Yusuf Yazici som alla fick gott om speltid i kvalet till EM 2020 som nu har blivit EM 2021.

På bänken fanns en av holländska ligans bäste spelare förra säsongen och som bestämde sig för att spela för Turkiets landslag, Orkun Kökcü. 19-åringens succé ifjol var minst lika stor som Emre Kilinc, Mert Hakan Yandas samt Ugurcan Cakirs prestationer från förra säsongen. Ozan Kabak kämpade sig tillbaka från två jobbiga skador förra säsongen och var en av Schalkes bästa spelare där han imponerade stort. Den unge mittbackstalangen har fått knapp speltid i landslaget, dels p.g.a. skada tidigare men även för att Merih Demiral och Caglar Söyüncü fungerar så bra ihop och har varit så viktiga för landslaget. Ikväll var en fin möjlighet för både Orkun och Ozan att få dra på sig landslagströjan och visa att de på största allvar kan vara med och utmana om en plats i landslagstruppen.