Rapid Wiens turkiska duo gör succé

Två spelare med turkisk bakgrund gör succé i Rapid Wien.

Österrike och dess huvudstad Wien är ett av de områden där det bor flest turkar i Europa. Uppskattningsvis så bor det upp emot 180 000 turkiska medborgare i Österrike och enligt andra beräkningar så finns det upp emot 280 000 invånare med turkiska rötter i landet.

Ett av landets största lag, Rapid Wien sålde förra sommaren Mert Müldür till italienska Sassulo. Högerbacken gjorde stor succé i Österrike och utvecklingen har fortsatt att peka uppåt för försvararen som är inne på sin andra säsong i Italien och är ordinarie i laget. Mert som är född och uppvuxen i Österrike valde spel för Turkiets landslag och nu har Rapid Wien två nya intressanta spelare som har fått en mycket bra start på säsongen.

Yusuf Demir: Den här säsongen har den offensive mittfältaren som är född 2003 spelat 7 matcher med A-laget i Rapid Wien och gjort tre mål samt en assist. Yusuf har gjort mål i österrikiska ligan- & cupen samt i kvalet till Champions League och nu även Europa League.Trots sin unga ålder så representerar Yusuf redan för Österrikes U21-landslag där han har hunnit spela tre landskamper och nu även uttagen i en matchtrupp som ska möta Turkiets U21-landslag. Enligt uppgifter så kommer det inte dröja länge innan spelaren får en kallelse till herrlandslaget.

Demir som också har flertalet landskamper för Österrikes U17 samt U15 landslag har spelat totalt 22 matcher och 19 mål i landslagssammanhang innan U21. Demir som är född i Wien och fostrad i klubbens akademi har hyllats och förväntas bli en stor spelare i framtiden.

Enligt spelarens pappa och agent i tidigare intervjuer så har Turkiets fotbollförbund inte hört av sig till spelaren eller hans familj om en inbjudan till landslagen och skulle det komma en inbjudan så är det Yusuf själv som får avgöra om han vill spela för Österrike eller Turkiet.

Storklubbar som Barcelona, Roma och Monaco sägs ha spelaren på sin radar och följer Yusuf sedan en tillbaka.

Läs mer och se Yusuf Demirs mål som gav Rapid Wien segern mot Dundalk i Europa League här. 

Ercan Kara: 24-årige Kara, som också är född i Österrike, har ännu inte spelat för varken Österrikes eller Turkiets landslag. Kara värvades till Rapid Wien i vintras från österrikiska andraligan och SV Horn.

Ercan är given i Wiens startelva och är van målskytt. Anfallaren blev skyttekung tre säsonger i rad mellan 2016/17 – 2018/19 när han vann skytteligan i österrikiska fjärdeligan samt tredjeligan två gånger. I fjol blev det 13 mål på 16 matcher med SV Horn i andraligan samt två mål i cupen på två matcher.

Anfallaren har fått en stark start på säsongen i år också och har gjort 7 mål 5 assist på 13 matcher för Rapid Wien. Samtliga assist tillsammans med fyra av målen har kommit i ligan för den 192 centimeter långa anfallaren som även gjorde mål i kvalet till Champions League tidigare i somras.

Ercan Kara uppges vara aktuell för Österrikes herrlandslags kommande landslagssamling med matcher i Nations League men uppges även vara öppen för att representera Turkiet.

I Rapid Wien spelar även Melih Ibrahimoglu, 20-årig offensiv mittäfältare som också är född i Österrike och har gjort två landskamper för Österrikes U20-landslag och som har valt att byta till Turkiets landslag där han just nu representerar U21-landslaget.

Även om Merih tillhör A-lagstruppen och har gjort A-lagsmatcher i år så spelar den unge mittfältaren mest i Rapid Wiens reservlag. Den här säsongen har Merih spelat i åtta matcher, varav fem med reservlaget i österrikiska andraligan.