Senol Günes inför matchen mot Serbien

Turkiets förbundskapen Senol Günes svarade på medias frågor inför matchen mot Serbien.

Senol Günes sade att han hoppas på en bra genomförd match och landslaget siktar på att vinna matchen.

Den berömde tränaren Arsene Wenger har uttryckt sig kritiskt gällande Nations league och sagt att det behöver försvinna. Sneol Günes fick frågan om Nations League och sade: 

– Fotbollen måste diskuteras eftersom det har blivit ett kommersiellt inslag. Inte bara Nationernas League. Skapandet av denna turnering skapades för att eliminera meningslösheten i vänskapsmatcher och spänningen som inte fanns i vänskapsmatcher.  Nations League har sina goda och fördelaktiga sidor. Det är också viktigt när det gäller allvar. Lag som är på nästan samma nivåer möter varandra. Frekventa matcher i fotboll i en kommersiell dimension är inte en börda som fotbollsspelaren kan bära. Jag kunde sova 4 timmar på två nätter efter Rysslandsmatchen. Jag måste ta hänsyn till spelarnas fysiska trötthet och sömnlöshet. Dessutom är skadorna för många. Tränare måste byta spelare. Trupperna måste inkludera fler spelare. Det har fördelar och nackdelar. Det här året går igenom en extraordinär period på grund av pandemin.

Jämfört med tidigare år så är det även annorlunda för landslagen säger Senol Günes och syftar på att landslagen började spela för klubblagen:

– Landslagets matcher började tidigare. Detta skapade ett problem. Vi brukar göra valen enligt situationen för spelarna i klubbarna. I år har det blivit tvärtom. Cengiz är ett mycket bra exempel. Förutom träning deltog han bara i två träningspass med sin klubb. Han kunde inte spela, han kunde ha skadats. Han har precis börjat spela matcher. Det finns spelare som inte spelar i sina lag, kommer från skada, vi vet inte vad vissa spelarnas status var innan samlingen.

Şenol Güneş sa att han drömmer om att skapa ett lag som ständigt deltar i de stora turneringarna och når slutspelen:  i stora turneringar: 

– Vi har en lång väg som är planerad. Vi spelar i Nations League. I våra landslagsläger delar vi inte bara matcherna utan våra framtidsplaner med våra spelare. Vi berättar om vårt spel, våra mål, våra drömmar och vad som behöver göras. Det finns spelare som behöver vinnas eller som sannolikt kommer att komma med i landslaget i framtiden. Vi vill berika truppen så mycket som möjligt och ha flera spelaralternativ till vårt landslag. Framgång är ett långvarigt lopp och som ett maraton som måste klaras av på ett bra sätt. Ibland kan det ske dåliga eller mycket bra resultat men det får inte hindra oss. Ibland sägs det att allt är väldigt perfekt när du vinner och allt är väldigt dåligt när du förlorar. Tyskland går aldrig ur loppet, även om de snubblar då och då. De deltar alltid i alla turneringar. Vi försöker göra detta också.  Vi måste fortsätta i 1-2 år för att etablera detta. Denna grupp har generellt sett framgång. Under min tid har vi bara förlorat två gånger. Efter nederlagen måste vi utvärdera vår egen situation och fortsätta loppet utan negativitet. Vi måste bygga upp en kontinuitet i vårt spel när vi spelar bra. Det tar tid att förbereda sig för sådant här.

På frågan om att han själv ifrågasätts utifrån de spelarval han gör i truppen svarade Senol Günes följande: 

– Det jobb jag gör öppen för all form av kritik. Jag respekterar kritiken. Vi lyssnar och ser alla samt utvärderar oss själva. Jag vill inte skapa någon form av mysterium eftersom jag inte vet vem som har sagt vad om vilka spelarval som har gjorts.  Om det finns någon sanning i kritiken så utvärderar vi den, det som inte har någon sanning lyssnar vi inte på och kastar bara bort.