Flera nya rekord för Yusuf Yazici i Europa

Yusuf Yazici har slagit nya rekord ute i Europa.

Den turkiske talangen är nu ensam turkisk spelare som har gjort två hattricks med en utländsk och europeisk klubb. För två veckor sedan gjorde han hattrick mot Sparta Prag och tangerade ett rekord som tidigare enbart Arda Turan hade.

Arda gjorde under sin tid i Barcelona ett hattrick mot Borussia Mönchengladbach i Champions League. I och med sitt hattrick mot Milan så har Yazici gjort två hattrick.

Med de två hattricken så är Yusuf Yazici också nu en av totalt sex spelare som har lyckats göra två hattricks under samma säsong i Europa League. De övriga spelarna är:

Radamel Falcao (2010-11)
Klaas-Jan Huntelaar (2011-12)
Edin Dzeko (2016-17)
Manuel Fernandes (2017-18)
Diogo Jota (2019-20)
Yusuf Yazici (2020-21)

23-årige Yazici är unik och är den enda spelaren i historien som har gjort två hattricks på bortaplan i gruppspelet i en stor europeisk turnering.

Samtidigt är Yazici den förste spelaren sedan Rivaldo att göra ett hattrick på Milan i San Siro (Milans hemmaarena). Rivaldo gjorde ett hattrick för Barcelona mot Milan i Champions League oktober 2000.

Totalt har Yusuf gjorde sex mål på tre matcher för Lille i Europa League den här säsongen och har nu återtagit ledningen som ensam skytteligaledare i turneringen.

Yusuf är den förste spelaren sedan Burak Yilmaz att göra minst 6 mål under samma säsong i en europeisk turnering. Burak Yilmaz gjorde  8 mål i Champions League säsongen 2012/13. De båda två är idag lagkamrater i det turkiska landslaget och i Lille. I matchen mot Milan byttes Yazici ut mot just Yilmaz i den 80:e minuten.