Bayer 04 Leverkusens turkiska talanger

Bayer 04 Leverkusen leder för närvarande Bundesliga efter 12 omgångar.

Laget har även tre spännande turkiska talanger som har fått debutera i A-laget den här säsongen. 18-årige innermittfältaren Cem Türkmen tillhör A-laget medan 17-åringarna Emrehan Gedikli (anfallare) & Samed Onur (vänsterytter) tillhör U19-laget.

Samtliga tre spelare har fått speltid i Europa League den här säsongen och blev inbytta i samma match (4-0 segern mot Slavia Prag)

17-årige Emrehan Gedikli har suttit på bänken vid fyra tillfällen i ligan för Leverkusen och gjort tre inhopp i Europa League. Bland annat blev det 45 minuter i 4-0 segern mot Slavia Prag. Emrehan har den här säsongen gjort ett mål på två matcher i Bundesligas västra U19-liga. På totalt 40 spelade matcher för U17-laget har Emrehan stått för 42 mål som just nu även tillhör Tysklands U18-landslag.

Samed Onur som tillhör Turkiets ungdomslandslag och Leverkusens U19-lag, har hittills gjort två landskamper för Turkiets U17-landslag samt ett kortare inhopp för A-laget i Europa League i en match där det blev 28 minuter mot Slavia Prag. Samed som också flyttades upp till U19-laget för i år, har tidigare gjort 21 mål och 1 assist på 40 ligamatcher i Bundesligas västra U19-liga.

Cem Türkmen spelar precis som Samed, för Turkiets ungomdslandslag. Innermittfältaren har gjort en landskamp för U17-landslaget samt två kortare inhopp i Europa League mot Nice och Slavia Prag den här säsongen. Cem har precis som Samed och Emrehan, spelat mest i U19-ligan den här säsongen och har hittils gjorde fyra ligamatcher i västra U19-ligan. Cem har 41 matcher totalt och 4 mål för U17-laget.

Samtliga tre talanger har spelat flertalet matcher tillsammans i U-lagen hos Bayer Leverkusen och har spelat minst 40 ligamatcher vardera för U17-laget. I och med att spelarna erhåller dubbla medborgarskap så gör det möjligt för dem att kunna välja landslag mellan Tyskland och Turkiet.

Utöver Emrehan, Samed och Cem så finns där flertal spelare med turkisk bakgrund i de U17- & U19-lagen i Bayer 04 Leverkusen:

U19:
Okan Keskin, mittfältare, 17 år (född 2003)
Ali Barak, vänsterback, 17 år (född 2003)

Leverkusen U17: 
Sinan Solmaz, försvarare, 16 år (född 2004)
Emre Aksoy, högerback, 16 år (född 2004)
Can Yahya Moustfa, mittfältare, 16 år (född 2004)
Volkan Ballicalioglu, mittfältare, 16 år (född 2004)
Enes Yilmaz, offensiv mittfältare, 15 år (född 2005)
Arda Süne, offensiv mittfältare, 15 år (född 2005)

Den kommande tiden kan det dyka upp fler spelare med turkisk bakgrund i Leverkusens A-lag. Nuvarande tränare Peter Bosz har visat att han ger chansen till de unga spelarna att visa upp sig för herrlaget som leder Bundesliga efter tolv omgångar.

I A-laget spelar sedan tidigare innermittfältaren Kerem Demirbay som köptes till klubben förra sommaren för 32 miljoner euro från Hoffenheim. 27-årige Kerem har ett förflutet i Turkiets U21-landslag samt U20- och U19-landslaget innan han valde spel för Tysklands herrlandslag, läs mer om Kerem och turerna kring landslagsvalet här.

I somras skrev vi om Schalke 04 och deras turkiska talanger varav flertalet unga spelare som fortfarande kan välja spel mellan Turkiet och Tyskland samt tidigare turkiska spelare som har spelat för laget från Gelsenkirchen, läs mer här.