Nations League: Ungern 2-0 Turkiet: Landslaget åker ur Division B

Turkiets landslag förlorade mot Ungern borta under onsdagen när gruppspelet i Nations League spelades klart.

Båda nationerna hade chansen att vinna gruppen samtidigt som Turkiet riskerade att åka ur. Utfallet blev även så när Turkiet förlorade och kom sist i gruppen medan Ungern blev etta och vann gruppen med 11 poäng.

Sett över 90 minuter så var det inte orättvis seger heller för hemmalaget som även om de inte hade lika många lägen framåt, så var det ett ungerskt landslag som inte sattes på några större prov en fåtal farliga avslut från Turkiet. Ungern tog ledningen genom David Sigér som sköt in 1-0 på retur efter att Mert Günok försökte styra ut skottet som tog i stolpen och höll sig kvar i spel. Ett oväntat hemmamål där Turkiet var laget som försökte hota mest med anfallschanser. Ungern fick sista ordet när de kunde kontra in 2-0 i den 95:e minuten efter att ha vunnit bollen efter turkisk hörna – Kevin Varga, som till vardags spelar i Kasimpasa, gjorde matchens sista mål.

Ungern och Turkiet möttes i den första omgången av gruppspelet i september och då vann Ungern 1-0 i Turkiet och tog tre poäng och höll nollan – likadant blev det nu.

Samtidigt som Ungern vann matchen och så vann de även gruppen eftersom Serbien vann Ryssland med hela 5-0. Rysslands som var i princip etta hela gruppspelet slutar tvåa med åtta poäng. Serbien behövde vinna samtidigt som Turkiet förlorade för att hålla sig kvar i Division B – vilket nu blev fallet. Både Turkiet och Serbien slutade på 6 poäng. Medan Serbien fick +2 i målskillnad så fick Turkiet -2 men det som faktiskt avgör placeringarna är inbördes möten mellan lagen i gruppen. Mötet i Belgrad slutade mållöst och i Istanbul blev det 2-2. Serbien alltså fler mål på bortaplan vilket gör att de slutar före Turkiet.

För Turkiet väntar nu spel i Division C då laget som kommer sist nedgraderas till nedre division.

Startelvorna i matchen: 

Turkiet: Mert Günok (MV) , Nazım Sangare, Merih Demiral, Ozan Kabak, Caner Erkin, Ozan Tufan, Mahmut Tekdemir, İrfan Can Kahveci, Hakan Çalhanoğlu, Kenan Karaman, Cenk Tosun (K)

Ungern:  Dénes Dibusz, Ádám Lang, Attila Szalai, Attila Fiola, Szilveszter Hangya, Loïc Négo, Ádám Nagy, Zsolt Kalmár, Dávid Miklós Sigér, Norbert Könyves, Nemanja Nikolic

Analys av matchen:

Turkiet var en besvikelse över 90 minuter och med startelvan som laget ställde upp med samtidigt som Ungern saknade hela sex spelare som är givna i startelvan, bland annat målvakte Peter Gulasci och den stora talangen Dominik Szoboszlai, så gick förväntningarna upp väldigt mycket inför den avgörande omgången. Dels för att det blev seger i Rysslandsmatchen, inför den matchen kändes det som uträknat med att kunna vinna gruppen.

Helt plötsligt hade samtliga lag i gruppen något att spela för men Turkiets insats var tyvärr inte värt en gruppseger eller uppflyttning till Division A. Landslaget hade stora problem med att skapa ordentliga anfall och komma till avslut, inte minst i första halvlek som inte bjöd på så mycket. De spelare som stod för bra individuella insatser mot Kroatien och Ryssland: Cenk Tosun och Kenan Karaman uträttade inte mycket på planen och egentligen gjorde inte någon utav de andra mittfältarna det heller.

För Turkiets del så behövdes det mål för att vinna matchen och gruppen och i andra halvlek behövdes det för att kvittera och se till att hålla sig kvar i Division B. Några fåtal chanser lyckades skapas genom ett avslut av Hakan Calhanoglu och Ozan Tufan men närmare än så kom inte landslaget. Insatsen var inte värd mer än en poäng i Budapest och som försvararen Merih Demiral sade efter matchen, så behöver landslaget vara självkritiska efter enbart en seger på hela året.

En längre analys om landslagets år och Nations League 2020 kommer under veckan.