Champions League: Istanbul Basaksehir 3-4 RB Leipzig

Istanbul Basaksehir förlorade hemma mot RB Leipzig i en avgörande match för Champions League-säsongen 2020/21.

Basaksehir behövde vinna för att hålla sina chanser vid liv för avancemang till åttondelsfinalerna. De turkiska mästarna åkte dock på en sen förlust trots att ha kommit tillbaka efter 0-2 samt kvitterat efter 1-3 underläge i andra halvlek.

Basaksehir fick en knackig start på matchen och Yussuf Poulsen gjorde 1-0 efter fast situation för gästerna efter 26 minuter. Tyskarna utökade ledningen till 2-0 i den 43:e minuten genom Nordi Mukiuele. En tung uppförsbacke skulle det bli om Basaksehir inte hittade en reducering innan halvtid.

Reducering kom i första halvleks tredje tilläggsminut efter en fast situation. Edin Visca spelade fram Irfan Can Kahveci från en hörna och den turkiske mittfältaren placerade in 1-2.

I andra halvlek var det återigen Leipzig som gjorde halvlekens första mål. Ett fint spelmål där Daniel Olmo var sist på bollen och satte 3-1 för RB Leipzig. Därefter var det Basaksehir som skapade chanser framåt stora delar av matchen. Hemmalaget gjorde både 2-3 samt 3-3 och det var Irfan Can som var framme igen och gjorde målen. I den 72:a minuten placerade Irfan Can bollen vid bortre stolpen och i den 85:e minuten så satte han en frispark som gick ribba in. Nu behövde Basaksehir både försvara och anfalla samtidigt för att undvika åka på ett baklängesmål samtidigt som de behövde göra ett till mål för att ha chansen till vidare spel i Champions League.

Det skulle bli ett mål till i matchen och det gjordes av inbytte och förre Trabzonspor-spelaren Alexander Sörloth. Den norske anfallaren satte 4-3 som blev segermålet i den 92:a minuten. Målet var Sörloths första mål i Leipzig, anfallaren blev i fjol skyttekung i Süper Lig med 24 mål.

I och med förlusten så är Basaksehirs chanser för vidare spel i Champions League 2020/21 uteslutna. Samtidigt vann PSG borta mot Manchester United med 3-1 vilket gör att PSG, United och Leipzig har samtliga 9 poäng vardera – United leder gruppen på målskillnad. Basaksehir som är kvar på tre poäng har ingen chans på tredjeplatsen heller som hade gett en plats i Europa Leagues slutspel. De turkiska mästarna avslutar gruppspelet med en match borta mot PSG.

Irfan Can Kahveci blev hyllad stort efter matchen av både Okan Buruk (tränare för Basaksehir )och även av Julian Nagelsmann(tränare för RB Leipzig) för sitt hattrick. Irfan Can är den fjärde spelaren någonsin att göra hattrick men ändå förlora en match i Champions League. Han är den förste spelaren sedan Wayne Rooney att göra ett hattrick med samtliga mål som görs utanför straffområdet. Rooney bemästrade bedriften 2004 i en gruppspelsmatch mot Fenerbahce på Old Trafford.

Matchen mot RB Leipzig var även Martin Skrtels 100:ade match ute i Europa. På de tidigare 99 matcherna hade den slovakiske mittbacken gjort ett mål.

Startelvor för lagen: 

Istanbul Başakşehir: Mert Günok, Rafael, Skrtel (min. 46 Epureanu), Ponck, Bolingoli (min.36 Chadli), Berkay Özcan (min. 46 Mahmet Tekdemir), İrfan Can Kahveci, Visca (min. 64 Giuliano), Deniz Türüç, Gulbrandsen (min. 84 Crivelli), Demba Ba
RB Leipzig: Gulasci, Mukiele, Upamecano, Konate, Angelino, Sabitzer, Haidara (min. 90+4 Orban), Forsberg  (min. 65 Sörloth), Olmo (min. 88  Kluivert), Kampl (min. 46 Adams), Poulsen