Champions League: Istanbul Basaksehir möter Man United i England

Basaksehirs andra bortamatch väntar ikväll när de möter Manchester United på Old Trafford.

Det är returmöte i grupperna och Basaksehir vann förra mötet mycket välförtjänt med 2-1 på hemmaplan efter att ha stått för en stark insats där Demba Ba och Edin Visca gjorde målen. Basaksehir har alla chanser att fortfarande kunna slåss om de två bästa platserna i gruppen.

Gruppettan Man United har sex poäng och leder gruppen, lika mycket poäng har RB Leipzig som är tvåa och fjolårets finalister, PSG, är trea med tre poäng – lika många poäng som Basaksehir.

Vid vinst ikväll för Basaksehir samtidigt som PSG vinner hemma mot Leipzig så har samtliga lag sex poäng i gruppen. För Basaksehir så handlar det om att ta poäng för att fortsätta ha en bra förutsättning att ta sig till åttondelsfinalerna. Noll poäng från kvällens match skulle mycket väl kunna vara locket på samtidigt som Leipzig vinner mot PSG – då blir det två lag på nio poäng (Man United & Leipzig) och två lag på tre poäng (PSG och Basaksehir) med två omgångar kvar i gruppen.

Så Basaksehir har allting att spela för ikväll. De turkiska mästarna kom igång efter en mycket inledning på säsongen och gjorde noll mål på de inledande fyra matcherna i ligan och inledde med två raka förluster i Champions League. Därefter började det peka uppåt med bland annat fyra raka segrar i ligan och en seger hemma mot United i CL. I helgen blev det 3-2 förlust mot stadsrivalen Besiktas på bortaplan, Basaksehir var bland annat en man mindre i andra halvlek.

Flera av Basaksehirs spelare har varit på landslagsuppdrag och inte minst med det turkiska landslaget: Deniz Türüc, Mert Günok, Irfan Can Kahveci, Mahmut Tekdemir och Berkay Özcan har alla fått speltid.

Hemmalaget Manchester United kommer från en 1-0 seger hemma mot West Bromwich Albion i ligan. Med nio omgångar spelade i Premier League så var det lagets första hemmaseger i ligan den här säsongen. United ligger på en nionde plats i den engelska ligan och har precis som Basaksehir fått en knackig start i ligaspelet. I Champions League inledde dock United starkt med att besegra PSG på bortaplan med 2-1 och därefter vann de över RB Leipzig med hela 5-0 på hemmaplan. Förlusten kom därför rätt så oväntat för många när United förlorade borta mot Basaksehir med 2-1. En seger i Istanbul hade gett den engelska klubben en fot in i åttondelsfinalerna redan efter tre omgångar.

Inför matchen har huvudtränare Okan Buruk i Basaksehir sagt att hans lag kommer göra allt för att vinna:

– Att vinna vår första match har gett oss ett bra utgångsläge i gruppen. Vi har visat och har nu chansen att  komma trea samt tvåa i gruppen i de kommande matcherna. Vi har såklart med oss det här när vi går ut och spelar matchen (mot Man United), sade Okan Buruk.

På presskonferensen tillsammans med Okan Buruk deltog även högerbacken Rafael da Silva som har ett förflutet i Man United där han vann flera titlar, bland annat tre ligatitlar och även två gånger blev han Champions League-finalist under sina sju år i klubben. Den brasilianske backen sade att han ser framemot att spela på Old Trafford igen, att han har bra och dåliga minnen från sin tid i klubben och att han alltid hejat på laget enda sedan han lämnade. Vidare sade högerbacken att laget kommer göra allt för att de få det bästa möjliga resultatet från mötet och att han vill gå vidare till åttondelsfinalerna med Basaksehir.

Ole Gunnar Solskjaer, huvudtränare i Manchester United säger att de är medvetna om nivån på lagen i Champions League samt att de har granskat misstagen de gjorde i Istanbul och att förlusten där inte kom som en överraskning för honom:
– Nej, vi hade förberett oss bra inför Basaksehir-matchen. Vi visste att de hade spelare med individuella skickligheter. Vi visste hur de funkade som lag men ändå gjorde vi misstag som vi inte förväntade oss och fick betala för det. Normalt sett så hittar inte lag så många chanser som de gjorde mot oss.
– De är de turkiska mästarna, det här kommer bli svårt. Det var inget oväntat (förlusten senast) men koncentrationen måste bli bättre, sade Solskjaer inför kvällens match.
I United är Paul Pogba ett frågetecken om han kan vara med eller inte medan i Basaksehir så saknas Mehmet Topal, Danijel Aleksic, Junior Caixcara och Enzo Crivelli.

Potentiella startelvor inför kvällens match:

Manchester United (4-2-3-1) Henderson; Wan-Bissaka, Maguire, Tuanzebe, Telles, Bruno Fernandes, McTominay; Van de Beek, Rashford, Greenwood; Cavani

Istanbul Basaksehir: (4-3-3) Volkan Babacan; Rafael, Epureanu, Skrtel, Mbombo; Mahmut, İrfan Can, Berkay; Visca, Deniz, Gulbrandsen.

Avspark är klockan 21:00 och sänds på beIN Sports i Turkiet. I Sverige sänds matchen på V Premium och Viaplay.