Nations League: Ryssland 1-1 Turkiet

Segern gled ur händerna på Turkiet under söndagskvällen.

Startelvor för landslagen:

Ryssland: Shunin, Karavaev, Semenov, Kudryashov, Zhirkov, Miranchuk (min. 70 Gazinski), Zobnin, Ozdoev, Ionov (min. 70 Mostovoy (min. 90+1 Fomin)), Kuzyaev (min. 59 Cheryshev), Dzyuba

Turkiet: Mert Günok, Zeki Çelik, Merih Demiral, Ozan Kabak, Umut Meraş, Ozan Tufan, Mahmut Tekdemir (min. 80 Okay Yokuşlu), Efecan Karaca (min. 46 Cengiz Ünder), Hakan Çalhanoğlu (min. 90+3 Yusuf Yazıcı), Kenan Karaman (min. 81 Abdülkadir Ömür), Burak Yılmaz (min. 90+3 Enes Ünal)

Efter en dålig första halvlek så var det Turkiet som dominerade den andra halvleken och hade flera lägen att avgöra matchen. Det blev dock enbart en poäng och ingen vinnare i Moskva när Ryssland och Turkiet spelade 1-1.

Hemmalaget tog ledningen genom Miranchuk som blev framspelad av Dzyuba. Zobnin vann bollen av Mahmut Tekdemir vid mittplan och ryssarna startade en kontring. Reprisbilder visade att bollen tog på Zobnins hand när han försökte kontrollera bollen. Ledningsmålet kom lite väntat för Ryssland  som var det bättre laget i första halvlek som hade kunnat göra mer än ett mål i de första 45 minuterna.

I andra halvlek spelade Turkiet som ett helt ”nytt” lag. Inbytte Cengiz Ünder blev skillnaden och lyfte hela landslaget. Den nyblivne Leicester City-spelaren var konstant farlig i offensiv väg. Cengiz spelade fram och slog farliga inlägg i boxen och hade själv två distansskott. En där den ryske målvakten fick göra en jätteräddning och ett annat skott som tog i ribban.

Turkiets mål kom i den 62:a minuten genom Kenan Karaman. På en lång frispark av Hakan Calhanoglu mot den bortre stolpen som Merih Demiral inte gav upp på och spelade istället fram Kenan helt fri framför målet. Kenan blev målskytt för andra matchen i rad för landslaget – anfallaren gjorde 3-3 målet mot Tyskland i veckan.

Dess innan hade Burak Yilmaz en nick i stolpen och i matchens slutminuter hade Zeki Celik ett jätteläge från fem meter men sköt över efter ett fint samarbete med klubblagskollegan Burak Yilmaz i straffområdet.

Det ville sig inte och matchens domare blandade och gav med sina domslut. Matchen fick två minuters tilläggstid trots byten vid sju olika tillfällen under andra halvlek samt spelavbrott.

Turkiet är kvar på tredjeplats i gruppen med två poäng. Tvåan Ungern har sex poäng och Ryssland har sju poäng. Tre matcher återstår och Turkiet har fortfarande chans att sluta etta i gruppen och behöver undvika komma sist för att degraderas ner till League C. Nästa match som spelas är på onsdag hemma mot Serbien som ligger sist i gruppen med en poäng.

Analys av matchen: 

Efter en mycket svag inledning på matchen så skapade landslagen i princip ingenting förutom en nick av Burak Yilmaz i första halvlek. Ryssland var vassare och snabbare i omställningarna och hade inte några svårigheter med att starta anfall. Ryssland hade välförtjänt ledningen i halvtid och hade flera lägen. Mert Günok stod för en jätteräddning (efter en misslyckad utspark). Ryssland hade ledningen med 1-0 i halvtid men om VAR hade funnits tillgängligt i Nations League så är det mycket tveksamt om det hade varit så då Zobnin kontrollerade bollen med handen när han vann den från Mahmut Tekdemir.

I andra halvlek blev det ett helt annat Turkiet som satte press på ryssarna och fick igång sitt passningsspel med Cengiz Ünder på plan som kom in istället för Efecan Karaca i halvtid. Rysslands förbundskapten märkte att hans lag blev väldigt trötta efter de inledande 15-20 minuterna och började göra byten i offensiven. Efter lite mer än en timme spelad så lönade sig det höga spelet och pressen från Turkiet som på fast situation kunde kvittera genom Kenan Karaman som var väldigt bra i andra halvlek.

Analys av spelare: 

Ozan Tufan, Hakan Calhanoglu höjde sig i matchens sista 45 minuter och Merih Demiral visade att han är en av landslagets mest viktigaste spelare.

Det kan lugnt konstateras att Merih Demiral och Cengiz Ünder lär vara givna en bra tid framöver. Även Ozan Tufan spelar på en bra nivå och är en av de bättre i landslaget. Kenan Karaman behöver spela högre upp i banan och som forward. Calhanoglu behöver spelas i en fri roll i mitten och till vänster känns det som att det är dags att ge Abdülkadir Ömür chansen från start. Ömür och Cengiz är två spelare som föredrar högerkanten men som också kan hantera vänsterkanten.

Caglar Söyüncü är mittbacken som ska bilda mittbackslås med Merih Demiral. Ozan Kabaks potential och kvalité finns där men den unge mittbacken kan ta fel beslut vid fel tillfällen och blandade och gav mot Ryssland. Caglar – Merih är säkrare och starkare just nu.

Anfallspositionen: Burak Yilmazs styrka i luften eller Enes Ünal slitsamma arbete i anfallet? Det beror helt och hållet på motståndet men en anfallare bör vare det prioriterade valet och med Kenan Karaman som fortsätter att få spela på vänsterkanten så finns det flera som gör upp om nummer nio-rollen. Cenk Tosun är snart tillbaka från skada och Ahmed Kutucu finns på bänken, det blir gemensamt fler som konkurrerar om anfallsplatsen.