Landslagets matcher & resultat under 2020

Turkiet har spelat tre landskamper under november: en vänskapsmatch mot Kroatien och två matcher i Nations League mot Ryssland och Ungern.

Det blev även de tre sista av totalt åtta matcher under 2020.

Landslagets facit: 1 seger på hela 2020

Totalt spelade landslaget åtta matcher det här året. Det blev bara en seger: Mot Ryssland i Nations League hemma förra helgen som Turkiet vann 3-2. Landslaget började Nations League med en förlust mot Ungern på hemmaplan och avslutade året med en förlust mot Ungern på bortaplan . Däremellan blev det fem oavgjorda matcher. Samtliga matcher under 2020:

Ungern hemma (Nations League) 0-1

Serbien borta (Nations League) 0-0 

Tyskland borta (vänskapsmatch) 3-3 

Ryssland borta (Nations League) 1-1 

Serbien hemma (Nations League) 2-2 

Kroatien hemma (vänskapsmatch) 3-3 

Ryssland hemma (Nations League) 3-2 

Ungern borta (Nations League) 2-0 

Ett underkänt resultat i det hela som egentligen kan bäst beskrivas som ett fiasko. Turkiet släppte in 15 mål och gjorde 11 mål framåt och kom sist i sin Nations League och därmed åkte även när i Division C.

Landslaget som visade sin potential och ett bra spel i kvalet som förtjänade gruppseger och släppte in minst mål i hela kvalet till EM 2020, släppte alltså in 15 mål på 8 matcher. Det är tydligt att Senol ville testa nya saker men det har till och med sett rörigt ut när han försökt experimentera med flera givna spelare i truppen.

Om Turkiet var en röd maskin i kvalet till EM 2020 som gick från klarhet till klarhet i de flesta matcherna och hade flyt med sig att avgöra de matcher som det inte gick som man ville, så kan det inte sägas samma sak om spelet i Nations League och vänskapsmatcherna under 2020. Förvisso hade ligorna inte i börjat i Turkiet och ligorna började sent även för flera av Turkiets spelare ute i Europa, men det såg långt ifrån övertygande ut inledningsvis och spelet har inte varit bra för landslaget.

Spelarprestationer:

En seger på åtta matcher talar sitt tydliga språk och landslaget har fått förlita sig på individuella spelares kvalitéer, inte minst Cengiz Ünder i offensiven medan det önskas mer av spelare som Hakan Calhanoglu som har varit dominant i klubblaget. Målen har uteblivet även för Lille-duon Burak Yilmaz och Yusuf Yazici i stora delar av turneringen som har öst in mål och imponerat i Frankrike.

Istället har det varit Süper Lig-spelare som Ozan Tufan och Efecan Karaca som har bevisat att de kommer vara aktuella för landslagstruppen som kommer tas ut för EM 2021 och kvalet till VM 2022. Deniz Türüc hittat tillbaka till landslaget och gjort det bra när han fått chansen. Caner Erkin gjorde comeback efter fyra år och har visat att han konkurrerar om en plats till vänster i försvaret även om hans försvarsspel lämnar mer att önska vid vissa situationer. Offensivt är Caner en poängspelare och ett bra kort för Senol Günes lag som kräver bra uppbackning till vänsterbacksplatsen.

Senol Günes behöver ha en idé kring vilka spelare han vill bygga spelet och laget kring inför EM 2021 och under höstens åtta matcher har det inte varit några övertygande matcher och överlag inget tydligt spel. Turkiet har släppt in många mål vilket inte har varit likt Senols landslag. Nu vet vi inte när landslaget spelar matcher igen (förutom mars 2021 med kvalmatcher till VM 2022) på grund av pandemin och landslaget behöver prestera bättre än det dem gjorde under hösten om de ska en chans i sin grupp i EM som består av Italien, Schweiz och Wales.

Trupputtagning med spelare som inte fick chansen: 

Senol Günes valde att kalla över vissa av spelarna till den senaste landslagssamlingen, inte minst Caglar Söyüncü som skulle vara borta upp till tre månader enligt rapporter från England, men ändå kallades han till landslaget. Inför Ungern-matchen meddelas det att han inte skulle vara tillgänglig. Vad var vitsen med att kalla Caglar hela vägen till Turkiet för landskamper mitt under en pandemi? Varför kunde han inte bara få stanna i England och fortsätta sin rehab? Senol har tidigare sagt att han kommer rotera och ge flera spelare chansen i vänskapsmatcherna men även i Nations League. Varför skulle Caglar då kallas in? Han är redo given och ordinarie på sin position i landslaget. Spelare som Ozan Kabak och Kaan Ayhan behövde spela 90 minuters matcher och mer än en match vardera.

Enligt TRT Spor så fick Enes Ünal ledigt och med förmodan reste spelaren tillbaka till Spanien i förväg. Enes har inte fått en drömstart i Getafe och han gör inte mycket mål varken i landslag eller klubblag för tillfället. Men det är knappast så att Enes Ünals självförtroende förstärks av att inte få vara involverad i någon av de tre matcherna i den senaste landslagssamlingen. Enes Ünals rangordning är inte så högt upp nu heller när Burak Yilmaz är den mest rutinerade spelaren i hela truppen och dominerar i franska Ligue 1 och Cenk Tosun som har gjort mycket bra insatser i landslaget sedan skadan och även Kenan Karaman gör bra ifrån sig fastän han får spela på kanten.

När Burak Yilmaz inte fanns med i truppen för den sista matchen p.g.a. lätt sjukdom (ej covid och något som han hade redan när han kom till landslagssamlingen enligt Senol Günes) så kommer frågan upp igen – varför skickas då Enes hem i förväg?  Inga anfallare fanns tillgängliga på bänken mot Ungern där Turkiet blev tvungna att jaga ett mål.

Mert Müldür, en spelare som var jagad av både Österrikes landslag och Turkiets och som till slut valde Turkiet. Gjorde en imponerade debutsäsong i Serie A:s succélag förra säsongen och är fortsatt given i den italienska klubben. Speltid i den senaste landslagssamlingen? 0 minuter. Om det nu ska roteras i en trupp är det viktigt att spela och ge chansen till de unga talangerna som är framtiden och som mycket väl kommer vara de som hänger med till bland annat EM 2021 och kvalet till VM 2022.

LÄS OCKSÅ: 

Nations League: Ungern 2-0 Turkiet: Landslaget åker ur Division B

Nations League: Turkiet 3-2 Ryssland

Vänskapsmatch: Turkiet 3-3 Kroatien

Ny placering för Turkiet på FIFA-rankingen

Nations League: Turkiet 2-2 Serbien

Fyra raka matcher utan vinster för landslaget

Nations League: Ryssland 1-1 Turkiet

Tyskland 3-3 Turkiet: En bra genomförd match av landslaget

Nations League: Turkiet 0-1 Ungern