Nations League: Turkiet 3-2 Ryssland

Turkiet besegrade Ryssland med 3-2 på hemmaplan i Nations League.

Segern var den första mot Ryssland någonsin efter att de tidigare sju möten slutat med förlust fyra gånger och i de senaste tre matcherna har det blivit oavgjort. Turkiet hade vunnit tre gånger mot ryssarna under  Sovjetunionen – senaste vinsten var september 1984 mot ryssarna. Segern var även den första för i år då tidigare sex matcherna har slutat med en förlust och fem oavgjorda matcher (de senaste fem matcherna). Det var även Senol Günes 100:ade landskamp som förbundskapten.

Startelvor: 

Turkiet: Mert Günok, Zeki Çelik (min. 64 Ozan Kabak), Merih Demiral, Kaan Ayhan, Caner Erkin, Ozan Tufan (min. 86 Mahmut Tekdemir), Okay Yokuşlu, Cengiz Ünder (min. 64 Deniz Türüç), Hakan Çalhanoğlu (min. 86 Yusuf Yazıcı), Kenan Karaman, Cenk Tosun (min. 80 İrfan Can Kahveci)

Ryssland: Guilherme, Semenov, Dzhikiya, Kudryashov, Zhirkov, Kuzyaev (min. 70 Anton Miranchuk), Ozdoev, Zobnin (min. 79 Fomin), Aleksei Miranchuk (min. 79 Ionov), Cheryshev (min. 37 Karavaev), Zabolotny (min. 70 Erokhin)

Ryssland som var gruppledare inför matchen öppnade målkontot i matchen med mål i den 13:e minuten genom Denis Cherychev. Andry Semenov blev utvisad i den 24:e minuten efter att ha dragit ner Cenk Tosun utanför straffområdet som hade haft ett friläge med målvakten. Två minuter senare kvitterade Turkiet genom Kenan Karaman. Målet var Kenans fjärde på 16 landskamper.

Turkiet som hade dominerat matchen sedan ryssarnas ledningsmål, tog ledningen genom ett fint spelmål där Cengiz Ünder var framme och placerade in 2-1 efter fint samarbete med Kaan Ayhan.

I den andra halvleken gjorde Turkiet 3-1 genom Cenk Tosun på straff i den 52:a minuten. Ozan Tufan blev fälld i straffområdet. Ryssarna reducerade fem minuter senare i ett mål som påminde väldigt mycket om deras första mål. Målskytt blev Daler Kuzyaev.

Ryssland försökte komma upp i anfall även om Turkiet försökte kontrollera matchen och kom till avslut som inte gav några fler mål.

Segern gör att Turkiet går upp på sex poäng och är fortsatt trea. Turkiet har en poäng upp till Ungern som ikväll möter Serbien och två poäng upp till Ryssland som kan tappa förstaplatsen till Ungern om de vinner sin match.

Analys av matchen och spelarnas insatser: 

– Det viktigaste inför matchen var att vinna. Landslaget tog sin första seger för det här året, mot Ryssland, och i årets Nations League. Resultaten hittills har inte varit godkända för Turkiet i Nations League och nu har landslaget chansen att avsluta med två raka segrar i Nations League och så till att de inte åker ur Division B.

– Cenk Tosun, Kenan Karaman, Cengiz Ünder stod för mycket bra insatser i offensiven och fortsätter att leverera när de spelar från start. Samtliga tre blev målskyttar och det märks att flera dimensioner försvinner från Turkiets anfallsspel när de byts ut idag. Med all förmodan byttes de ut för att vila inför onsdagens match mot Ungern.

– Caner Erkin, vänsterbacken, blandar och ger men kan nog vara på väg att bli ordinarie i landslagselvan. Mycket bra vänsterfot och spelar fram till ett mål för andra matchen i rad men hamnar också efter i försvaret och inte minst vid Rysslands andra mål. Turkiets försvar hade haft mer att göra idag om Ryssland inte fick en spelare utvisad tidigt i matchen.

– Turkiets kanske största namn just nu, Hakan Calhanoglu, blir osynlig i väldigt stora delar av matchen idag. Den turkiske playmakern behöver vara ledaren och den som styr Turkiets anfall, inte minst i de stora matcherna och i de viktiga matcherna – precis som han brukar göra till vardags i Milan.

– Landslaget fortsätter att göra mycket mål framåt men samtidigt släpper landslaget in en hel del mål. I de senaste tre matcherna har landslaget släppt in minst två mål och själva gjort minst två mål.

Nästa match är på onsdag borta mot Ungern som är den sista matchen i Nations League 2020 gruppspel.