Nations League: Turkiet 2-2 Serbien

Det blev oavgjort i matchen mot Serbien som gästade Turkiet i Nations League.

Senol Günes gjorde tre förändringar ifrån matchen mot Ryssland och startade med Hasan Ali Kaldirim, Okay Yokuslu och Cengiz Ünder.

Turkiet ställde upp med följande elva: 

Mert Günok, Zeki Çelik, Merih Demiral, Okay Yokuşlu, Hasan Ali Kaldırım (min. 27 Umut Meraş), Ozan Tufan, Mahmut Tekdemir (min. 76 Yusuf Yazıcı), Cengiz Ünder (min. 86 Abdülkadir Ömür), Hakan Çalhanoğlu, Kenan Karaman, Burak Yılmaz
Serbiens förbundskapten gav tillåtelse för sju spelare att lämna landslagstruppen i förväg och ställde upp med följande elva:
Dmitrovic, Stefan Mitrovic (min 75 Gudelj), Milenkovic, Kolarov, Lazovic, Lukic, Milinkovic, Maksimovic, Ristic (min. 46 Mladenovic), Djuricic (min. 75 Vlahovic), A. Mitrovic
Turkiet började matchen bäst med hög press och hotade det serbiska målet flera gånger i de inledande tio minuterna. Därefter försvann tempot och spelet från Turkiets sida och Serbien kom allt mer in i matchen. Gästerna var framförallt farliga i inläggen och det var även så som första målet i matchen kom. Ett inlägg från vänster som Serbien storspelare Sergej Milinkovic-Savic nickade in i 21:a minuten. Hasan Ali Kaldirim som förlorade nickduellen blev utbytt några minuter senare och som det såg ut så berodde det på en skada.
Serbien började skapa lägen och komma upp till Turkiets straffområde medan hemmalaget hade svårt att skapa farliga chanser.
I andra halvlek fick Turkiet ingen vidare start och redan i 49:e minuten fick gästerna straff. Aleksandar Mitrovic satte straffen och utökade gästernas ledning. Därefter kom Turkiet allt mer in i matchen och tryckte på för ett reduceringsmål. I den 57:e minuten kom målet. Hakan Calhanoglu vägspelade med Kenan Karaman och sköt in reduceringsmålet. Turkiet började attackera målet alltmer men sedan började det saktas ner igen tempomässigt.
Kvitteringen kom i den 76:e minuten efter en fast situation för Turkiet och där det blev rörigt i straffområdet. Bollen hamnade hos Calhanoglu som drog iväg ett volleyskotts mot mål som istället blev en framspelning istället till Ozan Tufan som tryckte in 2-2.  Den sista kvarten började Turkiet rada upp anfall. Så väl Cengiz Ünder som, Hakan Calhanoglu och Mehmet Zeki Celik kom fram i offensiv väg men lyckades inte förvalta chanserna.
Även Serbien kunde ha vunnit matchen. I matchens slutminuter så Mitrovic en farlig nick och Aleksandar Kolarov testade Mert Günok med en frispark. Mert Günok fick göra en svettig räddning även i stopptid. I den 91:a minuten fick Burak Yilmaz sitt andra gula kort och blev utvisad. Burak missar därmed matchen mot Ryssland.
Turkiet har nu spelat fyra matcher i årets Nations League och har fortfarande inte vunnit någon match. Laget har förlorat en match samt spelat tre oavgjorda matcher.
Analys av insatsen och laget som spelade ikväll: 
Resultatet ikväll är inte bra nog för landslaget. Serbien har fått en tung start i Nations League och har bredd och spelare med kvalité i truppen. Däremot hade sju spelare, däribland annat stjärnan Dusan Tadic fått lämna truppen i förväg medan spelare som Kolarov, Milinkovic-Savic samt Mitrovic fanns kvar.
Däremot har Turkiet visat upp ett bättre spel, har på pappret en bättre trupp och behövde vinna matchen för att haka på i toppen av gruppen.
Men spelmässigt så förtjänade Turkiet inte mer än ett oavgjort resultat. 1:a halvlek var ett sömnpiller efter de inledande tio minuterna. Andra halvlek börjde sämre än hur första halvlek slutade. Därefter kom Turkiet igång och landslagets stora stjärna Hakan Calhanoglu levererade med ett mål och en assist till Ozan Tufan. Merih Demiral var en jätte i försvaret och fick bilda mittbackspar med Mahmut Tekdemir då Kaan Ayhan och Caglar Söyüncü är skadade samt Ozan Kabak var avstängd. Demiral gjorde flera brytningar men framförallt räddade han bollen på mållinjen som påminde om Islands-matchen i EM-kvalet.
Mert Günok stod för ett par jätteräddningar och räddade en poäng i matchens slutminuter. Stundtals spelade Turkiet bra fotboll i andra halvlek och var spelmässigt det bättre laget.
Att Turkiet lyckas ta med sig en poäng ikväll berodde främst på den individuella kvalitén som landslaget har i målet (Günok), försvaret (Demiral) och på mittfältet (Calhanoglu). På offensiv väg lyckades landslaget skapa lägen som kunde även ha gett ett tredje mål, den individuella kvalitén som finns i truppen var kapabel till att vinna matchen  ikväll.
Senol Günes har framförallt fört fram kritik på att landslaget inte fått tillräcklig vila och att det har varit långa resor med bortamatcher mot Tyskland och sedan Ryssland innan onsdagskvällens match hemma i Turkiet. Även spelarna verkade trötta i matchen mot Serbien och spelet var frånvarande flera gånger under matchen och taktiken var inte tydlig.
Tre matcher på sju dagar är mycket och det är förståeligt att spelarna blir trötta. Däremot är det inte en tillräckligt bra ursäkt för att Turkiet på tre matcher spelar oavgjort samtliga matcher. Turkiet hade med sig en bred trupp och där finns spelare som har visat sig i den inhemska ligan och även i de senaste matcherna i landslaget så som Abdülkadir Ömür. Yusuf Yazici och Enes Ünal som fick knappt spela mot Ryssland hade kunnat vara alternativ för landslagselvan.
35-årige Burak Yilmaz startade både mot Ryssland och även nu ikväll mot Serbien. Burak har kommit upp i åldern och även om han är en tillgång så är han inte lika löpstark som just nu skadade Cenk Tosun och Enes Ünal. Gemensamt för samtliga nämnda anfallare är att de brukar bli väldigt ensamma i anfallet och därefter isoleras från spelet. Det är ett problem som Senol Günes har att klura på. Här har dock Senol återigen alternativ med att byta Burak och testa Ahmed Kutucu eller Kenan Karaman som helst spelar anfallare och inte vänsterytter.
Mert Müldür som gjorde succé i fjol i Serie A fick ingen speltid i dessa tre matcher. Varför fick inte stortalangen Orkun Kökcü någon speltid överhuvudtaget och varför byts Abdülkadir Ömür in alltid i slutminuterna? Senol Günes har alternativ att vila spelare som har spelat en hel del matcher så som Ozan Tufan (som var mycket bra och spelat i samtliga tre matcher de senaste sju dagarna).
Senol Günes hade alternativ att roterar i startelvan utan att kvalitén skulle sjunka i startelvan. Kökcü hade gjort det minst lika bra som Okay i mittfältet som blandade och gav ikväll och Ahmed Kutucu hade löpt och sprungit minst lika mycket som Burak Yilmaz (inte fått någon speltid överhuvudtaget på de senaste tre matcherna).