De turkiska spelarna i franska Ligue 1

Flera turkiska spelare har spelat i franska Ligue 1 genom åren men nu är där fler än någonsin på samma gång.

Den turkiske anfallaren Mevlüt Erdinc har ett förflutet i klubbar som Sochaux, PSG, Rennes St Etienne, Guingamp och Metz innan han flyttade till den turkiska ligafotbollen. Mevlüt som är född i Frankrike och valde spel för Turkiets landslag, är spelaren som har totalt flest år inom fransk elitfotboll.

Den första turkiska spelaren inom den franska klubbfotbollen och högstaligan dateras så långt tillbaka som år 1952 när den turkiske fotbollsikonoen Lefter Kücükdonyadis spelade för Lille 1952-1953.

Turkiska spelare som har spelat inom den franska klubbfotbollen:

Mevlüt Erdinc, Souchaux, PSG, Sant Etienne, Guingamp & Metz.

Serdar Gürler, Sochaux, 2009-2010

Deniz Hümmet, Troyes, 2015-2016 (nu i Örebro SK) 

Hasan Kabze (Montpellier, 2010-2012 

Colin Kazim-Richards, även känd som Kazim Kazim, Toulouse FC, 2009-2010

Lefter Kücükandonyadis, Nice, 1952-1953 

Yusuf Sari, Marseille, 2017-2018

Atilla Turan, Reims, 2013-2014, 2015-2016 

Bülent Ücüncü, Lorient, 1998-1999

Engin Verel, Lille – 1981-1983

 

Idag finns det flera turkiska spelare i Ligue 1 och tre stycken som spelar till och med i samma lag: Lille.

Spelarna som spelar i franska Ligue 1 är: 

Mehmet Zeki Celik, 23, högerback, Lille 

Istanbulspor i turkiska andraligan för en permanent övergång till Lille och är inne på sin tredje säsong i klubben och har varit given sedan dess. Uppges vara en spelare som Jose Mourinho i Tottenham tycker om väldigt mycket och utöver Tottenhams intresse så rapporterades även Atalanta vara intresserade i somras. Har hittills spelat 74 matcher för klubben.

Yusuf Yazici, 23, offensiv mittfältare, Lille 

Anslöt förra sommaren och efter en trögstartad tid så kom Yusuf igång under slutet av hösten. Drog därefter på sig en korsbandsskada som höll honom borta resten av säsongen. I år blir Yusufs riktiga chans att sätta ett avtryck inom klubben och den franska ligan.

Burak Yilmaz, 35, anfallare, Lille 

I somras värvades Burak Yilmaz gratis från Besiktas. Tanken är att den rutinerade anfallaren, utöver uppdraget att vara Lilles nummer nio och målgörare, även ska vara ledare och mentor för de yngre spelarna.

Lille värvade inte bara Burak Yilmaz denna sommaren. Den franske klubben värvade även  den unge talangen Mustafa Kapi, senast i Galatasaray. 18-årige Kapi tillhör just nu Lilles B-lag.

Umut Bozok, 24, anfallare, Lorient 

Precis som Mevlut Erdinc är Umut anfallare och född i Frankrike. Anfallaren öste in mål för Nimes när laget tog sig upp till Ligue 1 för några år sedan och var given i Turkiets U21-landslag. Har ännu inte gjort en tävlingsmatch för Turkiets herrlandslag och spelar sedan förra sommaren i Lorient som den här säsongen spelar i Ligue 1.

Metehan Güclü, 21 år, anfallare, Rennes, utlånad till Valenciennes 

Metehan är också anfallare och född i Frankrike. Har skolats i PSG:s akademi och gjorde en match i A-laget innan han såldes vidare till Rennes förra sommaren. Detta fönstret blev anfallaren utlånad till Valenciennes i Ligue 2. Metehan har hittills enbar representerat Turkiet i olika U-landslag.

Cenk Özkacar, 20 år, mittback, Lyon 

Överraskningsnyförvärvet och Altays stortalang tog klivet från turkiska andraligan till franska högstaligan i somras. Cenk var 19 när övergången gick igenom.

Den franska storklubben Lyon har förutom Cenk Özkacar, två unga talanger med turkisk bakgrund. Tvillingarna Melih & Semih Altikulac. 18-åringarna tillhör Lyons U19-lag och för tillfället är Semih som är vänstermittfältare och som representerar Turkiets U18-landslag, utlånad till Standard Lieges reserver. Melih som spelar vänsterback har hittills enbart representerat Frankrikes U-landslag.

I den franska andraligan, Ligue 2, finns det också turkiska spelare.

Den förre Bursaspor-spelaren och mittbacke Ertugrul Ersoy spelar för Le Havre där även vänsterbacken Umut Meras spelar. Umut är förstahandsvalet för Senol Günes som vänsterback och kopplades ihop med en flytt i somras till en rad klubbar ute i Europa.