Stor europeisk vecka för de turkiska lagen & spelarna

De turkiska spelarna och lagen gjorde både mål och vann matcher i den tredje omgången av Champions- & Europa League.

Turkiet har två lag med i de europeiska turneringarna den här säsongen med Istanbul Basaksehir i Champions League och Sivasspor i Europa League. Båda vann sina respektive matcher.

Basaksehir besegrade gruppledaren Manchester United på hemmaplan med 2-1 efter mål av Demba Ba och Edin Visca. De turkiska ligamästarna hade förlorat båda matcherna framtill mötet med Man United, onsdagens seger var klubbens första någonsin i turneringen. Det engelska laget hade inte förlorat på tio raka bortamatcher förrän de mötte Basaksehir. United förlorade i Istanbul för tredje gången i rad efter de tidigare förlusterna mot Galatasaray (Champions League-gruppspel 2012) och Fenerbahce (Europa League-gruppspel 2016). Läget är öppet i gruppen med United och Leipzig på sex poäng samt PSG och Basaksehir på tre poäng.

Sivasspor tog sin första seger i Europa League när de besegrade Qarabag med 2-0. Likt Basaksehir så förlorade även Sivas sina två inledande matcher (5-3 mot Villareal och 2-1 mot Maccabi Tel Aviv). I och med resultaten så går Sivas upp på en tredje plats i gruppen med tre poäng, Qarabag ligger sist med 0 poäng medan Villareal toppar gruppen med nio poäng. Maccabi är tvåa med sex poäng.

I Europa League-turneringen så klev de turkiska spelarna i de europeiska lagen fram. Cengiz Ünder assisterade återigen till ett mål för sitt nya lag Leicester City. I Europa League får Cengiz starta matcherna och visar att han på riktigt konkurrerar om en plats i startelvan hos Leicester.
Orkun Kökcü gjorde sitt första mål för säsongen när Feyenoord tog tre poäng genom att besegra CSKA Moskva med 3-1. Kökcü som var en jagad spelare i somras men valde att krita på ett nytt kontrakt med Feyenoord.
Yusuf Yazici är turneringens spelare så här långt med totalt sex mål på tre matcher. Likt Cengiz så är det i Europa League som den turkiske mittfältaren får mest speltid. Yazici sänkte AC Milan på egen hand med sitt hattrick på mindre än 60 minuter i torsdags och återtog ledningen i skytteligan samt blev historisk med att tangera rekord samt skapa nya rekord. Den 23-årige turken blev bland annat den första spelaren någonsin att göra två hattricks på bortaplan i gruppspelet någonsin i en europeisk turnering samt den förste spelaren att göra två hattricks i gruppspelet i Europa League.
Yazici kom även med i veckans lag tillsammans med en Sivasspors Caner Osmanpasa. Mittbacken Caner gjorde även ett av Sivaspors mål mot Qarabag i den viktiga 2-0 segern. De förstnämnde blev även utsedd till veckans spelare igen (blev även utsedd efter omgång 1) med sin prestation mot Milan. I samma match spelade Zeki Celik hela matchen för Lille medan Burak Yilmaz blev inbytt för Yusuf Yazici i den 80:e minuten. I motståndarlaget blev Hakan Calhanoglu inbytt i halvtid. I och med Yusufs hattrick och Lilles 3-0 seger så satte det franska laget stopp för Milans obesegrade svit på 24 matcher.
I Rapid Wien blev Yusuf Demir som har turkisk bakgrund, målskytt för Wien när han gjorde lagets fjärde mål innan motståndarna kunde reducera till 4-3 på tilläggstid. En annan spelare med turkisk bakgrund, anfallaren Ercan Kara, spelade hela matchen för Wien.
Från ett spelarperspektiv så har fler och fler landslagsspelare hittat formen inför viktiga Nations League-matcher samtidigt som de turkiska lagen tog oerhört viktiga segrar som kommer adderas till UEFA:s nationsranking. Turkiet har tappat en hel del poäng och även placeringar på UEFA:s rakning sedan kvalet.