Turkiska klubbar som har blivit avstängda av UEFA tidigare

I veckan meddelade UEFA att Trabzonspor stängs av i ett år från europaspel under förutsättning att de kvalar sig till en europeisk turnering 2020-21 eller 2021-22.

De är dock inte den första turkiska klubben som UEFA har vidtagit åtgärder emot när klubbar inte lyckats förhålla sig till Financial Fair Play-reglerna som är avsedda för att klubbar inte ska spendera mer än sina egna tillgångar och klubbens budget. Europeiska turneringar är samtliga turneringar på europeisk nivå och i främsta hand Champions League och Europa League.

Galatasaray

Istanbullaget kom överens om en plan för hur ekonomin skulle redas ut för säsongen 2014-15 & 2015-16 med UEFA Club Financial Control Body (även förkortat CFCB) i maj 2014. Klubben bröt mot detta avtalet 2016 och fick ett års avstängning. Juni 2018 gjorde de en ny överenskommelse med CFCB och vidtogs åtgärder där klubben fick ha mindre antal spelare i trupperna för europeiska matcher.

Klubben har just nu ett fortsatt avtal med CFCB för fyra säsonger (mellan 2018-2022) och skulle klubben inte lyckas åtgärda ekonomin tills säsongen 2021/22, riskerar klubben en ny avstängning.

Fenerbahce 

CFCB vidtog åtgärder mot Fenerbahce maj 2016 då de inte följt ett avtal som parterna hade enats om för att förbättra ekonomin – klubben fick böter, bantad spelartrupp till europaturneringar samt varning för att minska de röda siffrorna i budgeten. Klubben har just nu ett avtal med UEFA som löper ut den här säsongen. Skulle klubben inte lyckas uppfylla kraven i avtalet så riskerar klubben likt Galatasaray 2016 att stängas av från europaturneringar. Fenerbahce är den enda klubben av de “fyra stora” i Turkiet som inte har blivit avstängda från turneringar på grund av Financial Fair Play-reglerna (även förkortat FFP). Klubben har däremot varit avstängd från europaturneringar som inte har haft med FFP att göra.

Besiktas

Besiktas blev uteslutna från att delta i europaturneringarna 2012-13 efter vidtagna åtgärder av UEFA. På grund av de inte lyckades få rätt på de ekonomiska kriterierna så blev de även uteslutna säsongen därpå.

Klubben blev även avstängda i ett år från europeisk fotboll på grund av påstådda anklagelser om matchfixing.

Besiktas är den enda turkiska klubben som har stängts av för FFP-ärenden och icke FFP-ärenden.

Trabzonspor

I samband med att klubben kom överens om ett avtal med UEFA 2016 för ekonomiska kriterier så har klubbens ekonomiska status varit under kontroll. Igår rapporterade dock UEFA att klubben stängs av i ett år för att de inte har lyckats förhålla sig till avtalet. De är nu avstängda i ett år vid kvalificering till europeiska turneringar nästa säsong (2020-2021) eller vid kvalificering säsongen 2021-22.

Klubben har meddelat att de tänker ta ärendet vidare till CAS som är idrottens skiljedomstol.

Bursaspor

2014 stängde UEFA av Bursaspor i ett år från spel i europeiska turneringar. Beslutet togs och skulle gällas ifall klubben kvalificerade sig under säsongerna: 2015-16, 2016-17, 2017-18 eller 2018-19.

Kardemir Karabükspor 

Februari 2017 fick Kardemir Karabükspor ett förbud mot att delta i europeiska turneringar på grund av FFP.

Gaziantepspor

2012 förbjöds Gaziantepspor från europeiska turneringar av UEFA eftersom det inte uppfyllde de ekonomiska kriterierna för FFP.

Tidigare, innan FFP infördes, så har Fenerbahce, Besiktas, Eskisehirspor och Sviasspor blivit avstängda  på grund av anklagelser för matchfixing & Kasimpasa inte har kunnat ordna UEFA klubblicens.

Totalt har tio turkiska klubbar blivit avstängda av UEFA:

Turkiet är det medlemsland i UEFA som har fått flest avstängningar. Efter Turkiet är det Rumänien som har fått flest avstängda lag (fyra stycken) och på tredje plats Ukraina med två lag.